Digitális fényképezőgép: vámköteles vagy sem?

0

A Photokinán több neves fotó és fotóipari szövettség által aláírt sajtóközleményt adtak ki, melyben elutasítják az Európai Unió tervezetét a digitális fényképezőgépek átsorolásával kapcsolatban.

A Világkereskedelmi Szervezet (WTO – World Trade Organization) Információ Technológiai Megállapodását (ITA – Information Technology Agreement) az Európai Unió is aláírta. Ez kimondja, hogy a digitális fényképezőgépeket (digital still cameras) IT eszközöknek kell minősíteni, melyeket 0% beviteli vám terheli, ha azt az EU országaiba szállítják.

A probléma ott kezdődött, amikor a rövid videófelvételek helyett komolyabb vidózási képességekkel is ellátott fényképezőgépek kezdtek megjelenni. Az Európai Unió szeretné ezeket a termékeket átsorolni, hogy ne IT eszközként, hanem videófelvételre is alkalmas eszközként lehessen kezelni a vámolás során, mint pl. a videókamerákat. Ezek behozatala után ugyanis 4,9 és 12,5% VÁM fizetendő. Az EU szerint a digitális fényképezőgépek (digital cameras) videófelvételi képessége megegyezik a digitális kamerákéval (digital camcorders). A kamerák vámolásával az ITA nem foglalkozik, így az aláírt egyezmény sem kötelezné az EU-t, hogy ne vámolja meg ezen termékeket.

A kérdés most az, hogy vajon átsorolhatók-e ezek a termékek, vagy másként fogalmazva: a digitális fényképezőgépek megvámolása nem sérti-e az aláírt egyezményt.

Ha Brüsszelben a Nevezéktani Bizottság (Nomenclature Committee) elfogadja az átsorolást (ti. a digitális fényképezőgépek kamkorderek közé sorolását), akkor ez jelentősen megnövelhetné a digitális fényképezőgépek árát az Európai Unió országaiban, mivel jelenleg az EU-n belül nem gyártanak digitális fényképezőgépeket.

A most kiadott sajtóközlemény szerint a fotóipar több vezető gyártója (Európában, Ázsiában és az Amerikai Egyesült Államokban egyaránt) úgy gondolja, az ITA aláíróinak – köztük az Európai Uniónak – folytatniuk kell azt a gyakorlatot, miszerint a digitális fényképezőgépeket (digital cameras) is IT eszköznek kell tekinteni, mivel azok elsődleges funkciója a fotó készítés. A Nevezéktani Bizottság jelenleg azon dolgozik, hogy egyértelműen el lehessen különíteni a digitális fényképezőgépeket, melyek mozgóképet is rögzítenek a digitális videókameráktól, melyek állóképet is készítenek. Az ipar szövettsége szerint ez pofon egyszerű és egyértelmű, hiszen ha az elsődleges funkcióját nézzük egy terméknek, akkor világosan kiderül, melyik csoportba sorolható.

A szerk. megjegyzése:
Vajon a Sanyo VPC-HD1a minek minősülne? Mi ennek a terméknek az elsődleges funkciója? Rendelkezik fényképkészítési üzemmóddal, de HD videókat is képes rögzíteni. Nem szalagos, nem merevlemezes, a képeket és videókat SD kártyára menti. Az 5 Mpixeles 1/2,5″ típusú CCD-t más fényképezőgépekben is megtaláljuk, akkor ez video CCD vagy fényképezőgép CCD?