10 Mpixeles Canon EOS-400D

0

A Canon ma bejelentette a méltán népszerű EOS-350D utódját, a 10 Mpixeles EOS-400D-t.

Az új modellbe sok-sok újdonság került, amelyek a felhasználókban biztosan vegyes érzelmeket fognak kelteni.
Mindenképpen pozitív változás, hogy a képérzékelő tisztítását ezentúl a fényképezőgép is elvégzi.
Jó, de talán nem feltétlenül szükséges újítás a nagyobb, 2,5″-os LCD.
Bizonyára sokaknak nem fog tetszeni, hogy a korábbi státusz LCD lekerült a gépről, funkcióját a hátsó LCD veszi át, amelyen a legfontosabb információk láthatók lesznek.
Megnövelték a készíthető sorozat hosszát: 27 JPEG, vagy 10 RAW képig (a sorozat sebessége maradt 3 kép/mp)
A hisztogram megjelenítés a Canon EOS-5D-hez hasonlóan már az EOS-400D-ben is kérhető külön R-G-B színcsatornákra
Több fókuszpont közül választhatunk már az EOS-400D-ben, a 7 pontos fókuszrendszert 9 pontos váltotta le.
No és természetesen új CMOS szenzor is került a gépbe, amelynek mérete maradt az EOS-350D-ben alkalmazott, felbontása azonban 10,1 (effektív) Mpixelre nőtt.

A Canon EOS-400D főbb jellemzői:

  • CMOS: 10,4 Mpixel, 22,2×14,8 mm
  • ISO100-1600 érzékenység
  • Objektív: EF vagy EF-S bajonettes
  • pentatükrös TTL kereső
  • Könnyű felépítés, műanyag burkolat
  • LCD: 2,5″ 230e pixel
  • Canon EOS integrált képérzékelő tisztító rendszer
  • 9 pontos AF
  • CF I&II kártyahely
  • Li-ion akkumulátor
  • Hi-Speed USB2.0 csatlakozás

A részletes specifikációt adatlapunk tartalmazza, melynek linkje hírünk alatt található.

Sajtóközlemény:

EOS 400D
Találkozás a fogyasztói igényekkel

Amstelveen, Hollandia, 2006. augusztus 24. A Canon bejelentette újgenerációs tükörreflexes digitális (DSLR) fényképezőgépét: az EOS 400D-t olyan tulajdonságok jellemzik, mint a 10,1 megapixel felbontású CMOS szenzor, az új EOS Integrated Cleaning System (beépített szenzortisztító-rendszer), nagyobb és világosabb 2,5 inch képátlójú LCD kijelző valamint a 9 pontos AF, előrevetíti, hogy ez a modell átveszi a világ legkeresettebb fényképezőgépének pozícióját. Az új gépet fejlesztői az EOS 350D fölé pozícionálták, amely egyébként jelenleg minden idők legkeresettebb tükörreflexes digitális fényképezőgépe.

Az EOS 300D volt a világ első olyan, a fogyasztók széles körének szánt DSLR fényképezőgépe, amely a 2003-as „digitális forradalom” kezdetét jelentette “Az utóbbi időben érezhetően egy erős, a DSLR terület felé történő igény-elmozdulásnak vagyunk tanúi”– mondta Mogens Jensen a Canon Consumer Imaging Europe vezetője.

Mindezt jól tükrözi, hogy a fogyasztói szokások elemzése is azt mutatta ki, hogy nemcsak az analóg SLR gépek tulajdonosai váltanak digitális SLR gépekre. „A jelenleg 21 millió analóg EOS készülék felhasználói közül egy teljesen új réteg alakult ki, akik a nemcsak alkalmazzák a digitális EOS technológiát, hanem igényeikkel hozzájárulnak a fejlesztési irányok kijelöléséhez is.” – mondta Jensen, majd hozzátette: „Ma az európai háztartások 3%-a rendelkezik DSLR géppel, így a kérdés most nem az, hogy növekszik-e ez a piac, hanem milyen nagy lesz”.

Az EOS 400D főbb tulajdonságai:

  • 10,1 megapixeles CMOS szenzor
  • Canon EOS Integrated Cleaning System (beépített szenzortisztító-rendszer)
  • 2,5 inch képátlójú LCD kijelző, 230.000 pixeles felbontással és 160°-os beláthatósági szöggel
  • Nagy precizitású 9 pontos AF rendszer
  • Picture Style képfeldolgozó beállítás
  • DIGIC II képfeldolgozó processzor, 0,2 mp-es készre-állási idővel
  • Digital Photo Professional és RAW feldolgozó szoftver
  • Kompakt és könnyű
  • Teljes kompatibilitás valamennyi EF, EF-S objektívvel és EX vakurendszerrel

