Nikon Coolpix L5

0

A Nikon L-család legújabb tagja is beállt a sorba és ott az L5 címkét kapta. A 7,2 megapixeles maximális felbontással rendelkező gépben egy 5x zoomátfogású (38-190mm ekvivalens) objektívet találunk. A bemozdulásmentes felvételekért a Nikon VR optikai képstabilizátora felel.

Az L5-ben is megtaláljuk a Nikon korábbi modelljeiben bevállt tulajdonságokat, mint amilyen az arc-prioritásos AF, vagy a D-lighting. A különféle fotószituációkban 15 motívumprogram közül választhatunk, az elkészült képek és videók a gép 6,35cm-es (2,5”) LCD monitorán nézhetők vissza. Videóból egyébként a manapság már alapnak számító 640 x 480 pixeles felbontás a maximum.

A Nikon Coolpix L5 8MB belső memóriával rendelkezik, amit külön megvásárolható SD kártyával egészíthetünk ki. Tápellátására 2 db AA méretű elem, vagy akkumulátor használható. A fényképezőgép 2006 szeptemberében kerül forgalomba.

A Nikon Coolpix L5 főbb tulajdonságai:

  • 7,2 megapixeles effektív felbontás
  • 5x optikai zoom (38-190 mm ekv.)
  • VR optikai képstabilizátor
  • Makró közelpont max. 4 cm
  • 15 motívumprogram
  • 640 x 480 videó
  • 2,5” LCD
  • SD kártya támogatás (8 MB beépített memória)

SAJTÓKÖZLEMÉNY:

Nikon Coolpix L5

A fejlett optikai rázkódáscsökkentéssel ötvözött, kiváló minőség és funkcionalitás bárki számára egyszerűvé teszi a fényképezést

Tokió – A Nikon Corporation bejelentette a COOLPIX L5 modellt, a cég legújabb belépő szintű kompakt digitális fényképezőgépét. A COOLPIX L5 új szintre emeli a felhasználó-barátságot. A kiváló minőségű műszaki megoldások – például az 5x-ös zoom objektív és a világos, 6,35 centiméteres LCD-monitor –, valamint az eredetileg a Nikon digitális tükörreflexes fényképezőgépeihez kifejlesztett, objektíveltolásos rázkódáscsökkentés egyszerűvé teszik a fényképezőgép használatát, és páratlan felvételek készíthetőek használatával.

A nagyszerű, 38–190 mm-es Zoom-Nikkor objektív (35 mm-es formátumban kifejezve) utolérhetetlen kompozíciós szabadságot biztosít; az intim, közeli portréktól az átfogó tájképekig minden fényképezési helyzetben használható. Az objektíveltolásos rázkódáscsökkentés (VR) technológia garantálja, hogy a fotós a legtöbbet tudja kihozni az 5x-ös zoom lehetőségeiből. A CCD-képérzékelő kisebb méretű, mégis pontosabb, mint elődei. Ezzel nemcsak a készülék hordozhatóságához járul hozzá, de 7,2 tényleges megapixel felbontásával tökéletesen megfelel a COOLPIX termékcsaláddal szembeni magas minőségi elvárásoknak is. A nagy méretű, 6,35 centiméteres, háttérvilágítással is rendelkező LCD-monitoron egyszerű a komponálás és a képek visszajátszása.

A COOLPIX L5 méretei meglepően kicsik, holott AA-méretű alkáli, lítium, ZR6 oxyride és egyéb elemekkel és akkumulátorokkal használható. Mivel ez világszerte elterjedt és kapható elemméret, a COOLPIX L5 felhasználói biztonságban érezhetik magukat: bárhová utazzanak, mindig tudnak majd fényképezni. A kényelmet fokozza a Nikon három beépített képjavító funkciója is, amelyek a készülék tetején található Portré gomb megnyomásával egyszerre aktiválhatók. Az Arc-prioritásos AF* automatikusan a portréalanyok arcára állítja az élességet, bárhol helyezkednek el a képen. A beépített vörösszemhatás-korrekció automatikusan kiküszöböli a vaku használatakor időnként jelentkező, bosszantó vörösszem-hatást. A D-Lighting funkció pedig az alulexponált vagy túl erős ellenfényben készült képeket javítja oly módon, hogy másolatot készít róluk, és azon szükség szerint megnöveli a világosságot és részletgazdagságot, miközben a jól exponált területeket érintetlenül hagyja.

