Sharp: 8Mpixel 1/2,5” CCD-n

0

Bár a szaklapok és szakmagazinok javarésze (így mi is) mind elítélik a túlzsúfolt képérzékelőket és feleslegesnek tartják a kompakt gépekben a túl magas pixelszámot, az ipart mindez nem túlzottan érdekli.

A Sharp – mint a képérzékelők egyik vezető gyártója – olyan CCD-t fejlesztett ki, amelynek pixelei már a 2 mikronos lélektani határnál is kisebbek.
Eddig 8 Mpixeles szenzort még csak 1/1,8″-on készített a cég, amelyet közepes méretű, vagy bridge kategóriájú gépeknél lehetett felhasználni (mivel a képérzékelő mérete határozza meg az optika méretét is). A folyamatos fejlesztés és miniatürizálás meghozta „gyümölcsét”, mely jelen esetben a kisebb fizikai méret mellett is 8 Mpixeles felbontást tesz lehetővé.

A CCD-n elhelyezett pixelek mérete mindössze 1,75 mikron. Jelenleg tehát ez a legnagyobb sűrűségű CCD, amit digitális fényképezőgéphez fejlesztettek ki. Az 1/1,7″ típusú, 10 Mpixeles szenzor is nagyobb, 2,05 mikronos pixelekkel dolgozik.

A mérete alapján ezt a szenzort elsősorban az ultrakompakt kategóriában láthatjuk majd viszont, ahol fontos a kis méret. A jelenlegi 1/2,5″ típusú CCD-t tartalmazó gépek optikáját az azonos méret miatt nem kell áttervezni ahhoz, hogy az új 8 Mpixeles CCD-t használhassa. Sőt, a gyártó korábbi CCD-ivel lábkompatibilis az új termék.
Ahogy korábban is elmondtuk, az egyre kisebb pixelek azonban sokkal komolyabb elvárásokat támasztanak az objektívekkel szemben (a 10 Mpixeles kompaktoknál már érezhetően nagy gondot okoz az objektívek megfelelő kialakítása, s ez határozza meg a végső képminőséget – no és persze a kötelező zajszűrés módja).

A Sharp RJ23V3BA0BT néhány jellemzője:

  • Méret: 1/2,5″; 7,2×5,3 mm
  • Színszűrő: elsődleges GRGB
  • Teljes pixelszám: 8,5 millió
  • Effektív pixelszám: 8,28 millió
  • Videó: 640×480 30 kép/mp
  • Jel-zaj viszony: -85 dB
  • Érzékenység: 100 mV
A Sharp RJ23V3BA0BT mérnöki mintáinak szállítása 2007. január 31-én kezdődik, a tömeggyártást áprilisban kezdik, havi 300.000 CCD-vel. A CCD ára 4000 jen (~27 euro).