8 év

0

Mint minden évben, idén is majdnem megfeledkeztem a lap szülinapjáról. A hír archívum szerint 1999. február 16-án este jelent meg az első hír az akkor még Digital Imaging néven futó honlapon. Persze az első hetekben még csak egy félig üres oldalt kezdtem el töltögetni információkkal, adatlapok és saját tesztek nélkül. Az első hír a Nikon Coolpix 950 megjelenéséről szólt, de PMA időszak lévén hamar jött a többi bejelentés is.

digital_imaging_1999.jpg
Az első évben a hazai digitális fényképezőgép kínálat hiánya miatt angol nyelvű tesztek fordításával indultunk, de a Fujifilm Magyarország Kft. jóvoltából nyárra befutottak az első tesztelhető digitális fényképezőgépek is. Persze azok a nyúlfarknyi leírások erős jóindulattal is csak nehezen nevezhetők tesztnek, bár tény hogy a gépeket kipróbáltam és az alapján írtam véleményt. 2000 februárjától a lap Index Digicam néven az éppen megalakult Index.hu portál független mellékletévé vált és új helyre, az Index szerverére költözött. Az évek során kapott visszajelzések alapján tudom, hogy könyörtelen és minden részletre kiterjedő tesztjeinkkel a hazai internetező közösség egy igen széles rétegének sikerült segítenünk digitális fényképezőgépet választani.

index_digicam_2000.jpg

A digitális fényképezőgép piac az indulás óta persze nagyon átalakult. Ma már nem az a kérdés, hogy filmes vagy digitális, hanem hogy kompakt, bridge vagy tükörreflexes legyen a nyerő. A kínálat a kezdeti néhány tucat fényképezőgépről ma több százra bővült, és a választék az aktív gyártók számának drasztikus csökkenése ellenére is évről évre gyorsabban nő. Természetesen mi is igyekszünk lépést tartani ezzel a bővüléssel, így amellett, hogy beszámolunk az újdonságokról, minden évben kipróbálunk és legjobb tudásunk szerint bemutatunk több tucat digitális fényképezőgépet, fotónyomtatót és egyéb kiegészítőt. A lefedett témakör szélesedése és egy könnyebben megjegyezhető domain név utáni vágy vezetett oda, hogy 2006 áprilisában nevet váltottunk, így azóta – továbbra is Index.hu mellékletként – Pixinfo.com néven üzemelünk. 8 éves munkánkat kb. 2,5 ezer hír, 750 cikk és több mint 1000 részletes adatlap mutatja. A Pixinfo.com olvasótábora a kezdeti néhány tucat főről havi közel 100 ezerre (egyedi látogató a Google Analytics mérése szerint) nőtt. Szerverünk minden hónapban kb. 1 millió oldalt szolgál ki, a szerkesztőség pedig a kezdeti egy főről három főre bővült. Konkrét terveinket nyilván nem lenne szerencsés itt felsorolnom, de idén is igyekszünk megőrizni vezető szerepünket a hazai fotós lapok között. Köszönjük olvasóink eddigi kitartását, és reméljük, hogy a következő 8 évben is tudunk majd érdekes és hasznos anyagokkal szolgálni.