Panasonic Lumix DMC-FZ18: 18x-os zoomátfogás 28 mm-es nagylátószöggel

0

A Panasonic a DMC-TZ3 után az FZ kategórában is megnövelte a használható legnagyobb látószöget.

A Panasonic Lumix DMC-FZ8 után itt a legújabb stabilizált ultrazoom fényképezőgép, a DMC-FZ18. A teljesen új objektív mintegy 18×-os zoomátfogású, a 28 mm-es nagylátószögtől egészen 504 mm-es tele állásig terjed. A 8 csoportba rendezett 11 lencsetag között 3 aszférikus és 2 ED (alacsony színszórású) lencsetag is helyt kapott. A fényerő is remek, nagylátószögnél f/2,8, míg tele állásban f/4,2 (összehasonlítás képpen: a hasonló gyújtótávolságú Olympus SP-550 UZ f/2,8-4,5 fényerejű optikát kapott).

Módosítottak az alkalmazott CCD-n is, a 7 Mpixeles DMC-FZ8 után a DMC-FZ18 már 8 Mpixel felbontású. Az érzékenység tartomány jelentősen kiterjesztették, a legnagyobb beállítható érzékenység ISO1600 (a korábbi ISO1250 helyett), viszont nagy érzékenységű témamódban akár ISO6400-at is választhat a fényképezőgép (maximum 3 Mpixeles felbontásban).

Az LCD mérete és felbontása nem változott, viszont a gép a környezeti megvilágítástól függően képes 40%-kal megnövelni a háttérvilágítás fényerejét, így biztosítva az ideális fényerőt sötétben és erős napsütésben egyaránt.

Az élességállítás történhet kézileg, vagy automatikusan. Automatikus élességállítás során 3 pontos nagy sebességű, vagy 11 pont valamelyikére szabadon beállítható területen történhet a fókuszálás. Ezen kívül arcfelismerő funkció is került az FZ18-ba.

A Panasonic Lumix DMC-FZ18-ról készült exkluzív bemutatónk már olvasható.

A Panasonic Lumix DMC-FZ18 főbb jellemzői:

  • CCD: 8,1 Mpixel, 1/2,5″
  • ISO100-1600 érzékenység, nagy érzékenységű témamódban akár ISO6400
  • Objektív: 18x-es zoomátfogás, optikailag stabilizált, 28-504 mm ekv. gyújtótávolság, f/2,8-4,2 fényerő, 1 cm makró
  • Elektronikus kereső
  • LCD: 2,5″ 207e pixel
  • 848×480 pixeles videórögzítés (30 kép/mp)
  • 11 pont valamelyikére állítható automatikus élességállítás, arcfelismerés, kézi élességállítás
  • 27 MB belső memória, SD/SDHC és MultiMedia kártyahely
  • Li-ion akkumulátor (400 kép kapacitás)
  • USB 2.0 csatlakozás

A részletes műszaki paraméterek adatlapunkon olvashatók, melynek linkje hírünk alatt található.

Sajtóközlemény:

Rendkívül sokoldalú digitális fényképezőgép 28 mm-es nagy látószögű objektívvel és 18x optikai zoommal*, teljesen manuális és intelligens automata üzemmódokkal 8,1 megapixeles felbontással:
DMC-FZ18

*35 mm-es filmes egyenérték: 28-504 mm

A Panasonic örömmel mutatja be új, 8,1 megapixeles Lumix digitális fényképezőgépét, melyen 28 mm-es nagy látószögű Leica DC objektív található, bámulatosan nagy teljesítményű, 18x optikai zoommal (35 mm-es filmes egyenérték: 28-504 mm) és f/2,8 fényerővel.

A Panasonic LUMIX FZ sorozatot világszerte nagyra becsülik, amiért egyidejűleg biztosítanak nagy teljesítményt és könnyű kezelést. Az új DMC-FZ18-at szintén úgy fejlesztettük ki, hogy nem kötöttünk kompromisszumot a képminőség, a kezelés egyszerűsége és a hordozhatóság tekintetében. Az új, 28 mm-es nagylátószögű, 18x optikai zoommal ellátott objektív a DMC-FZ18-ban figyelemre méltó optikai teljesítményt nyújt és igen kompakt, így oly módon nyitja meg az ajtót a kifejezés új világára, amiről soha egyetlen ember sem gondolta volna, hogy egy kompakt fényképezőgéppel lehetségessé válik.

