Olympus E-1 utód: P-1

0

Az Olympus már a tavaly nyár végi Photokina szakmai kiállításon és vásáron bemutatta az E-1 utódjának koncepcióját. A fa modell csak néhány egyszerűbb jelllemzőt mutatott és tulajdonképpen semmi konkrétumot nem árult el a gyártó.

A PMA hamarosan bezárja kaput, de az E-1 utódról megint alig kaptunk plusz információt. Ami kiderült, azt most megosztjuk olvasóinkkal.

Az új vázat nagy valószínűséggel Olympus P-1-nek fogják elnevezni. Természetesen rendelkezni fog az Olympus által kifejlesztett SuperSonic Wave filter képérzékelő portalanító rendszerrel. A képérzékelő LiveView működési módot is támogatni fog, amely lehetővé teszi az LCD-n történő komponálást, vagy az akár 10x-es képnagyítást kézi élességállítás céljából.

Jelenleg még újdonság a Four-Thirds rendszerben a mechanikus, vagyis CCD eltoláson alapuló képstabilizálás, bár a gyártó már felhasználta az E-510 tükörreflexes vázában. Ugyanez lesz majd megtalálható a P-1-ben is.

Ezen felül további újdonság az Olympus háza tájáról, hogy a még idén bejelentésre kerülő új objektívek többségét ultrahang motoros élességállítással látják majd el. Az Olympusnál ezt SWD rövidítéssel jelzik (Supersonic Wave Drive). A gyorsabb és csendesebb élességállítást ígérő módszer megegyezik a más gyártóknál már sikeresen alkalmazott USM – SWM és egyéb jelzések mögé bújtatott ultrahangos motoréval.

A várható új objektívek:

  • Zuiko Digital ED 12-60mm f/2,8-4,0 SWD: Felső kategóriás 5×-ös átfogású zoom optika 24-120 mm-nek megfelelő fókusztávolsággal, f/2,8 kezdő fényerővel, SWD élességállítással.
  • Zuiko Digital ED 50-200mm f/2,8-3,5 SWD: A már régóta forgalmazott 50-200 mm-es telezoom optika új kiadása SWD élességállítással és kisebb mérettel.
  • Zuiko Digital ED 14-35mm f/2,0 SWD: Nagy fényerejű standard zoomobjektív SWD élességállítással. A világ első standard optikája, amely a teljes zoomtartományban f/2 fényerőt kínál.
  • Zuiko Digital ED 70-300mm f/4,0-5,6: 4,3×-es zoomátfogású telezoom objektív. A standard széria tagjaként e modell várhatóan alacsony ára miatt lesz népszerű a hobbi- és amatőrfotósok között.
  • Zuiko Digital 2× Teleconverter