Nikon Coolpix P5000

0

A Nikon Coolpix P5000 maximális felbontása 10 megapixel, zoomátfogása pedig 3,5x-ös, ami ez esetben 36-126mm ekvivalens gyújtótávolság tartományt jelent. A bemozdulás okozta elmosódottságot optikai képstabilizátor, vagy a maximálisan ISO 3200-ig növelhető érzékenység küszöböli ki.

A Nikon Coolpix P5000 az automata módokon kívül 16-féle motívumprogramban, valamint rekesz- és záridő előválasztásban, illetve teljesen manuális üzemmódban is használható. Beépített vakupapucsára a Nikon legújabb, i-TTL vezérlésű külső vakujait is felhelyezhetjük, de egyéb kiegészítőket (pl. előtét konvertereket, szűrőket) is használhatunk a géppel.

A 6,35 cm-es, 230 000 pixeles LCD monitoron kívül, optikai kereső is használható a képek és videók komponálásához. Utóbbiak maximális felbontása 640 x 480 képpont, sebessége pedig 30 kép/mp lehet. A mentéshez a beépített, 21 MB-os memóriát, illetve külön megvásárolt SD/SDHCés MMC memóriakártyát használhatunk. A fényképezőgép alaptartozéka egy EN-EL5 típusú, lítium-ion akkumulátor, amellyel kb. 250 fotó készíthető egy töltéssel.

A Nikon Coolpix P5000 februárban kerül a boltok polcaira.

SAJTÓKÖZLEMÉNY:

Nikon COOLPIX P5000

Továbbfejlesztett funkciók, rugalmas vezérlés, könnyű kezelhetőség és fantasztikus képminőség a fényképezés valódi élményéért

Tokió – A Nikon Corporation örömmel jelenti be az új Nikon COOLPIX P5000 márkajelű kompakt digitális fényképezőgépet, amely továbbfejlesztett funkcióival, könnyű kezelhetőségével és kiváló képminőségével le fogja nyűgözni a fotózás kedvelőit.

Nagy teljesítmény és kiemelkedő képminőség fémjelzi a Nikon COOLPIX P5000 fényképezőgépet. A 10,0 megapixeles felbontás kínálta képélesség önmagáért beszél. Ilyen felbontás mellett még a legapróbb részletek is tökéletesen rögzíthetők, sőt, az elkészített képből készített nagyítások vagy kivágott képrészletek is gyönyörű minőségben fognak megjelenni. Akár egy apró részletet, akár a teljes tájképet szeretné megörökíteni, a Nikon COOLPIX P5000 gépben lévő (35 mm-es formátumban kifejezve 36–126 mm-es) Zoom-Nikkor objektív által biztosított 3,5-szeres optikai zoom nagy szabadságot kínál a képkompozíció terén.

A beépített VR képstabilizáló funkció pedig lehetővé teszi, hogy még a gyenge fényben vagy a mozgó témáról készült fényképek is élesek legyenek, a fényképezőgép rázkódása ellenére is. A képstabilizáló funkció a Nikon COOLPIX P5000 bekapcsolt állapotában állandón aktív, és a 6,35 cm-es, széles megtekintési szögű LCD-monitoron látható képet is stabilizálja, amivel megkönnyíti a felvételek komponálását és a pillanat megörökítését. A VR képstabilizáló funkció előnyeinek köszönhetően nemcsak fényképezéskor, hanem videók rögzítésekor is tisztábban fognak megjelenni a mozgó témák..

Az ISO 3200* értékig megnövelt fényérzékenységi tartomány új távlatokat nyit meg: lehetővé teszi a fényképezést még egészen gyenge fényben is, valamint gyorsan mozgó témákról is elképesztően tiszta képek készíthetők A Nikon COOLPIX P5000 fényképezőgépben lévő új képfeldolgozó elektronika, amely továbbfejlesztett zajszűréssel és megnövelt jel/zaj-viszonnyal rendelkezik, kiváló képminőséget biztosít, még magas ISO érzékenységgel történő fényképezéskor is.

A logikusan elhelyezett, könnyen elérhető gomboknak és kezelőszerveknek köszönhetően a fényképezőgép kezelése egyszerű és kényelmes. Az új módválasztó tárcsával például villámgyorsan elérhető a 16 motívumprogram mód, a hét videó mód, továbbá a Rázkódáscsökkentő mód és a Nagy érzékenység mód. A módválasztó tárcsával az éppen most tanuló vagy már képzettebb fotósok kiválaszthatják a Programozott automata [P], az Idő-előválasztásos automata [S], a Rekesz-előválasztásos automata [A] és a Manuális [M] expozíciós módot is, ha maguk szeretnék beállítani a felvétel paramétereit.

