E-1 utód: Olympus E-3

0

Az Olympus hivatalosan is bejelentette a második professzionális NégyHarmados digitalis tükörreflexes vázát, az E-3-at.

Az E-3 hosszú fejlesztés eredménye, amely meg is látszik rajta, hiszen már külseje is figyelemreméltó, specifikációjában, műszaki adatai között pedig sok kiemelkedő tulajdonságot fedezhetünk fel.

Az időjárásálló kivitelű váz különlegesen nagy pentaprizmás keresőt kapott, amellyel a NégyHarmados gépek között a legnagyobb keresőkép hozható létre, ráadásul 100% lefedettséggel. Autófókuszának sebessége SWD objektívekkel a gyártó szerint a világon a leggyorsabb. Élességállítása 11 ponton történhet, a fókuszpontok mindegyike keresztszenzoros.

Néhány korai találgatással ellentétben a képérzékelő nem lett jelentősen nagyobb felbontású, mint az E-510-ben alkalmazott. Ezúttal is közel 10 Mpixeles szenzorról van szó, természetesen LiveMOS felépítéssel. Az élőképet a hátsó, kihajtható és elfordítható 2,5″-os LCD-n is megtekinthetjük, akár 10×-es nagyításban a kiváló kézi élességállítás vagy az extrém fotózási körülményekben is könnyed exponálás érdekében.

A váz strapabíróságára jellemző, hogy zárszerkezetét a gyártó 150.000 expozícióra tervezte.

A FourThirds rendszerben már megszokottnak számító SuperSonic Wave Filter is bekerült az E-3-ba, ahogy az E-510-ben debütált szenzorstabilizálás is, amely immár az 5 Fé hatásfokot is elérheti.
Sorozat sebessége nem számít kiemelkedőnek, de azért szégyenkezni valója sincs az E-3-nak, gyári adatok szerint másodpercenként 5 képet készíthetünk, s ezt a sebességet akár egymás után 19 RAW formátumú képnél is tartja a gép. HQ JPEG képeknél pedig csak a kártya kapacitása szab határt a sorozat hosszának. A gyors kártyára írást egyébként az UltraDMA üzemmód támogatása garantálja.

Az Olympus E-3-ba is bekerült a kompakt gépeknél már megismert árnyék-kompenzáció, amely a sötét területek tónusait világosítja fel a részletek visszanyeréséért.

Az új vázhoz új vakukat és új objektíveket is bejelentett a gyártó, melyekről külön hírben írunk.

Az Olympus E-3 főbb jellemzői:

  • Képérzékelő: 10 Mpixeles LiveMos, 4/3″
  • SuperSonic Wave Filter pormentesítés
  • SWD szenzorstabilizálás
  • ISO100-3200 érzékenység
  • FT bajonett
  • 1,2x nagyítású 100% lefedettségű pentraprizmás kereső
  • Magnézium ötvözetből felépített időjárásálló váz
  • LCD: 2,5″ 230e pixel, kihajtható, elfordítható, élőkép kijelzéssel
  • automatikus élességállítás 11 keresztszenzoros fókuszponton, kézi élességállítás az objektív elektronikus gyűrűjével
  • Dupla kártyahely: xD és CF Type I/II, UDMA támogatással
  • Li-ion akkumulátor
  • Hi-Speed USB2.0 csatlakozás

A részletes specifikációt adatlapunk tartalmazza, melynek linkje hírünk alatt található.

Sajtóközlemény:

A fotózási lehetőségek bővítése
Az Olympus E-3: Sokoldalú, professzionális mestermű

Hamburg, 2007. október 17. – Megérkezett: Az E-3 a NégyHarmad szabványra épülő Olympus E-System új zászlóshajója. A fotósok nagyteljesítményű munkaeszköze, mely bármilyen feladatot ellát, és a professzionális digitális tükörreflexes fotózás legszigorúbb követelményeinek is megfelel. A legjobb választás egy professzionális fotós számára. Nagy sebességet és kiváló képminőséget nyújt, rendelkezik Élőkép funkcióval, megbízhatóság tekintetében pedig egyedülálló.

Az E-3 a világ leggyorsabb* autófókusz sebességére képes a továbbfejlesztett AF rendszer és az új ZUIKO DIGITAL SWD (Supersonic Wave Drive) objektívek jóvoltából. Az 1/8000 másodperctől induló zársebességével és az 5fps sebességű sorozatfelvétel üzemmóddal (19 kép tárolható a RAW puffer memóriában) az E-3 nagymértékben segíti a fotóst a kivételes felvétel elkészítésében.

