Két új objektív: EF 50mm/F1,2 L és EF 70-200mm/F4 L IS

0

A Canon két új objektívet készített az EOS rendszerhez.

A Canon EF 50mm/F1,2 L igen nagy fényerejű alapobjektív főként az esküvő- és portréfotósok körében válhat nészerűvé. A kiváló képminőséget a Super Spectra lencsebavonatnak és az optimalizált lencsealaknak köszönhetjük. Az élességállítás az L-es szériának megfelelően természetesen ultrahang-motorral történik.
Az optika a már létező 50mm/F1,0 L vélhetően olcsóbb változata lesz.

A Canon EF 70-200mm/F4 L IS az amatőr fotósok között is népszerű 70-200mm/F4 L stabilizátoros változata. Eddig ebben a gyújtótávolság tartományban az L-es objektívek között csak az F2,8 fix fényerejű változatból létezett stabilizált. Ezzel az új objektívvel egy nagy lukat foltozott be a Canon, melynek a természet-, sport- és portréfotósok egyaránt örülhetnek.
Az objektíven belül 1 fluorit és 2 UD lencsetag garantálja a kiváló képminőséget, s természetesen az élességállítás ez esetben is ultrahang-motoros.

Sajtóközlemény:

EF 50mm f/1.2L USM
A Canon új EF 50mm f/1.2L USM objektívje

Amstelveen, Hollandia, 2006 augusztus 24.: A Canon ma bejelentette legújabb L-sorozatú objektívjének forgalomba hozatalát. Az EF 50mm f/1.2L USM a legszélesebb blendenyílással és igen finom mélységélesség-állítási tulajdonságokkal rendelkezik a jelenlegi EF választékon belül. Várhatóan népszerű lesz az esküvői és portréfotósok körében, de a fotós újságírók is előszeretettel használják majd. Az új modellbe is a Canon népszerű, nagysebességű autofókusz mechanizmusa került beépítésre, és az objektív majdnem tökéletesen kör alakú blendét használ, amely attraktív, egyenletesen homályos fókuszon kívüli területeket eredményez.

Az EF 50mm f/1.2L USM főbb jellemzői:

  • A legújabb ultraszonikus (USM) motor a gyors és majdnem teljesen csendes autofókusz mozgatáshoz
  • Folyamatosan használható kézi élességállítás
  • Super Spectra lencsebevonatok, és optimalizált lencsealakok a becsillogás és a szellemkép kialakulásának elkerülésére
  • Por- és nedvességálló tömítések
  • Nagy, kör alakú blende az attraktív, egyenletes háttér-elmosódás eléréséhez
  • A távolságra vonatkozó információk visszaküldése az E-TTL II vaku-algoritmusnak, minden jelenlegi digitális EOS fényképezőgép esetén
  • Minimális fókusztávolság: 45 cm
  • Napellenző és tok mellékelve.

Fényképezés kevés fényben
A maximális f/1.2 blendenyílás a jelenlegi Canon objektívek közül a legszélesebb, így ideális a vaku nélküli beltéri fényképezéshez, amely tipikusan a fotós újságírók és esküvői fotósok számára előnyös, akik nem szeretnék megzavarni az eseményt a vaku villanásával.

Gyors, csendes autofókusz
A legújabb gyűrű típusú ultraszonikus motor (USM), a nagysebességű processzor és a továbbfejlesztett AF algoritmusok biztosítják az igen gyors reagálású automatikus élességállítást. Az állandó nyomatékú motor nagysebességgel mozgatja a lencsecsoportot a megfelelő pozícióba, majd nagy pontossággal állítja meg, túlfutás nélkül. A fotósok a kézi fókuszgyűrűt elforgatva akármikor használhatják a kézi élességállítást anélkül, hogy előtte ki kellene kapcsolniuk az autofókusz módot.

Portréfelvételek
A majdnem teljesen kör alakú blende egyenletesen homályos fókuszon kívüli területeket eredményez, és az extrém szűk mélységélesség a legnagyobb blendenyílásnál ideálissá teszi ezt az objektívet a portrékészítéshez. Az f/1.2 blendenyílással drámai hatásokat lehet elérni, például a modell szeme éles lehet, míg az arc többi része homályossá tehető.