A legtöbb fényképezési helyzetben – legyen szó strandról vagy éjszakai portréról – jó szolgálatot tesz valamelyik beépített motívumprogram. 15 program közül lehet választani, ezek közül négy kompozíciós segédlettel is rendelkezik. Csak válassza ki a helyzethez legjobban illő motívumprogramot, a COOLPIX L5 pedig automatikusan elvégzi az optimális beállításokat. A négy, kompozíciós segédlettel rendelkező mód pedig ezen felül a képek megkomponálásában is segít.

A COOLPIX L5 a széles körben beszerezhető SD-memóriakártyát használja. Ezen felül 8 MB belső memóriával is rendelkezik, így a fotós még memóriakártya nélkül is fényképezhet, továbbá egyszerűen másolhat képeket különböző memóriakártyák között. A COOLPIX L5 három videó módot kínál: TV-méretű videó (640) a televízión és számítógépen való megtekintéshez; kényelmes kisméretű videó (320); valamint még kisebb méretű videó (160) a hosszabb felvételek vagy az interneten publikálni kívánt anyagok készítéséhez.

A COOLPIX L5 még a képek nyomtatását is egyszerűbbé teszi, mivel PictBridge-kompatibilis nyomtatóhoz közvetlenül, számítógép közbeiktatása nélkül is csatlakoztatható. Az USB-kapcsolat gyors adatátvitelt tesz lehetővé a számítógép és más eszközök felé. A tartozékként mellékelt PictureProject szoftver nagyban megkönnyíti a képek importálását, szerkesztését és rendszerezését, valamint további opciókat is tartalmaz, amelyek gazdagítják a digitális fényképezés élvezetét.

*Az arcfelismerő funkció működése bizonyos felvételi körülmények között korlátozott lehet.

Piaci bevezetés: A fényképezőgép 2006. szeptemberében kerül forgalomba Európában.

Megjegyzés: A műszaki adatok, a formatervezés, a termék neve, a mellékelt tartozékok és a forgalomba hozatal időpontja országok vagy régiók szerint különbözhetnek.

A Nikon COOLPIX L5 főbb jellemzői

Objektíveltolásos rázkódáscsökkentés (VR)

A figyelemre méltó objektíveltolásos rázkódáscsökkentő technológiát eredetileg a Nikon nagy hírű digitális tükörreflexes fényképezőgépeihez fejlesztették ki. Hatékonyan kompenzálja a fényképezőgép különböző mértékű bemozdulását, ezáltal tiszta, éles képeket garantál az aktív fényképezési helyzetekben. Az új VR gomb a fényképezőgép tetején, jól elérhető helyen található. Három beállítási lehetősége van: Normál, Aktív és Kikapcsolva. Normál beállításban a rendszer az általános fényképezés és pánozás közben előforduló, apróbb bemozdulásokat kompenzálja. Aktív beállításban az erőteljesebb bemozdulást is kiküszöböli a rendszer, például olyankor, amikor egy mozgó járműről vagy más instabil pozícióban készül a felvétel. Ilyenkor a hatás megegyezik azzal, mintha két lépésközzel rövidebb záridőt használna a fotós. A beállítás mind nagy látószögű, mind teleobjektíves fényképezésnél alkalmazható.

Nagy teljesítményű, kis méretű CCD

A helytakarékos tervezés jóvoltából a COOLPIX L5 kis méretű lett. A CCD-érzékelő is hozzájárul a hordozhatóság javításához, ugyanakkor a teljesítmény növeléséhez is. A 7,2 megapixeles felbontásra képes CCD kitűnő élességű, kiváló képeket készít, amelyek jelentős nagyítás után is gyönyörűek maradnak.