A Canon a világ egyetlen olyan DSLR gyártó vállalata, amelynek saját fejlesztésű képfeldolgozó szenzora, saját tervezésű processzorai és objektívjei vannak.”Az EOS felhasználók a Canon több mint 20 éves kutatási és fejlesztési tapasztalatának előnyeit élvezhetik” – mondta Jensen.”Az EOS felhasználók számára hatalmas előnyt jelent az a saját-fejlesztésű „rendszerkamera”, amely minden részletében az egyszerűséget és kifinomultságot testesíti meg, ráadásul mindezt egyetlen, korszakalkotó rendszerbe integrálva. Ez az egyik oka annak, hogy az Athéni Olimpiára akkreditált fotóriporterek 70%-a EOS géppel dolgozott.” Az EOS rendszer bevezetésével az volt a Canon célja, hogy a felhasználók számára egy széles körben és sokoldalúan használható rendszerkamerát biztosítson, ide értve a több mint 60EF objektívet és az EX vakurendszert.

Megnövelt teljesítmény
Az EOS 350D különleges képességeit számos újdonsággal bővítették a fejlesztők, így az EOS 400D-ben már megtaláljuk az EOS Integrated Cleaning System-et is. A felbontás megnövelése 8.0 megapixelről 10,1 megapixelre, a magas érzékenység, a nagy sebesség, vagy például az alacsony zajszintű CMOS technológia mind a 6 EOS Digitális modellnél megtalálhatóak. Az LCD kijelző közel kétszer nagyobb méretű, mint az EOS 350D esetében: a maga 2,5 inches képátlójával a legvilágosabb az EOS-ok közül, valamint kijelzi az összes fontos expozíciós beállítási értéket, visszajátszáskor pedig a felhasználói információkat. A képfelbontás növelésével párhuzamosan a fejlesztők közel megduplázták a sorozatfelvétellel készíthető képek számát: így 14-ről 27-re növekedett a maximálisan készíthető nagyfelbontású JPEG formátumú képek száma, RAW esetében pedig 5-ről 10-re növekedett.

Szennyeződés-csökkentés
Az EOS 400D az első olyan gép a Canon kínálatában, amely magában foglalja az EOS Integrated Cleaning System elnevezésű beépített szenzortisztító-rendszert, amely a szennyeződések keletkezésének okait vizsgáló kutatások eredményeként három alapvetően fontos, de egymással kölcsönhatásban lévő elemet ötvöz. Ezek a következők:
Csökkentés
A gép belső mechanikája minimális szennyeződést okozva dolgozik. A vázsapka áttervezésénél is fontos szempont volt, hogy csak a minimális szennyeződést engedje át.
Taszítás
A szenzor előtt található félig-áteresztő szűrő felületén egy antisztatikus bevonat tartja távol a szennyeződést.
Eltávolítás
A Self-Cleaning Sensor Unit (Öntisztító szenzor-egység) minden bekapcsolás után (átlagosan egy másodpercig) nagyfrekvenciájú vibrálást alkalmaz a szennyeződések eltávolítására a félig-áteresztő szűrőről. Az üzemkész állapot utáni azonnali expozíció elérése érdekében ez a funkció azonnal kikapcsolódik az exponáló gomb félig való lenyomásával egyidejűleg.

Az EOS-előny
Az EOS 400D számos, eddig csak a professzionális EOS modelleknél (pl. EOS 30D, EOS 5D) található tulajdonságokat örökölt. Ide tartozik többek között a 9 pontos AF rendszer, a Picture Style (lásd: Technológiai magyarázat), a 9.999 kép tárolását is felkínáló mappák, vagy a kiterjedt PictBridge funkciók.

Az EOS 400D ugyanazt a DIGIC II processzort foglalja magában, mint az EOS-1-es professzionális család minden tagja (lásd: Technológiai magyarázat). A kiváló minőségű képek készítését biztosító fejlett kiolvasási technológián át a 0,2 másodperc alatt elérhető első expozícióig a DIGIC II processzor gyorsított működése azt is biztosítja, hogy a fotós minden pillanatban tudjon exponálni és a sorozat-felvételnél se legyen fennakadás.

Szoftverek
Ahogy az EOS digitalis gépek mindegyike, az EOS 400D is támogatja azt a széleskörű szoftver-palettát, amely segítenek a fotósnak a teljes munkafolyamat során. Ide tartozik a Digital Photo Professional (DPP), amelynek különlegessége az a kiváló RAW konvertert, mely biztosítja a teljes RAW képfeldolgozási folyamat felügyeletét. A DPP képes együttműködni a fényképezőgép számos új funkciójával, mint például a Dust Delete Data (szennyeződési adatok törlése) és Picture Style (Képstílus). A gép támogatja a EOS Capture, Image/Zoom Browser és PhotoStitch szoftvereket is.

