Pentax gépek a Mount Everesten

0

Pentax Optio W20

Pentax digitális fényképezőgépekkel dokumentálja majd tevékenységét a most indult Caudwell Xtreme Everest tudományos expedíció. A vállalkozás célja nem a világ legmagasabb hegycsúcsának sokadik meghódítása, hanem a magaslati körülmények között elvégzett egészségügyi kísérlet. 200 önként jelentkezőt vizsgálnak 16-os csoportokban az extrém körülmények között mérhető vér oxigénszintet alapul véve, amit eddig még nem mértek tudományos módszerekkel.

Pentax K100D

A feladat megörökítésére a szervezők a Pentax Optio W20 kompakt digitális fényképezőgépet választották. A készülékre elsősorban vízállósága és ezzel együtt strapabíró kivitele miatt esett a választás. Ezenkívül olyan gépre volt szükségük, ami minél kisebb helyet foglal és nem gátolja az expedíciót a fő feladatainak elvégzésében.

A túlnyomórészt használt Optio W20 mellett a Pentax K100D digitális tükörreflexesei is jelen lesznek a Mount Everesten, valamint a londoni kiértékelő laboratóriumban. A K100D-t főként beépített CCD-shift stabilizátora miatt választották, ami ilyen hideg körülmények között – valljuk be – nem egy hátrány.