Digitális fénykézőgép vám – még nincs döntés

0

Mint korábbi híreinkben beszámoltunk róla, az Európai Unio szeretné az IT eszközök listájából kivenni azokat a digitális fényképezőgépeket, amelyek rendelkeznek videórögzítései képességekkel. Ennek jelentősége, hogy így nem vonatkozna rájuk a Világkereskedelmi Szervezet Információ Technológiai Megállapodása (WTO – World Trade Organization; ITA – Information Technology Agreement), amely szerint az IT eszközökre 0% vám vonatkozik, amikor azokat az EU területére behozzák. Ha az IT eszközök listájából kikerülnek a kompakt digitális fényképezőgépek (s ennek továbbgondolásaként akár a mobiltelefonok is) akkor ezekre a termékekre 4,9% vám-ot kell fizetni. Ehhez a Brüsszelben székelő Nevezéktani Bizottságnak (Nomenclature Committee) kell elfogadnia a kérelmet.

Mivel az Európai Unión belül nincs digitális fényképezőgép gyártás, ez azt jelentené, hogy az összes olyan digitális fényképezőgép, amely képes rövid videók készítésére, vám-köteles lenne az EU-ba behozatalkor.

Az elképzelést már több szervezet megtámadta, illetve hangot adott elítélésének, így pl. a Photokina alkalmával több gyártó, a FOTOMKE és még mások is.

A CIPA tagja Londonban tartottak egy megbeszélést, amelynek végeredményében az Egyesül Királyság hatóságai támogatják az iparág álláspontját és képviselik azt az e hónapban megrendezésre kerülő találkozón, ahol a Nevezéktani Bizottsággal ülnek le tárgyalni. Végső döntés azonban még nem várható, mert a szavazást csak júliusban tartják meg, ahol mind a 27 ország szavazatát várják.