A legkülönbözőbb feltételek mellett a legjobb képminőség biztosítása érdekében ez az új, professzionális modell nagyteljesítményű beépített képstabilizáló rendszert alkalmaz, ami 5 FÉ lépésig képes kompenzálni a fényképezőgép bemozdulásának hatásait. Mindez egy 10 megapixeles, nagysebességű Live MOS szenzorral és TruePic III képfeldolgozó rendszerrel egészül ki. A – kifejezetten a digitális tükörreflexes fotózás egyedi igényeinek megfelelően készült – ZUIKO DIGITAL objektívekkel a fotós mindig optimális eredményre számíthat. A fényképezőgép Élőkép funkciója szabad és sokoldalú felvétel-készítési lehetőséget kínál: Amikor szemkontaktust kívánunk tartani a fotóalannyal, vagy fej felett, illetve a talajhoz közel fotózunk, a képek egyszerűen megkomponálhatóak a 2,5”/6,4 cm átmérőjű, forgatható HyperCrystal LCD kijelzőn, amin valós időben jelennek meg a fényképezőgép beállításainak eredményei.

Az Élőkép funkció mellett a fotós a fényképezőgép nagyméretű keresőjét is használhatja a képek megkomponálásához, amely 100%-os látómezőt biztosít. A többi Olympus E-System fényképezőgéphez hasonlóan az E-3 modell is a jelenleg leghatékonyabb Supersonic Wave Filter pormentesítő rendszert alkalmazza. A fényképezőgép rendszer megbízhatóságát bármilyen körülmények között tovább növeli a váz, és több E-System objektív por- és fröccsenésálló konstrukciója. A professzionális minőségű, hosszú élettartamú (150000 expozíciós) élettartamának köszönhetően az E-3 még a legaktívabb fotós kezében is helytáll.

Az Olympus E-3 2007. november végétől lesz kapható.

Sebesség – ne maradjon le egyetlen lehetőségről sem
Az E-3 a világ leggyorsabb* autófókusz rendszerével bír, melynek alapja egy teljesen biaxiális, nagysebességű, 11 pontos AF rendszer vízszintes és függőleges szenzorvonalakkal, így a megfelelő élesség adatok 44 különböző pont alapján számíthatóak ki. Mindemellett a pixeltöbbszöröző technológiák javítják a teljesítményt gyenge fényviszonyok között (ISO 100 fényérzékenység mellett -2FÉ). A nagy, max. 1/8000 másodperces zársebesség lehetővé teszik a cselekmények lefagyasztását – időbeli kiterjedésüktől függetlenül. A felhasználók másik előnye az idővel szemben, amikor minden másodperc számít, hogy akár 5fps sebességű sorozatfelvétel is készíthető teljes felbontású üzemmódban (19 kép tárolható a RAW puffer memóriában).

Képminőség – tökéletes képi teljesítmény
A fényképezőgép bemozdulása által okozott életlenség hatásainak ellensúlyozására az Olympus E-3 magas szintre fejlesztett, beépített képstabilizáló rendszert alkalmaz. Bármely más képstabilizátornál hatékonyabb, és az úttörő Supersonic Wave Drive (SWD) technológiát alkalmazza. Ennek köszönhetően minden alkalommal élesebb képet kapunk – bármelyik NégyHarmad objektívet használjuk is – és ritkábban lesz szükség állvány használatára a max. 5 FÉ lépésenként állítható kompenzációnak köszönhetően. A képstabilizáló (IS) rendszer két üzemmóddal rendelkezik: Az egyik az x és y tengely mentén is kompenzálja a bemozdulásokat, míg a másik csak az y tengely mentén – ami mozgó témák követésére alkalmas, például a sportfotózásban.

A fényképezőgép kiváló képalkotási teljesítményéhez jelentősen hozzájárul a 10 megapixeles, nagysebességű Live MOS szenzor. Szerepe a kiváló képminőség elérésében éppen olyan jelentős, mint a TruePic III képfeldolgozó processzornak, amely csökkenti a zajt, és javítja a színreprodukciót, valamint növeli a feldolgozás sebességét. A díjnyertes objektíveket is magában foglaló ZUIKO DIGITAL sorozattal együtt a fényképezőgép nem ad vissza mást, mint tökéletes leképezést.

