Professzionális Canon EF 16-35mm/F2,8 L II

0

Megújult a Canon 1D szériát használó riportfotósok közkedvelt objektíve az EF 16-35mm F2,8L USM. Az immár II-es szériáját kezdő optikát teljesen áttervezték, így jobb kontrasztot és felbontást ígér a gyártó. Az objektív háromféle aszférikus lencsetagot és két UD lencsét tartalmaz, amelyek a színhiba kiküszöbölésére hivatottak. A Canon L-szériás objektívjeinél megszokott Super Spectra bevonatot is alkalmazták, amely a becsillanás és a lencsén belüli tükröződések csökkentését végzi.

Az objektív gyűrűs USM motorral rendelkezik, mely rendkívül halk és gyors. A Full Time Autofocus módnak köszönhetően AF állásban is használható a kézi fókuszgyűrű. A frontlencse elé 82 mm-es szűrők helyezhetők

Frissítve, 2007. 02. 22. 16:55h: A Canon hivatalos japán weboldala szerint az objektív nyitóára 230 000 yen lesz. Az olcsóbb EF 17-40mm F4 L USM ára ugyanitt 120 000 yen.

Canon EF 16-35mm/F2,8 L II USM
Gyújtótávolság 16-35 mm
Legszűkebb blende F22
Felépítés 16 lencsetag 12 csoportban
Fókusz rendszer Gyűrűs USM
Közelpont 28 cm
Legnagyobb nagyítás 0,22×
Szűrőmenet 82 mm
Méretek (átmérő × hossz) 88,5 mm × 111,6 mm
Tömeg 635 gramm
Távolsági adatok igen
Nagyítás Extension Tube EF12 II eszközzel 0,62-0,36×
Nagyítás Extension Tube EF25 II eszközzel 1,11-0,8×
Lencsevédő sapka EW-88
Puha hordtáska LP1319
EF1.4x II és EF2x II konverter Nem kompatibilis

Sajtóközlemény:

A Canon új objektívvel és tartozékokkal egészíti ki professzionális EOS-rendszerét

2007. február 22., Hollandia, Amstelveen: Az új EOS-1D Mark III-hoz optimalizált tartozékok közül a Canon elsőként az L-sorozatú EF-objektívet és a Speedlite 580EX II vakut jelentette be. Egyidejűleg két, a profi felhasználók számára igazán fontos kiegészítővel is jelentkezett: bemutatta a vezetéknélküli képátvitel terén végzett fejlesztéseinek legújabb eredményeit, valamint a fotó-manipulációkat megelőző és leleplező szoftver-megoldást.

A EOS-1D Mark III bejelentése mellett a Canon a következő tartozékokkal egészíti ki professzionális EOS-rendszerét:

  • Az EF 16-35mm f/2.8L II USM objektív a profi fotósok kézenfekvő választása, ha különösen nagylátószögű zoomra van szükségük. A jelentős mértékben továbbfejlesztett periféria-élességnek köszönhetően átveszi a népszerű EF 16-35 mm-es, f/2,8L USM helyét, s ezzel a Canon első számú nagylátószögű zoom-objektívje lesz. Az állandó f/2,8 rekeszérték kivételes teljesítményt nyújt rossz fényviszonyok esetén is, és a teljes zoom-tartományon belül lehetővé teszi a mélységélesség vezérlését.
  • Speedlite 580EX II – Az EOS-1D Mark III-hoz csatlakoztatva a Speedlite 580EX II időjárásálló vakuzást és vakuvezérlést tesz lehetővé a fényképezőgép menürendszerének használatával. A Speedlite 580EX helyettesítőjeként megjelent vaku elődjénél gyorsabb, csendes újratöltési idővel és tartósabb kialakítással rendelkezik. A szintén most bejelentett új vakukábel, kompakt akkumulátorcsomag és Speedlite-rögzítőgyűrű gondoskodik a nedvesség- és porállóságról kültéri fényképezés esetén.
  • Wireless File Transmitter WFT-E2 – Kisebb, könnyebb és sokoldalúbb, mint elődje: lehetővé teszi a vezetéknélküli képtovábbítást számítógépre és távoli FTP-szerverre. A HTTP támogatása azt jelenti, hogy a képszerkesztők az interneten keresztül csatlakozhatnak az EOS-1D Mark III-hoz – azaz percekkel a kép elkészülte után megtekinthetik, kiválaszthatják és letölthetik a képeket a fényképezőgép memóriakártyájáról. A PTP kapcsolati mód a mellékelt EOS segédprogram használatával kétutas kommunikációt tesz lehetővé az EOS-1D Mark III és a számítógép között.
  • Original Data Security Kit OSK-E3 – A DVK-E2 Data Verification Kit készlethez hasonlóan az OSK-E3 felismeri, ha a képet elkészítést követően bármikor módosították. Az adatellenőrzésen túl az OSK-E3 támogatja a kiemelt képek titkosítását is.