A Panasonic új korszakot alkotott a digitális fotózásban azzal, hogy minden Lumix gépét intelligens képstabilizációs rendszerrel látta el, melyben megtalálható a MEGA O.I.S. (optikai képstabilizátor) technológia, amely kiküszöböli a kézremegést, valamint az intelligens ISO-vezérlés, amely megakadályozza a mozgás közbeni elmosódást, így bárki könnyedén készíthet tiszta, éles fotókat. A Lumix fényképezőgépek azonban még ennél is többet nyújtanak; egyidejűleg biztosítanak gyönyörű képeket és könnyű kezelhetőséget, mivel a 2007 nyarán bemutatott készülékek tartalmazzák az intelligens automatikus módot is. A két lényeges képstabilizáló funkción túl ez a mód három további új, fejlett funkciót kínál. Az intelligens motívumprogram-választó automatikusan beállítja a megfelelő motívumprogramot aszerint, hogy milyen helyszínen, milyen felvételi körülmények között fotóz a felhasználó. Ez a leggyakrabban használt helyszín-módok közül – portré, táj, makró, éjszakai táj és éjszakai portré – kerül kiválasztásra. Az arcérzékelő rendszer segítségével a fényképezőgép felismeri az emberi arcot, és arra fókuszál, valamint automatikusan beállítja az expozíciót. A folyamatos AF rendszer lehetővé teszi, hogy a fényképezőgép fókuszálni kezdjen a tárgyra a zárszerkezet gombjának félig történő lenyomása nélkül, így az élességállításhoz szükséges idő minimálisra csökkentésével a legjobb eredményeket biztosítja. Ezek a funkciók automatikusan működnek, így a felhasználó anélkül fotózhat, hogy a felvételi körülmények változásakor a beállításokkal kellene törődnie. A Lumix és hatékony intelligens automatikus módja elvégzi a teljes munkát, a felhasználó pedig könnyen, gondtalanul fotózhat minden helyzetben, és örömét lelheti a tiszta, gyönyörű fényképek készítésében.

A fényképezőgép „agyát” képező nagy sebességű, nagy teljesítményű képfeldolgozó LSI a Venus Engine III normál rögzítési módban ISO 1600, nagy érzékenységű módban* pedig akár 6400 ISO értékeket biztosít. A tényleges felbontás az elődmodellhez képest 1 megapixellel magasabbra, 8,1 megapixelre nőtt, és támogatja az extra optikai zoom funkciót, ami alacsonyabb választott felbontás esetén a zoomtartomány kiterjesztésére szolgál, további nagyítást biztosítva; így pl. 3 megapixeles felbontás mellett akár 28,7x-es nagyítás érhető el.

A 2,5 hüvelykes, nagyméretű, nagy felbontású, 207 000 pixeles LCD, valamint a nagyméretű, 0,44 hüvelykes, 188 000 pixeles elektronikus kereső könnyű megjeleníthetőséget kínál a képek ellenőrzése és visszajátszása során.

A Panasonic a korábbi „FZ”-sorozatú készülékekhez képest formailag újratervezte az FZ18-at, így az még divatosabb külsővel rendelkezik, és használata is még könnyebbé vált. Az AF/AE-zár gomb és a makrógomb immár független, ami gyors, közvetlen vezérelhetőséget biztosít. Az akkumulátor hosszú élettartamának köszönhetően pedig az FZ18-cal egyetlen feltöltéssel hozzávetőlegesen 400 kép (CIPA) készíthető. A képek elmenthetőek RAW fájlformátumban is, amelyet a mellékelt szoftverrel lehet lejátszani, szerkeszteni és átkonvertálni egyéb formátumokra. A fémborítású üzemmódválasztó tárcsa erősebb kivitelt biztosít, miközben a gumiborításnak köszönhetően jobb a készülék fogása. Azok számára, akik úgy érzik, hogy a szokásos kompakt fényképezőgépek nem kínálják az általuk igényelt funkciókat és kontrollt, a Lumix DMC-FZ18 kapuként szolgál a valóban kreatív fotózás felé.
* A felbontás nagy érzékenységű módban jelentősen csökken.