Rövid bekapcsolási idejével és gyors sorozatfelvétel módjával a Nikon COOLPIX P5000 a váratlan, gyors helyzetekben is kiválóan megállja a helyét. Ráadásul ezt a sok fejlett funkciót sikerült egy könnyű, ugyanakkor stabil vázba beépíteni: a magnéziumötvözetből készült előlapnak, az ügyesen elhelyezett optikai keresőnek, a bőrhatású borításnak és a kényelmes, új rácsmintás gumimarkolatnak köszönhetően öröm kézben tartani ezt a fényképezőgépet.

A külön megvásárolható rendszertartozékok tovább szélesítik a lehetőségek horizontját. A külön megvásárolható nagy látószögű konverterrel 24 mm-es gyújtótávolság érhető el, a telekonverter pedig 378 mm-ig növeli a zoom gyújtótávolságát (az értékek 35 mm-es formátumban értendők). A beépített vakupapucs lehetővé teszi a Nikon fejlett i-TTL vakuvezérlésének alkalmazását (külön megvásárolható) külső vaku használata esetén.

A Nikon COOLPIX P5000 géphez mellékeljük a Nikon exkluzív PictureProject szoftverének egy példányát is. A nagyon hatékony, mégis bámulatosan könnyen kezelhető PictureProject szoftver segítségével valódi élménnyé válik a fényképek rendszerezése, szerkesztése és a családtagokkal, barátokkal való megosztása.

*Az ISO 3200 beállítás csak az 5M (2592 x 1944) vagy ennél kisebb méretű fényképeknél használható.

Piaci bevezetés: A fényképezőgép 2007 februárjában kerül forgalomba.

Megjegyzés: A műszaki adatok, a formatervezés, a termék neve, a mellékelt tartozékok és a forgalomba hozatal időpontja országok vagy régiók szerint különbözhetnek.

A Nikon COOLPIX P5000 főbb jellemzői

Fantasztikus képminőség

A Nikon COOLPIX P5000 fényképezőgép tervezésekor a kitűnő képminőség volt az egyik legfontosabb szempont; ezt szolgálja a kiváló, 10,0 megapixel tényleges felbontást biztosító, 1/1,8 hüvelyk méretű RGB CCD-képérzékelő, a továbbfejlesztett, nagy teljesítményű képfeldolgozó egység, a 3,5-szeres zoommal rendelkező Zoom-Nikkor objektív, valamint az objektíveltolásos rázkódáscsökkentés.

VR képstabilizátor

A Nikon COOLPIX P5000 fényképezőgépben objektíveltolásos optikai rázkódáscsökkentő funkció található, amelyet eredetileg a cserélhető objektíves (tükörreflexes) Nikon fényképezőgépekhez fejlesztettek ki. Szögsebesség-érzékelők figyelik a fényképezőgép apró elmozdulásait, kiszámítják a kompenzáláshoz szükséges adatokat, és a rázkódáscsökkentő objektívegység azonnal beállítja a megfelelő helyzetet a fényképezőgép rázkódásának ellensúlyozására. A Nikon exkluzív rázkódáscsökkentő rendszerének köszönhetően akár három értékkel hosszabb záridővel lehet fényképezni anélkül, hogy a fénykép elmosódna, valamint a monitoron látható kép is stabilabb lesz, így könnyebbé válik a fotó megkomponálása. Az eredmény: élesebb képek, még gyenge fényben történő fényképezéskor és a Zoom-Nikkor objektív 3,5-szeres zoomjának vagy a külön megvásárolható telekonverternek a használatakor is.

ISO 3200 funkció

A fényérzékenység manuálisan egészen ISO 3200 értékig állítható.* Rázkódáscsökkentő és Nagy érzékenység módban az ISO funkció vezérlése automatikusan kiválasztja az adott helyzethez tartozó optimális érzékenységet az ISO 1600-ig terjedő tartományban.

Rázkódáscsökkentő mód

A módválasztó tárcsa megfelelő helyzetbe forgatásával aktiválódik a Rázkódáscsökkentés (VR), a Nagy érzékenység és a BSS (Legjobb kép kiválasztása) funkció is, így a gép automatikusan fogja kiválasztani az optimális ISO beállítást, továbbá legfeljebb tíz egymás után készített felvételből kiválasztja és menti a legélesebb képet.