EF 16-35mm f/2.8L II USM – kiváló képminőség
A Canon fejlesztő-mérnökei teljesen átalakították az EF 16-35mm f/2.8L II USM optikáját, amely így még jobb kontraszt-szinttel és felbontóképességgel rendelkezik. A fókusztartomány tökéletes élessége és kontrasztja érdekében az objektív három különböző típusú aszférikus lencsét tartalmaz (kerek, kettőzött és üvegből öntött). A két UD-lencse gyakorlatilag megszünteti a színleképezési hibákat, míg a Super Spectra lencsebevonat elnyomja a becsillanást és a szellemkép-hatást.
A gyors autofókuszt a Canon legújabb autofókusz-algoritmusait tartalmazó, gyakorlatilag hangtalan, gyűrű típusú ultrahangos motorja (USM) vezérli, de bármikor át lehet váltani a mechanikus manuális fókusz üzemmódra. Mint az összes L-sorozatú objektív, az EF 16-35mm f/2.8L II USM is időjárásálló, azaz véd a por és a nedvesség ellen.
Az új objektív bejelentésével egy időben bemutatták az EF 16-35mm f/2.8L II USM-hez készült 82 mm-es védőszűrőt is.

Speedlite 580EX II – gyorsabban töltődik és tartósabb
A Speedlite 580EX II több tekintetben is túlszárnyalja elődjét. Az újratöltés csendes és akár 20%-kal gyorsabb, az időjárásálló kialakítás pedig azt biztosítja, hogy az EOS-1D Mark III-ra helyezett vaku ugyanolyan por- és nedvességálló, mint maga a fényképezőgép. Az újratervezett fém vakutalp és a csatlakozók stabilabb összeköttetést tesznek lehetővé a fényképezőgép és a vaku között, a gyors kioldási mechanizmus pedig minimálisra csökkenti mindkét egység elhasználódását. A vakufej zoom-tartománya 24–105 mm, az integrált diffúziós panel pedig akár 14 mm-es, kiterjesztett nagylátószögű képátfogást tesz lehetővé.
Az új OC-E3 vakukábel, a CP-E4 kompakt akkumulátorcsomag és az SB-E2 Speedlite-keret szintén véd a por és a nedvesség ellen, összességében teljes rendszert biztosít a fényképészek számára, és rossz fényviszonyok esetén is lehetővé teszi a megfelelő megvilágítást.

Wireless File Transmitter WFT-E2 – gyorsabb munkamenet
A WFT-E1 Wireless File Transmittert felhasználók kérésére a Canon kibővítette a Wireless File Transmitter WFT-E2 funkcióinak körét, hogy támogassa az egyenrangú eszközök (PTP) és a HTTP-protokollok közötti kétutas kommunikációt is. A távoli felhasználók működésbe hozhatják az exponáló-gombot vagy képeket tölthetnek le a fényképezőgépről internet-böngészőn keresztül. Ez jelentősen lecsökkenti a képkészítés és a publikálás között eltelő időt. A Wireless File Transmitter WFT-E2 a biztonság magasabb szintjét kínálja összesen 4 fajta WEP és WPA2-PSK titkosítással, és támogatja a rendkívül biztonságos AES-titkosítást.
Az USB-host funkciónak köszönhetően a fotósok nagy háttértár-igényű munka esetén közvetlenül a külső tárolóeszközre menthetik a felvételeket. Az egység támogatja a GPS-adatok rögzítését is, hordozható GPS-eszközhöz csatlakoztatva a képkészítés helye és ideje minden képnél automatikusan hozzáadódik EXIF-adatként.

Original Data Security Kit OSK-E3 – új titkosítási funkció
A Original Data Security Kit OSK-E3 az EOS-1D Mark III-mal használva támogatja a továbbfejlesztett képtitkosítást, így biztonságosan vihetők át az elektronikus képek. A rendszer az elkészített képeket szabványos CF-memóriakártyára írja, míg az SD-kártya nyílása tartalmazza az eredeti adatok biztonságát védő kártyát (a készlet része), amely titkosítási kulcsként viselkedik. A titkosított képek csak az ugyanazt a titkosítási kulcsot tartalmazó számítógéppel dekódolhatók, azaz a fotósok abban a biztos tudatban küldhetik el képeiket nyilvános hálózaton (például vezeték nélküli LAN vagy internet), hogy kizárólag a címzett tekintheti meg azokat őket.
A Original Data Security Kit OSK-E3 a képadatok legkisebb (egyetlen bites!) eltérését is képes érzékelni. Az EOS-1D Mark III-as vázzal és GPS-hez csatlakoztatott Wireless File Transmitter WFT-E2 segítségével készített képek esetén az is ellenőrizhető, hogy a kép készítésekor rögzített GPS-adatok nem változtak-e – ez rendkívül fontos például hírek közzétételekor.

Fontos a fotósok véleménye
A Canon most bejelentett új termékeinek kifejlesztésekor is figyelembe vette az EOS-fotósok értékes visszajelzését és tanácsait. A bejelentések ismét megerősítik a Canon elkötelezettségét a professzionális piac iránt. A Canon számára mindig is rendkívül fontos volt a felhasználók véleménye, ami központi szerepet játszott az EOS több mint húszéves sikerében, és a jövőben is a fejlesztés alapja marad.