Élőkép – példátlan vezérlés
Az E-3 gondoskodik a folyamatos Élőkép nyújtotta kényelemről, ami a forgatható, 2,5” (6,4 cm) átmérőjű HyperCrystal LCD kijelzőn. Ennek segítségével egyedülálló felvételek készítését teszi lehetővé szokatlan perspektívákból, teljesen új stílusokkal ismerteti meg a fotóst. A fotós többet tehet és láthat, mivel nem kell állandóan a keresőbe néznie. Az LCD kijelzőn 5x-ös, 7x-es és 10x-es méretűre nagyítható kép leegyszerűsíti a pontos élességállítást makró üzemmódban. Mindemellett az Árnyékkompenzáló technológia (SAT), a fehéregyensúly és az expozíció-kompenzáció eredménye valós időben ellenőrizhető közvetlenül az LCD kijelzőn: így biztosan azt a képet rögzítjük, amit látunk.

Megbízhatóság – kivételesen tartós
Az E-3 keresőjének is javult a teljesítménye. A teljesen professzionális szintű, 100%-os látómező és az 1,15x-os nagyítás szemkagyló használata esetén segíti a kép megkomponálását.

A világ első pormentesítő rendszerét 2003-as bevezetése óta az Olympus folyamatosan fejleszti, így mindig a leghatékonyabb elérhető megoldást képviseli. Az elfogadott Supersonic Wave Filter találékony módon védi a nagysebességű Live MOS szenzort a por és egyéb szennyeződések ellen, amelyek egyébként rontanák a képminőséget, és ezzel az Olympus régóta fennálló elkötelezettségét szimbolizálja a képalkotás kiválósága iránt.

A magnéziumötvözetből készült és fröccsenésálló** E-3 vázzal bárhol ott lehetünk, ahol az események zajlanak: akár egy focimeccsen az esőben, vagy a Serengeti poros síkjain. Az akkumulátor markolat és az objektívek széles választéka szintén védett az elemi erőkkel szemben, így jelentősen csökkentik az állásidőt, mivel ez a modell mindig készen várja a következő feladatot, bármilyen körülmények között. A fényképezőgép professzionális minőségű zárral rendelkezik, amely hosszú (150 000 expozíciós) élettartamot biztosít.

Ideális válogatás
Természetesen gyenge fényviszonyok esetén sem ér véget a felvételkészítés lehetősége. A beépített vaku mellett (GN13) az E-3 alkalmas vakuk vezeték nélküli vezérlésére, mint például az új Olympus FL-36R és FL-50R, akár három csoportban – ami jelentős mértékben javítja a fényviszonyokat.

Mindezen felül az E-3 hibátlan automatikus fehéregyensúly beállításra is képes. Ezt egy hibrid érzékelő rendszer teszi lehetővé, amely a képérzékelő mellett egy dedikált fehéregyensúly szenzort is alkalmaz. A két különböző forrásból érkező szín adatok kombinálása lenyűgözően valósághű színreprodukciót eredményez.

Teljes digitális tükörreflexes rendszer
A NégyHarmad szabványra épülő E-3 a digitális fotózás speciális igényeinek megfelelően optimalizált, és a legmagasabb szintű rugalmasságot, valamint szabadságot biztosítja a fotós számára. A gyártók közötti kompatibilitás biztos befektetést garantál, amire támaszkodhat a felhasználó. Jelenleg 32 objektív és három konverter választható, köztük a ZUIKO DIGITAL sorozat díjnyertes tagjai is, amelyek kifejezetten a digitális tükörreflexes fotózás meghatározott igényeinek megfelelően készültek. Mindemellett a NégyHarmad szabvány kisebb és könnyebb objektív felépítést tesz lehetővé, aminek köszönhetően a fotós élvezheti a hordozhatóság és vezérlés előnyeit, így növelve a pazar képi eredmények valószínűségét.

A világ leggyorsabb* autófókusz sebességeit biztosító számos objektív, köztük a nemrégiben megjelent ZUIKO DIGITAL SWD modellek mellett az E-System tartozékok széles és izgalmas választéka várja a professzionális felhasználókat, akik tapasztalataikat az E-3 modellel szeretnék egyedülállóvá tenni. A vezeték nélküli vakuvezérléshez az Olympus az FL-50R és FL-36R vezeték nélküli vakukat kínálja. A sietős feladatokhoz a HLD-4 akkumulátor markolat biztosítja a hosszú üzemidőt, és kényelmi funkciója, hogy az oldalán található exponáló gombbal gyorsan készíthetünk portréfotókat és tájképeket egyaránt. A két új szemkagyló (DE-P3 és DE-N3) bővíti a fényképezőgép dioptria beállítási lehetőségeit. A dioptria 3m-1 mértékű növelésével vagy csökkentésével összességében -6m-1 és +4m-1 közötti tartományban korrigálható. Mindemellett az opcionálisan beszerezhető FS-3 mattüveg rácsot biztosít a keresőben, amely a képterületet 4 x 6 részre osztja, ami segíti a képek megkomponálását.