Canon technológia

Képstílusok
Az új képstílus-beállítások leegyszerűsítik a géppel végezhető képminőség-beállítást. A képstílusok a különböző színreprodukciós jellemzőkkel rendelkező filmekhez hasonlíthatók. A könnyen kiválasztható beállítások mindegyikében lehetőség nyílik az élesség, a kontraszt, a színtónus és a telítettség módosítására. A fényképezőgép gyári alapbeállításban JPEG képeket kínál, így nincs szükség további menübeállításokra. A RAW képfájlokra alkalmazott Képstílusok nem rontják a RAW kép minőségét, és visszanézhetők a Canon Digital Photo Professional szoftverével.

A képstílusok fajtái:

  • Standard – az éles, élénk színű képekért, amelyeket utólag már nem kell módosítani
  • Portré – optimális tónus és szaturáció, gyengébb élesség a szép bőrtónus érdekében
  • Tájkép – élénkebb zöld és kék színek magasabb élességgel, hogy a hegyek, fák és házak körvonalai markánsabbak legyenek
  • Természetes – ideális az utómunkákhoz
  • Színhű -a színeket egy 5200K színhőmérsékletű fénnyel megvilágított témához igazítja
  • Monokróm -a fekete-fehér képekhez, egy sor szűrővel (sárga, zöld, narancs és vörös) és tónus effektusokkal (szépia, kék, lila és zöld).

A felhasználói beállításoknál három egyéni paraméter-definíció tárolható, illetve a Canon honlapjáról letölthető beállítások tárolhatók itt.

DIGIC II
A DIGIC II egy kifejezetten a képfeldolgozási feladatok elvégzésére fejlesztett processzor, amely a kivételesen pontos színvisszaadásért felelős nagysebességű számításokat végzi el, és ma már az összes új digitális EOS fényképezőgépben ilyen processzor dolgozik. Mint a Canon második generációs képfeldolgozó processzora, a DIGIC II több különböző feldolgozó egység feladatát végzi el egyszerre, így helyet, időt és energiát takarít meg. A más gyártmányú fényképezőgépeknél tapasztalható „reagálási sebesség-képminőség” kompromisszumkényszer elkerülésére a Canon olyan gyors processzort hozott létre, amely két expozíció között elvégzi a képadatok olvasását, feldolgozását, tömörítését és pufferbe írását. Ez lehetővé teszi a gyors sorozatfelvételek készítését maximális kép/mp-es frissítési sebességgel úgy, hogy a puffer nem telik meg idő előtt. Ezenkívül a képekre alkalmazhatók a komplex feldolgozó algoritmusok is, a kiváló képminőség elérése érdekében.

CMOS képérzékelők
A Canon díjnyertes CMOS technológiája a cég egyik versenyelőnye. A pixel-területenkénti zajszűrő áramköröknek köszönhetően a CMOS képérzékelők alacsonyabb zajszinttel és kisebb energiafelhasználással dolgoznak, mint a CCD érzékelők.
A CCD érzékelők külön tároló-rendszerrel hasznosítják az egyes pixelektől érkező összegyűjtött elektromos töltést. Ez a művelet időigényes és jelentős energiát fogyaszt, amelyet az CCD az akkumulátorból von el, továbbá melléktermékként hőt generál, amely képzajt, és ezzel képminőség-romlást okoz.
Ezzel ellentétben a Canon CMOS képérzékelőinél az egyes pixel-területek jelének erősítését egyedi áramkörök végzik. Az elkerülhető töltésátviteli műveletek itt nem jelennek meg, így a jel sokkal gyorsabban jut el a processzorig. A zajszint és az energiafogyasztás csökken.

A Digital Photo Professional Szoftver
A Digital Photo Professional program a nyers RAW fájlok nagysebességű feldolgozását teszi lehetővé. Valós időben megjeleníthetők a képek és alkalmazhatók a képeffektusok, módosítható a fehér-egyensúly, a színdinamika, az expozíció-kompenzáció és a színtónusok. A JPEG képek rögzíthetők sRGB vagy Adobe RGB színtérben is, és a program támogatja az sRGB, Adobe RGB és Wide Gamut RGB színtereket. A TIFF és JPEG formátumba konvertált RAW képek mellé azonnal tárolódik egy ICC (International Colour Consortium) profil is. Ezzel lehetőség nyílik a hű színvisszaadásra olyan programok esetén is, amelyek az ICC profilokat támogatják, ilyen például az Adobe Photoshop. A hatékonyság növelése érdekében bizonyos képbeállítások elmenthetők külön beállítási csomagként, és több képre egyszerre is alkalmazhatók.