Az L-sorozatú objektívek
Az L-sorozat a Canon professzionális objektívjeit tartalmazza, amelyeket a legigényesebb profi fotósok követelményeinek megfelelően terveztek és készítettek. Az EOS-1 sorozatú fényképezőgépek időjárásállóságához való illeszkedés érdekében egy O-gyűrű tömít az objektív és a foglalat között, és további tömítések is segítenek abban, hogy a por és a nedvesség ne juthasson be.

Aszférikus lencsetagok
A hagyományosan gyártott elemekből épített széles blendenyílású objektíveknél fellép a szférikus aberráció jelensége, amely a kép életlenedését, vagy optikai elmosódását okozza. Ennek megakadályozására a 8 lencsetag, 6 csoport konstrukcióba egy nagy aszférikus lencsetagot is beépítettek, amelynek precíz, változó görbülete és különleges konstrukciója van. Az aszférikus tag biztosítja az élességet és a megfelelő kontrasztot a teljes gyújtótávolság- és blendenyílás-tartományban.

Super Spectra lencsebevonatok
Az EF 50mm f/1.2L USM objektív az optimalizált lencseformákkal és a lencsén belül speciális antireflektív anyaggal csökkenti a nem kívánt fényvisszaverődéseket, ezenkívül azonban a Canon által szabadalmaztatott Super Spectra bevonatot is használja az egyes lencsetagokon. Ez a bevonat sikeresen csökkenti a becsillanás vagy a szellemkép kialakulásának esélyét – ezek a jelenségek az érzékelőről visszatükröződő kép miatt gyakoribbak a digitális fényképezőgépek esetében. A megnövelt fényelnyelésű bevonat csökkenti a lencsetagok becsillanásának mértékét, így torzítatlan, természetes színű képek készülhetnek.


Ha az EF 50mm f/1.2L USM objektívet együtt használják a Canon EX Speedlite vakuk egyikével EOS fényképezőgépeken, akkor az objektív átküldi a távolságra vonatkozó információkat az E-TTL II vakurendszernek, szemmel látható javulást eredményezve a vakus expozíciómérés terén.

Tartozékok és a környezetvédelem
Külön az EF 50mm f/1.2L USM számára készített napellenző és puha objektívtartó is kapható opcionális tartozékként. Összhangban a Canon környezetvédelmi filozófiájával, az objektív csak ólommentes üvegből készült alkatrészeket tartalmaz.

EF 70-200mm f/4L IS USM
A Canon új L-sorozatú objektívje 4 lépéses képstabilizátorral

Amstelveen, Hollandia, 2006 augusztus 24.: A Canon új, 4 lépéses képstabilizátorral ellátott objektívvel, az EF 70-200mm f/4L IS USM-el bővítette cserélhető objektívjeinek választékát. Az új eszköz lehetővé teszi, hogy akár 4 lépéssel hosszabb záridő használata mellett se legyen észlelhető a kép elmosódása kézi fotózásnál, így ideális a kevés fény mellett történő fényképezéshez állvány vagy vaku nélkül.

A Canon legújabb, precíziós lencsével készült professzionális L-sorozatú objektívje por- és nedvességálló, kompakt, és olyan utazások, expedíciók és természetfotózási témák esetén lehet majd népszerű, ahol a kis súly és profi képminőség iránti igény egyszerre jelentkezik.

Az EF 70-200mm f/4L IS USM főbb jellemzői:

  • Kompakt, ultrakönnyű – súlya 760 g, hossza 172 mm
  • 4 lépéses képstabilizátor 2 módban
  • 1 fluorit és 2 UD lencsetag a kiemelkedő optikai teljesítményért
  • Gyűrű típusú USM autofókusz állandó manuális vezérlési lehetőséggel
  • Körkörös blendenyílás az egyenletes háttérelmosódásért
  • Por- és nedvességálló szigetelés
  • Super Spectra bevonatok a szellemkép és a becsillanás megakadályozására
  • 1,2 m-es minimális fókusztávolság
  • Napellenző és puha tok

Az új modell az igen sikeres EF 70-200mm f/2.8L IS USM utódja, és az EF 17-40 f/4L USM és az EF 24-105L IS USM mellett a Canon professzionális L-sorozatának tagjává válik. Az f/4L objektívek profi fotósoknak készülnek, akik könnyű zoom objektívet és a teljes zoom tartományon állandó blende-értéket igényelnek. Az új objektív tulajdonképpen egy EF 70-200mm f/4L USM képstabilizátorral ellátva, a kompakt méret megtartása mellett.