Az E-3 modellel az Olympus kielégíti a kompromisszumoktól mentes tartósság, sebesség és képminőség iránti igényeket. Ez a professzionális digitális tükörreflexes fényképezőgép 2007. novemberének végén kerül kereskedelmi forgalomba.

* A digitális tükörreflexes fényképezőgépekhez kapható cserélhető objektívek között. Az új Olympus ZUIKO DIGITAL ED 12-60 mm, 1:2,8-4,0 SWD objektív és E-3 váz használata esetén, 2007. október 17-i állapot szerint, az Olympus felmérése alapján.

Bővebb információkért látogasson el az alábbi honlapokra:

Olympus E-3 – fő jellemzők:

Sebesség

  • A világ leggyorsabb autófókusz* rendszere gyors és pontos felvételkészítésre alkalmas
  • Teljesen biaxiális, nagysebességű, 11 pontos AF rendszer
  • Nagy, 1/8000 mp. sebességű és nagy pontosságú zárvezérlés, X: 1/250
  • 5fps sebességű sorozatfelvétel üzemmódban 19 kép tárolható a RAW puffer memóriában

Képminőség

  • A nagyteljesítményű, beépített képstabilizátor bármilyen objektívet stabilizál (max. 5 FÉ lépésig) két üzemmód alkalmazásával
  • 10 megapixeles, nagysebességű Live MOS szenzor
  • Minősített képfeldolgozás az új TruePic III processzorral
  • Nagy teljesítményű, és fényerejű, dedikált digitális objektívek széles választéka a NégyHarmad szabványnak köszönhetően

Élőkép

  • 2,5”/6,4cm átmérőjű, forgatható HyperCrystal LCD kijelző élőkép funkcióval a nagyobb rugalmasságért
  • Valósidejű ellenőrzés
  • Fehéregyensúly- és expozíció-kompenzáció elővezérlés
  • Árnyékkompenzálás (SAT) előnézet módban
  • 5x-ös/7x-es/10x-es nagyítás segíti a pontos élességállítást – különösen makró üzemmódban

Megbízhatóság

  • Nagyméretű kereső professzionális szintű, 100%-os látómezővel és 1,15x-os nagyítással a pontos vezérlésért
  • Tiszta fotók a nagyteljesítményű Supersonic Wave Filter pormentesítő rendszernek köszönhetően
  • Fröccsenésálló váz és objektívrendszer
  • Professzionális minőségű zár, hosszú élettartam

Az Olympus E-3 egyéb jellemzői:

  • A NégyHarmad szabványra épül
  • Ergonomikus vázfelépítés, vezérlőgombok és felhasználói felület (GUI) segíti az egyszerű kezelést
  • Egyedileg testreszabható AE/AF rögzítés funkció
  • Super Control Panel másodlagos kijelző
  • ISO 100-3200 érzékenység
  • Pontos, kétszenzoros fehéregyensúly beállítás
  • Beépített vaku (GN13) és vezeték nélküli vakuvezérlés közvetlenül a fényképezőgépről.
  • Vezeték nélküli vakuvezérlés akár 3 csoportban (az Olympus FL-50R és FL-36R vakukról külön sajtóközlemény jelent meg)
  • Nagysebességű USB 2.0 interfész
  • Nagysebességű adatírás és veszteségmentes RAW tömörítés segíti a gyors feldolgozást
  • Egyidejű RAW és JPEG formátumú mentés
  • Két memóriakártya nyílás CompactFlash és xD-Picture Card memóriakártyák részére (UDMA nagysebességű CF és Microdrive memóriakártyákkal is kompatibilis)

Új tartozékok az Olympus E-3 modellhez:

  • A HLD-4 akkumulátor markolat ideális portréfotózáshoz, hosszú akkumulátor üzemidőt biztosít
  • FL-50R és FL-36R vezeték nélküli vakuk
  • Lágy gumiborítású, dioptriaállítóval rendelkező DE-P3 (+3m-1) és DE-N3 (+3m-1) szemkagyló
  • FS-3 rácshálós mattüveg, amely 4 x 6 szekcióra osztja a képterületet. (Beszerzés és beszerelés kizárólag Olympus márkaszervizen keresztül)

