DSLR kompakt áron?

0

Nikon D40x

Egyes elemzők szerint rövidtávon erősen eshet a digitális tükköreflexes gépek árszintje, amely év végére akár a 299 dolláros szintet is elérheti. Ez egy középkategóriás kompakt digitális fényképezőgép mai árszínvonalának felel meg.

A rendkívül optimista jóslat Chris Chute a nemzetközi piacelemző IDC analitikusának szüleménye, aki szerint a változás „gyökeresen átformálhatja a digitális fényképezőgép piacot”. Chute szerint a kompakt fényképezőgépek piaca 2006-ban tetőzött közel 30 milliós eladási darabszámmal, és idén már nem várható ezen szegmens bővülése. Ellentétben a DSLR (digitális tükörreflexes) piaccal, ami 2006-ban 1,7 milliós eladást produkált, idén pedig várhatóan meghaladja a 2 milliót.

Olympus E-410

Az ártendencia folyamatosan a DSLR szegmens olcsóbbá válását mutatja. Az 1000 dollár körüli belépőszint már a múlté. Az idei PMA-n a Nikon és az Olympus is 799 dolláros fényképezőgépeket mutatott be. A Nikon D40x és az Olympus E-410 ugyanannyiba kerülnek, mint a piacvezető Canon EOS-400D és ugyanúgy 10 megapixeles felbontást produkálnak. A kicsi és könnyű digitális tükörreflexesek új célcsoportokat is megnyerhetnek. „A hordozhatóság kulcsfontosságú a női vásárlók szempontjából”, – nyilatkozta Sally Smith Clemens az Olympus termékmenedzsere. Az újabb vásárlói rétegek bevonása pedig további árcsökkenést eredményezhet.

Magunk részéről már tűkön ülve várjuk az év végi 60 ezer forintos DSLR vázakat.