A képstabilizátor
A 4 lépéses képstabilizátor (IS) eddig nem látott lehetőségeket nyújt a kevés fényben történő fotózásnál. Kézi felvételkészítéskor az 1/250 mp-es záridő helyett a fotós most a képstabilizátor segítségével ugyanazt a stabil, elmosódás-mentes képet elérheti 1/15 mp-es záridővel is.

A képstabilizátor nagymértékben csökkenti a bemozdulásból eredő elmosódás veszélyét: giroszenzorok érzékelik a véletlenszerű rezgéseket, és mozgásba hozzák az optikai tengelyre merőlegesen elhelyezkedő korrekciós lencsecsoportot. Ez megváltoztatja a fény irányát, visszaterelve a képet a megfelelő helyre a szenzoron vagy a film felületén.

A mozdulatlan témák fényképezésénél az 1-es mód függőleges és vízszintes irányban is korrigál. A gép vízszintes mozgatásánál, mozgó téma követése esetén a 2-es mód kikapcsolja a vízszintes irányú korrekciót. Az IS automatikusan felismeri, ha a gépet állványra helyezték, és megelőzi az IS szenzor és a stabilizátor motorok közötti visszacsatolásból eredő problémákat.

Kiváló autofókusz
Az objektív USM motorja rendkívül magas frekvenciát használva egyedülállóan gyorssá és majdnem tökéletesen csöndessé teszi az autofókuszálást. A nagyteljesítményű processzor és a továbbfejlesztett AF algoritmus hozzájárulnak a nagy sebesség eléréséhez. Az állandó nyomatékú motor nagysebességgel mozgatja a lencsecsoportot a megfelelő pozícióba, majd nagy pontossággal állítja meg, túlfutás nélkül. A fotósok a kézi fókuszgyűrűt elforgatva akármikor használhatják a kézi élességállítást anélkül, hogy előtte ki kellene kapcsolniuk az autofókusz módot.

Fix f/4 a teljes 70 – 200 mm zoom tartományban
A kiváló optikai minőség eredményeképpen a teljes gyújtótávolság-tartományon azonos a fényerő. Ez lehetővé teszi a fotósnak, hogy az expozíciót a legnagyobb látószöghöz állíthassa be, és ne kelljen foglalkozni a záridő állításával a hosszabb fókusztávolságokon. Zoomolás közben az objekív hossza nem változik, az első lencsetag pedig nem fordul el zoomolásnál és fókuszálásnál sem. Az objektív majdnem tökéletesen kör alakú blendét használ, amely attraktív, egyenletes háttér-elmosódást eredményez.

Képminőség
Az új optikai rendszer csökkenti a lencseméretet, és javítja a képminőséget a teljes képterületen. Egy fluorit és két alacsony szórású (Ultra-Low Dispersion – UD) lencsetag küszöböli ki a másodlagos kromatikus aberrációt, ami rontaná az élességet és idegen színcsíkokat okozna. A Super Spectra lencsebevonatokkal és lencsekialakítással a Canon mérnökei sikeresen csökkentették a becsillanás vagy a szellemkép kialakulásának esélyét – ezek a jelenségek az érzékelőről visszatükröződő kép miatt gyakoribbak a digitális fényképezőgépek esetében. A megnövelt fényelnyelésű bevonat csökkenti a lencsetagok becsillanásának mértékét, így torzítatlan, természetes színű képek készülhetnek.

EOS rendszerintegráció
Az EF 70-200mm f/4L IS USM képes a távolságmérésre, így kompatibilis az E-TTL II vakurendszerrel, amelyet az EOS-1D Mark II, EOS-1Ds Mark II, EOS 5D és EOS 400D gépekbe építettek. Ha az objektívet a Canon EX Speedlite vakuegységeivel használják, akkor az objektív átküldi a távolságra vonatkozó információkat a vaku-algoritmusnak, szemmel látható javulást eredményezve a vakus expozíciómérés terén. Az EOS-1 pro fényképezőgépek időjárásállóságához való illeszkedés érdekében egy O-gyűrű tömít az objektív és a foglalat között, így a por és nedvesség nem juthat be. Az AF mód és IS vezérlőket újratervezték a véletlen működtetés veszélyének csökkentésére. Külön az EF 70-200mm f/4L IS USM számára készített napellenző és puha objektívtartó is kapható opcionális tartozékként. Összhangban a Canon környezetvédelmi filozófiájával, az objektív csak ólommentes üvegből készült alkatrészeket tartalmaz.