Új ZUIKO DIGITAL objektívek:

ZUIKO DIGITAL ED 12-60 mm (24-120 mm) 1:2,8-4,0 SWD

  • Supersonic Wave Drive AF rendszer: a világ leggyorsabb* AF rendszere (Olympus E-3 fényképezőgéppel)
  • 5x-ös zoom
  • Élességállítás legrövidebb távolsága: 25 cm
  • Mechanikus manuális élességállítás
  • Kör alakú fényrekesz
  • Extrém nagylátószögű beállítás: 12 mm (24 mm)
  • Fröccsenésálló

(Megjelenés: 2007. november)

ZUIKO DIGITAL ED 50-200 mm (100-400 mm) 1:2,8-3,5 SWD

  • Supersonic Wave Drive AF rendszer: ultra gyors AF sebességek (2x gyorsabb, mint a jelenleg kapható 50-200 mm objektív)
  • 4x-es zoom
  • Élességállítás legrövidebb távolsága: 1,2 m
  • Mechanikus manuális élességállítás
  • Kör alakú fényrekesz
  • Objektív fényellenző tolóablakkal PL szűrőhöz
  • Fröccsenésálló

(Megjelenés: 2007. november)

ZUIKO DIGITAL ED 14-35 mm (28-70 mm) 1:2,0 SWD

  • A világ első standard zoom objektívje 1:2,0 rekesznyílással a teljes gyújtótávolság tartományban
  • 2,5x-es zoom
  • Ultra gyors Supersonic Wave Drive AF rendszer
  • Mechanikus manuális élességállítás
  • Kör alakú fényrekesz
  • Objektív fényellenző tolóablakkal PL szűrőhöz
  • Fröccsenésálló

(Megjelenés: 2008. eleje)

ZUIKO DIGITAL ED 70-300mm (140-600 mm) 1:4,0-5,6

  • 4,3x-es zoom
  • Óriási telefotó teljesítmény 300 mm-ig (600 mm)
  • Rendkívül kompakt és könnyű

(Megjelenés: 2007. október vége)

EC-20 ZUIKO DIGITAL 2,0x telekonverter

  • Megduplázza az objektív gyújtótávolságát
  • Valamennyi ZUIKO DIGITAL objektívre csatlakoztatható: a halszem objektívtől a makrón át a szuper teleobjektívig
  • Specifikusan digitális konverter: vékony, kompakt és kiváló képminőséget biztosít
  • Fröccsenésálló

(Megjelenés: 2007. november)

A zárójelbe tett adatok 35 mm-es fényképezőgépre vonatkoznak.

A NégyHarmad szabványnak köszönhetően az Olympus E-3 valamennyi ZUIKO DIGITAL objektívvel és egyéb NégyHarmad szabványú objektívekkel is kompatibilis.

Függelék

Beépített képstabilizátor
Közvetlenül a fényképezőgép vázba épített képstabilizátor. Lehetővé teszi a képstabilizálás képjavító hatásának elérését, függetlenül a csatlakoztatott objektívtől. A beépített képstabilizátoros Olympus E-System fényképezőgépekben egy gyro-szenzor érzékeli a bemozdulás pontos irányát. A beépített SWD rendszernek köszönhetően a bemozdulást a képérzékelő eltolásával kompenzálja a bemozdulási adatoknak megfelelően. Nagy gyújtótávolságok mellett a gyors válaszidőt két dedikált mikroprocesszor biztosítja: az egyik vezérli a két ultrahanghullámú motort, amelyek vízszintes és függőleges irányban mozgatják a szenzort, a másik nagy pontosságú vezérlésre alkalmas.

Nagysebességű Live MOS szenzor
Nagyteljesítményű képérzékelő, amely a digitális tükörreflexes fényképezőgépeken élőkép megjelenítést tesz lehetővé sorozatfelvétel üzemmódban. A teljes képátvitelű (Full Frame Transfer / FFT) CCD magas szintű műszaki paramétereit és a CMOS alacsony fogyasztását kombinálja. A fotódiódák mélyen a szenzorba ágyazva helyezkednek el a képzaj megszüntetésére. A téma részleteinek valósághű, árnyalatokban és természetes, élénk színekben gazdag reprodukciója jellemzi a szenzoroknak ezt a típusát.

