Sigma SD14 mintafotók

0

A Sigma már sokadjára halogatja a tavalyi Photokinán bejelentett SD14 piacra dobásának időpontját. Jelen állás szerint február végén, vagy március elején számíthatunk rá, hogy végre kikerül a boltokba a végleges modell.

(Éppen tegnap jutott eszembe, hogy vajon mikor kell a Sigma újabb késéséről hírt adnunk – a szerk.)

A Sigma mai híre szerencsére nem a gép további csúszásával kapcsolatos, éppen ellenkezőleg. Hivatalos gyári mintafotókat tett közzé a cég, méghozzá 6 kategóriában összesen 25 képet. A 2640×1760 pixeles, vagyis teljes felbontású képekről expozíciós adatokat is közöl a gyártó. Az alkalmazott objektívről a gyújtótávolság adatokból lehet következtetni.

A megtekinthető képek között ISO100, ISO200 és ISO400 érzékenységű felvételek is megtalálhatók.

Nem akarom lelőni a poént, de valamelyest azért kommentálnám a látható képeket: a színek szépek, a narancsos témánál érezhető, hogy a Foveon X3 is pont annyira hajlamos a színtorzulásra túlexponálás során, mint más szenzor. A képek élessége valahogy nem vágott tarkón annyira, mint számítottam rá. Ne felejtsük el, ezek 4,6 Mpixeles képek, de egy olyan szenzortól, amely nem Bayer-szűrőt használ, hanem egymás alatti rétegeket. Első ránézésre az az érzésem, hogy ilyen képeket bármelyik kifutott 6 Mpixeles SLR-rel lehet készíteni.

A fórumonkban várjuk olvasóink hozzászólását is a témával kapcsolatban.