16 GB-os Pretec CF kártya

0

A Pretec úgy tűnik kész arra, hogy folyamatosan a legnagyobb kapacitású memóriakártyákat kínálja a fotósoknak. A nemrég bejelentett 8 GB-os SDHC kártya is a kategória legnagyobb kapacitású változata, s a mostani 16 GB-os CF kártya is feneketlen bugyornak tűnik.

Az egyre nagyobb felbontású gépek egyre nagyobb kapacitású háttértárakat igényelnek. A CF kártyák jelenleg is a legnagyobb kapacitást kínálják, emiatt még mindig nagyon népszerűek a gyártók körében is, igaz, már csak a tükörreflexes gépek piacán.

A Pretec 10 évvel ezelőtt jelentette be a 4 MB-os CF kártyáját, amikor csatlakozott a Compact Flash Association-höz. Tíz év alatt négyezerszer nagyobb kapacitást értek el a fejlesztők, amely fejlődési iram meghaladja a merevlemezek kapacitás növekedését (amely tíz év alatt kb. ezerszeresére nőtt).
2002. novemberében 3 GB-os CF kártyát jelentett be a Pretec. (Comdex)
2003. márciusában már elkészült a 6 GB-os változat (CeBit).
2004. márciusában ismét duplázott a cég, bejelentette a 12 GB-os CF kártyát (CeBit).
2006. szeptember végén pedig megjelent a 16 GB-os CF kártya, 80x-os sebességgel.

A Type II tokozással készült kártya ipari változata 80x-os sebességű (12 MB/s), míg a normál változat 133x-os sebességű (20 MB/s). A mérnöki mintákat e hónaptól kezdik kiküldeni, a tömeggyártás az év utolsó negyedévében kezdődik meg.