5x-ös zoom

A COOLPIX L5 kis méretét látva meglepő, hogy a benne lévő 38–190 mm Zoom-Nikkor objektív (35 mm-es formátumban kifejezve) 5x-ös zoomra képes. A nagy pontosságú objektívvel egyaránt készíthetők közeli portrék és átfogó tájképek; a fényképezőgép az átlagos kompakt digitális készülékeknél jóval gazdagabb kompozíciós lehetőségeket biztosít. A forradalmi VR technológia pedig garantálja, hogy még a nagy zoommal készített felvételek is élesek maradnak.

Beépített képjavító funkciók

A fényképezőgép tetején található Portré gombbal könnyen elérhető a három beépített Nikon képjavító funkció: az Arc-prioritásos AF*, a Beépített vörösszemhatás-korrekció és a D-Lighting. Az Arc-prioritásos AF automatikusan érzékeli az emberek arcát a képen, és megfelelően beállítja az élességet, függetlenül attól, hogy az arcok a képen belül hol helyezkednek el. Ezáltal pontos és éles portrék készíthetők. A Beépített vörösszemhatás-korrekció automatikusan kiküszöböli a vaku használatakor időnként jelentkező, bosszantó vörösszem-hatást, így a portrék szebbek lesznek. A D-Lighting funkció pedig a vaku által gyengén megvilágított vagy túl erős ellenfényben készült képeket javítja oly módon, hogy másolatot készít róluk, és azon szükség szerint megnöveli a világosságot és részletgazdagságot.

*Az arcfelismerő funkció működése bizonyos felvételi körülmények között korlátozott lehet.

AA-méretű elemekkel/akkumulátorokkal használható

A kompakt méret ellenére a COOLPIX L5 kompatibilis az AA-méretű elemekkel, amely egyike a legelterjedtebb elemméreteknek. Egy készlet lítium elemmel körülbelül 490, alkáli elemekkel 150, EN-MH1 akkumulátorokkal pedig 250 kép készíthető.

A Nikon COOLPIX L5 egyéb jellemzői

  • Kis méret, jó hordozhatóság: 97 x 60 x 45 mm (a kiálló részeket leszámítva), és kb. 170 g akkumulátor és memóriakártya nélkül
  • A Tökéletesített grafikus felhasználói felület (GUI) jobb használhatóságot és áttekinthetőséget eredményez
  • BSS (Legjobb kép kiválasztása) funkció: automatikusan kiválasztja és elmenti a legjobb képet egy tíz felvételes sorozatból
  • Makrofotózás akár 4 cm-es távolságból
  • Rögzítési módok: Egy kép, sorozatfelvétel és 16 képes sorozat
  • Beépített vaku: automatikus, automatikus vörösszemhatás-csökkentéssel (beépített vörösszemhatás-korrekció), vaku letiltása, állandó vakuzás és hosszú záridős szinkron beállításokat kínál
  • A Színbeállítások segítségével 5 különböző, szűrőszerű színeffektust kölcsönözhet a képeinek
  • Csatlakozó: USB, audio-/videokimenet
  • A Dátumszámláló mutatja egy megadott dátumig hátralévő vagy egy adott esemény óta eltelt napok számát
  • A Diavetítés funkció szórakoztatóan visszajátssza a készített képeket
  • A Kis kép funkcióval kis méretű másolatot készíthet e-mail mellékletként való továbbításhoz
  • A Kivágás funkcióval utólag is tökéletesítheti a kompozíciót
  • Az Időzóna funkció segítségével a világon bárhol beállíthatja a helyi időt a fényképezőgép óráján
  • Választható fehéregyensúly: Automatikus TTL szabályozással, 7 módú manuális (közvetlen napfény, izzólámpa, fénycső, felhős, árnyék, vaku és felhasználói beállítás)