HyperCrystal LCD kijelző
A félig áteresztő technológiával készült LCD kijelzők alsó részén elhelyezett plusz réteg visszaveri a külső fényforrásokból érkező fényt. Ez javítja az LCD fényerejét, így akár a közvetlen napfényben megjelenített képek is élesek, és a hagyományos kijelzőkhöz képest háromszor nagyobb kontraszttal jelennek meg. 176°-os látószöget is lehetővé tesznek becsillanás és árnyék nélkül, így a képek több szögből is megkomponálhatóak és egyszerre több személlyel megoszthatóak

Élőkép
A digitális tükörreflexes fényképezőgépek keresőjének használata mellett másik alternatívát kínál. Az objektíven keresztül a szenzorra vetülő kép közvetlenül a fényképezőgép LCD kijelzőjén jeleníthető meg. Míg a legkompaktabb digitális fényképezőgépek már évek óta alkalmazzák az élőkép funkciót, a digitális tükörreflexes fényképezőgépeknél az csak a közelmúltban vált lehetővé. A világon először az Olympus E-330 modell alkalmazta először a folyamatos élőkép funkció technológiáját.

Vezeték nélküli vaku távvezérlés
A felhasználónak lehetősége van vezeték nélküli vakuk távvezérlésére –kábelek nélkül – a beépített vakut használva a rendszer főegységeként. A vezérlési lehetőségek között megtalálható a függetlenül szabályozható villantási üzemmód és kompenzációs beállítások akár három vakucsoportban, míg a négy csatorna beállítás segít elkerülni a zavart, továbbá a fényerő is széles tartományban állítható.

Árnyékkompenzáció technológia
A sötét részeket tartalmazó képek expozícióját javító technológia. Az emberi szemhez hasonlóan működő szenzor alkalmazásával a kompozíciók sötét részeit (pl. fa árnyéka) a fényképezőgép azonosítja, majd beállítja az expozíciót. Az eredmény egy realisztikusabb és részletes kép.

Super Control Panel
Az Olympus E-3 LCD kijelzője mellett egy másodlagos kijelző is beépítésre került, amely a fényképezőgép beállításait jeleníti meg olvashatóan a rugalmas és kényelmes kezelés érdekében. Az intuitív grafikus felhasználói felület (GUI) lehetővé teszi az információk ellenőrzését egy szempillantás alatt, és lehetővé teszi a különböző paraméterek egyszerű beállítását és közvetlen elérését.

Supersonic Wave Drive (SWD)
Két nagyteljesítményű kompakt motor kombinációja, melyek példátlan színvonalú pontosságot, sebességet és vezérlést biztosítanak. Az Olympus E-System fényképezőgépek két SWD rendszert alkalmaznak háromféle módon. 1. A gyro-szenzorral, a képérzékelővel és egyéb beépített alkatrészekkel hatékonyan szünteti meg a fényképezőgép bemozdulása által okozott életlenséget. 2. SWD objektívekkel használva az SWD ultra kompakt kódoló segítségével biztosít ultra gyors, pontos és problémamentes automatikus élességállítást. 3. Az SWD a Supersonic Wave Filter pormentesítő rendszerének meghajtásáról is gondoskodik

Supersonic Wave Filter pormentesítő rendszer
A digitális tükörreflexes fényképezőgépekbe pl. objektívcsere alkalmával kerülő por tönkreteheti a fotókat – hacsak el nem távolítjuk. A Supersonic Wave Filter pormentesítő rendszer alkalmazásával ez a probléma kiküszöbölhető. Az átlátszó szűrő a fényképezőgép-zár és a CCD között helyezkedik el. Biztosítja, hogy a por ne kerüljön a CCD felületére. A porszemcsék a szűrőn rakódnak le, ami aktiválás esetén ultrahangos rezgéssel lerázza. Az Olympus alkalmazott először pormentesítő rendszert digitális tükörreflexes fényképezőgépekben

TruePic III processzor
Az Olympus legújabb generációs képfeldolgozó rendszere. Automatikusan javítja a képminőséget: a színreprodukciót (árnyalat, színtelítettség és fényerő), a képélességet (kevesebb zaj, jobb élreprodukció) és a feldolgozási sebességet.

UDMA nagysebességű CF memóriakártya támogatás
Kompatibilis az UDMA nagysebességű CompactFlash (CF) memóriakártyákkal. Ezek az ultra gyors memóriakártyák jelentős mértékben gyorsítják az adatátvitel sebességét a memóriakártya és a fényképezőgép között.