Casio EXILIM EX-V7

0

A Casio EXILIM EX-V7 a világ jelenlegi legvékonyabb, 7x optikai zoommal ellátott fényképezőgépe, hiszen mindössze 2,5 cm vastagságú, de legvékonyabb pontja alig haladja meg a 2 cm-t.

Gyújtótávolság tartománya kisfilmes értéken 38-266 mm-nek megfelelő, fényereje pedig F3,4-5,6. Az 1/2,5” CCD képérzékelő maximális felbontása 7 megapixel, ami 4:3 oldalarányú, 3072 x 2304 pixeles képméretet jelent, de választhatunk 3:2 oldalarányú, 3072 x 2048 képpontos felbontást is. Három megapixeles módban használva az EX-V7 levágja a kép széleit, így a kapott nagyítás 10x optikai zoomnak felel meg. A viszonylag nagy zoomátfogáshoz képstabilizátor is jár, mely a képérzékelő elmozgatásának elvén (CCD-shift) alapul. Ezen kívül választhatunk Anti Shake DSP programot is, melynél rövid záridőt és magas érzékenységet állít be a gép, így elkerülve a kézremegés okozta bemozdulást. Videó módban elektronikus stabilizátor gondoskodik a rezgésmentes felvételekről.

A gépben a Casio legújabb EXILIM Engine 2.0 képfeldolgozó processzora található, mely gyors „követő” élességállítást, nagyobb dinamikát, alacsonyabb zajszintet és sebesebb képfeldolgozást biztosít. Az érzékenység ISO64 és 800 között állítható , magas érzékenység módban viszont automatikusan ISO1600-ra áll. A készülék a bekapcsolás után 1,2 mp-en belül üzemkész, zárkésleltetési ideje 0,008 mp.

Az automata üzemmódok és a 33 témaprogram (Best Shot) mellett teljesen manuális funkciókat is kapunk, mint a rekesz és záridő előválasztás, vagy a kézi fókusz.

Figyelemre méltó a fényképezőgép videó funkciója is. A mér szint hagyományosnak mondható 640 x 480 pixeles, 30 képkocka/mp sebességű felvétel mellett, 16:9-es oldalarányú, 848 x 480 képpontos mozgókép is rögzíthető ugyanilyen sebességgel. Az új H.264 tömörítésnek köszönhetően a videóanyag mérete 1,5x kisebb egy MPEG-4 tömörítést használó mozgóképtől. Felvétel közben zoomot is használhatunk, mivel a mozgó lencsetagok alacsony hangereje nem zavarja a felvételt. A videó mellé sztereó hang is rögzíthető, de állóképeinkhez is csatolhatunk rövid hangjegyzeteket.

Az EX-V7 hátulján 2,5” képátlójú, 230 400 pixeles LCD monitort találunk. A rögzített adatok a gép 11,6 MB-os belső memóriájába, vagy külön megvásárolt SD, SDHC és MMC kártyákra menthetők. A készülék alaptartozéka egy lítium-ion akkumulátor, mely hivatalos mérések szerint kb. 240 fotó és 100 perc videóanyag elkészítésére nyújt elég energiát.

A fényképezőgép megjelenése márciusra várható. Nyitóára kb. 400 dollár lesz.

A Casio EXILIM EX-V7 főbb tulajdonságai:

  • 7,2 megapixeles felbontás
  • 7x optikai zoom (3 Mpixelen 10x-nek megfelelő képkivágás)
  • CCD-shift képstabilizátor
  • Anti Shake DSP mód
  • Manuális fókusz, rekesz és záridő előválasztás
  • 848 x 480 pixeles, 30 kép/mp sebességű videó
  • Sztereó mikrofon
  • Max. ISO1600 érzékenység
  • 33 témaprogram
  • 2,5” LCD kijelző, 230 400 képponttal
  • Lítium-ion akkumulátor (kb. 240 felvétel egy feltöltéssel)
  • Kis méret

Sajtóközlemény:

A CASIO büszkén jelenti be a világ legvékonyabb 7X zoom optikával rendelkező digitális fényképezőgépét!

„EX-V7“

Budapest, 2007. február – a CASIO COMPUTER CO., LTD. a Las Vegas-i CES kiállításon bemutatta legújabb ultrakompakt fényképezőgépét a nagyközönségnek. Az EX-V7 Hi-Zoom egy 7.2 megapixeles EXILIM, mely egyben a világ legkisebb, hétszeres optikai zoommal rendelkező digitális fényképezőgépe.

Máig komoly dilemmát okozott a digitális fotózás kedvelőinek, hogy választaniuk kellett a nagy zoom átfogás illetve a kompakt méret között. Egyszerűen nem létezett olyan gép, mely e két igen fontos tulajdonságot ötvözni tudta volna. Nem maradt más, minthogy az ember feláldozza a nagy zoomot a kompakt méretért cserébe, vagy fordítva. Nos a CASIO újítása révén ezek az idők elmúltak. Az új EXILIM márkatársaihoz hasonlóan roppant vékony felépítésű gép, ennek ellenére magában hordozza a mai digitális fényképezőgépek legjavát jellemző fotográfiai képességeket. Az 7X-es zoom mellett a V7 vadonatúj EXILIM Engine 2.0 képfeldolgozó egységet kapott, amely egyfelől a szép fotókért felelős, másfelől hivatott megkönnyíteni a fotósok munkáját is, innovatív funkcióival.