>Hasznos felvételi módok széles választéka

Az új módválasztó tárcsa segítségével a képzett vagy éppen most tanuló fotósok négy olyan expozíciós módot is kiválaszthatnak, amelyekben a fényképezőgép számos felvételi paraméterét maguk állíthatják be. A Programozott automata [P] mód automatikusan kiválasztja az optimális expozícióhoz tartozó záridőt és rekeszértéket. Az Idő-előválasztásos automata [S] módban a fotós választhatja ki a kívánt záridőt, a fényképezőgép pedig ehhez állítja be az optimális rekeszt. A Rekesz-előválasztásos automata [A] módban a fotós 10 rekeszérték közül 1/3 Fé-es lépésekben választhatja ki a kívánt mélységélességet, a fényképezőgép pedig automatikusan beállítja az ahhoz tartozó optimális záridőt. Manuális [M] módban a fotós állíthatja be a mind a záridőt, mind a rekeszértéket. Továbbá 16 motívumprogram mód és hét videó mód is rendelkezésre áll, amelyeket a módválasztó tárcsával és a nagy felbontású, 6,35 cm-es LCD-monitoron megjelenő beállításokkal lehet kiválasztani.

Kompatibilis rendszerbővítő tartozékok

A Nikon COOLPIX P5000 gépre felszerelhetők külön megvásárolható konverterek is, például a 0,67-szeres szorzóval rendelkező nagy látószögű konverter (WC-E67) és a 3,0-szoros szorzójú telekonverter (TC-E3ED). A beépített vakupapucs lehetővé teszi a Nikon fejlett i-TTL vakuvezérlés használatát külső (külön megvásárolható) vaku (pl. SB-400, SB-600 vagy SB-800) használata esetén.

Optikai kereső

A Nikon COOLPIX P5000 fényképezőgép optikai keresővel is fel van szerelve, így olyankor is precíz képkompozícióra van lehetőség, ha a napsütés vagy más erős megvilágítás miatt az LCD-monitor képe nehezen látható.

Felhasználóbarát kezelőmenü<

Az új menürendszerben pillanatok alatt megkeresheti és kijelölheti a képeket, és a képek beállítására, javítására szolgáló fejlett funkciók is könnyen elérhetők. A gépben új képoptimalizáló beállítások is megtalálhatók: 4 színszűrő közül választhat a monokróm szűrőhatások eléréséhez, továbbá kijavíthatja a nagy látószögű konverter használatakor fellépő „hordótorzítást”, és valós időben megjelenítheti a javított képet az LCD-monitoron. A tükröződésgátló bevonattal ellátott, 6,35 cm-es, 230 000 képpontos LCD-monitoron még napsütésben sem okoz problémát a menük használata.

A Nikon innovatív, beépített képjavító eljárásai

A Nikon COOLPIX P5000 három olyan innovatív funkciót is tartalmaz, amelyek segítségével már a fényképezőgépben hatékonyan javíthatja a felvételeket. Az Arc-prioritásos AF** mód automatikusan megkeresi a lefényképezni kívánt személy(ek) arcát, és megfelelően beállítja az élességet, így a fotós biztos lehet benne, hogy a képek mindig élesek, tiszták lesznek. A Beépített vörösszemhatás-korrekció automatikusan segít kiküszöbölni a vaku használatakor időnként jelentkező, bosszantó vörösszem-hatást. A D-Lighting segítségével pedig lényegesen javítható az alulexponált vagy ellenfényben készített képek minősége. A D-Lighting másolatot készít a képről, amelyen a sötétre sikerült területeket kivilágosítja, miközben az eleve jól megvilágított képrészeket érintetlenül hagyja.

*Az ISO 3200 beállítás csak az 5M (2592 x 1944) vagy ennél kisebb méretű fényképeknél használható.

** Az arcfelismerő funkció működése bizonyos felvételi körülmények között korlátozott lehet.

A Nikon COOLPIX P5000 egyéb jellemzői

  • Képoptimalizálás
  • Könnyű és rendkívül kis méretű
  • A BSS (Legjobb kép kiválasztása) funkció tíz egymás után készített felvételből kiválasztja és rögzíti a legélesebbet
  • Makrofotózás akár 4 cm-es távolságból
  • A 4x-es digitális zoom tovább növeli a kompozíciós lehetőségeket
  • Hisztogramkijelzés
  • 20 nyelven elérhető menü
  • A Súgó funkció használatával megjeleníthető a főmenü funkcióinak egyszerű magyarázata
  • Az EN-EL5 újratölthető lítium-ion akkumulátorral akár 250 fénykép is készíthető egyetlen feltöltéssel
  • Az Időzóna funkció segítségével a világon bárhol beállíthatja a helyi időt a fényképezőgép óráján, így utazás után a képek könnyen válogathatók
  • Kompatibilis az SDHC-kártyákkal
  • Kb. 21 MB belső memória
  • USB-kapcsolat, amely gyors adatátvitelt tesz lehetővé a számítógép és egyéb eszközök felé
  • Támogatja a PictBridge szabványt
  • Nikon PictureProject szoftver mellékelve