Folyamatosan elemezve a téma mozgási irányát és sebességét, a gép képes a legoptimálisabb érzékenység és záridő megválasztására a másodperc tört része alatt, így garantálva az éles képeket még igen gyorsan mozgó célpontok fotózásakor is. Más EXILIM modellekhez hasonlatosan, a V7-esben is megtalálható az úgynevezett Anti Shake DSP funkció, mely hatékonyan csökkenti a kéz, illetve a téma bemozdulásából keletkező elmosódottságot a képen.

A nagy zoom átfogásra való tekintettel a tervezők nem elégedtek meg ennyivel. A V7 optikai képstabilizátorral és autófókusz-segédfénnyel is rendelkezik. Előbbi a CCD megfelelő irányba történő eltolásával, fizikailag kompenzálja a gép rázkódásából adódó elmozdulásokat az elmosódott képek kivédésének érdekében

Az EX-V7 hátoldalán 2,5 colos, 230 ezer pixel felbontású LCD-t találunk, mely kivételesen nagy fényerővel és részletgazdagon jeleníti meg a képeket illetve a menübeállításokat. Ha már a beállításoknál tartunk, szintén említésre méltó, hogy teljesen manuálisan beállítható expozíciós üzemmódokkal is rendelkezik a csúcs EXILIM. Kreatív, mélyebb fotográfiai ismeretekkel rendelkező fotósok minden bizonnyal értékelni fogják a nagyobb szabadság fokot engedélyező manuális módot, ami igen ritka képesség a kompakt / ultrakompakt kategóriában.

Végül, de nem utolsó sorban fontos kiemelni, hogy a készülék szélesvásznú, 848×480 pixel (30kép/mp) felbontású mozgóképek rögzítésére is képes. A H.264 kodek alkalmazása révén ugyanolyan hosszúságú videók jóval kisebb tárhely igénybevételével készíthetők, mint a hagyományos úton.

Legyen a dizájnról, a méretről vagy a technikai tudásról szó, az EXILIM EX-Z7 Hi-Zoom ideális választás bárki számára!

FŐBB TULAJDONSÁGOK

  • A világ legvékonyabb 7X optikai nagyításra képes digitális fényképezőgépe, ugyanakkor stílusos mint minden EXILIM
    • 59.8mm X 95.5mm X 25.5mm kompakt méret (20.8mm a legvékonyabb ponton)
    • Legfejlettebb technológiával készült, peliszkóp elrendezésű 7X-es zoom optika
    • 10X nagyítási lehetőség a képminőség romlása nélkül (3.0 megapixeles képkészítési üzemmódban)
  • CCD eltoláson alapuló képstabilizálás
    • Az új CCD eltoló mechanizmus fizikailag kompenzálja a gép rázkódását az elmosódott képek kivédésének érdekében
    • A téma mozgási sebességének és a mozgás irány automatikus elemzése révén a gép optimalizálja az ISO érzékenységet, valamint a záridő hosszát
    • Az Anti Shake DSP funkció rövidebb záridő és nagyobb érzékenység állításával csökkenti a kéz illetve a téma bemozdulásából keletkező elmosódottságot a képen
    • Mozgófelvételek stabilizálása az elektronikus kamera rázkódást kompenzáló funkció révén
  • EXILIM Engine 2.0 képfeldolgozó egység
    • A gép úgynevezett ”Auto Tracking AF” (Automatikus követés) képessége segít a mozgó témákat folyamatosan fókuszban tartani, egészen míg a kívánt felvétel el nem készül
    • A tónus kontrol funkció megtartja a fényes képrészek jellegét a nemkívánatos sötét képpontok kiszűrése révén
    • Képzajszűrés hajtható végre a fénykép egy-egy jól körülhatárolható területén (pl.: kék ég)
    • A rendkívül nagy képfeldolgozási sebességnek köszönhetően azonnali szín- vagy perspektívikus torzulás korrekció hajtható végre
  • Csúcsminőségű videó készítési lehetőség, mely a jövő technológiáján, a H.264 videó kódolási eljáráson alapul
    • Ennek köszönhetően csodálatos mozgófelvételek készíthetők, nagy tömörítési fokkal a tárkapacitás jobb kihasználásának érdekében
    • A hagyományos MPEG-4-hez képest azonos minőségi beállítás mellett kb.: 1,5X hosszabb videók készíthetők azonos tárhely igénybevételével (Casio összevetése, Normál képminőség esetén)
    • A szinte hangtalanul működő optikai zoom mechanika lehetővé teszi a nagyítást videó felvétel közben, anélkül, hogy zavarná a stereo hangrögzítés minőségét
    • A mozgófelvételek 16:9 képarányban is készíthetők, amely megfelel a modern plazma TV-k méretarányának