28 mm-es nagy látószögű Leica DC objektív f/2,8 fényerővel, és nagy teljesítményű 18x optikai zoommal kompakt kivitelben
A DMC-FZ18 f/2.8-4.2 fényerejű, 18x optikai zoommal (35 mm-es filmes megfelelés: 28-504 mm-nek felel meg) rendelkező, 28 mm-es nagylátószögű LEICA DC VARIO-ELMARIT objektívet, valamint 8,1 megapixeles CCD-t tartalmaz kompakt készülékházba építve.

A lencserendszer tizenegy tagot tartalmaz nyolc csoportban, köztük három aszférikus lencsét és két ED-lencsét. A telefotókon esetlegesen előforduló színhibákat a két ED-lencse minimalizálja. Az objektív kiváló optikai teljesítményt nyújt, megfelelve a Leica szigorú normáinak is. A 28-tól 504 mm-ig terjedő, rendkívül széles gyújtótávolság tartománynak köszönhetően az FZ18 lehet a legjobb olyan fényképezőgép, amely egyaránt alkalmas dinamikus perspektívájú kiterjedt tájképek készítésére, és igazi telefotózásra. Sőt, az utóbbiban rejlő lehetőségeket az extra optikai zoom funkció tovább bővíti; 3 megapixeles felbontás mellett a CCD középső részének felhasználásával a zoomarányt 28,7x-esre növelve.

Nagyszerű fotók immár nemcsak profi fotóstól születhetnek: Intelligens Automata mód
A Panasonic valamennyi Lumix fényképezőgépébe beépíti a kézremegés kiküszöbölésére szolgáló MEGA O.I.S.-t (optikai képstabilizátor), és témamozgásból adódó elmosódás megakadályozására az intelligens ISO-vezérlést. A fényképezőgépgyártás legfejlettebb megoldásait alkalmazva a homályos fotók készítésének esélye minimálisra csökken.

E két csúcsminőségű elmosódásgátló technológián felül a Panasonic saját ideálját is megvalósítja, mely szerint bárki, bármilyen fotós és műszaki ismerettel, könnyen képes lehet szép képeket készíteni. Ez az újonnan kifejlesztett Intelligens Automatikus móddal biztosítható, mely elsőként a 2007 nyarán bemutatott Lumix gépekbe került beépítésre. Egy fényképezőgépben elérhető motívumprogramok esetlegesen nagy száma pusztán számadat, amennyiben megfelelő ismeretek hiányában képtelenek vagyunk kihasználni a bennük rejlő lehetőségeket. Az Intelligens Motívumprogram-választóval merőben más a helyzet. Ez automatikusan beállítja a megfelelő motívumprogramot aszerint, hogy milyen helyszínt fotózunk. A leggyakrabban használtak közül választ, melyek a portré, a táj, a makró, az éjszakai táj és az éjszakai portré. Az arcérzékelő rendszer segítségével a fényképezőgép felismeri az emberi arcot, fókuszál és automatikusan beállítja az expozíciót. Egyidejűleg akár 15 emberi arc felismerésére alkalmas. A folyamatos AF-rendszer lehetővé teszi, hogy a fényképezőgép a zárszerkezet gombjának félig történő megnyomása nélkül is folyamatosan a tárgyra fókuszáljon, így a legjobb eredményeket biztosítsa minimális élességállítási idő mellett. Ezek a funkciók automatikusan működnek, így a felhasználó anélkül fotózhat, hogy a felvételi körülmények változásakor a beállításokkal kellene törődnie. A Lumix és hatékony intelligens automatikus módja elvégzi a teljes munkát, a felhasználó pedig könnyen, gondtalanul fotózhat minden helyzetben, és örömét lelheti a tiszta, gyönyörű fényképek készítésében.

Minőségi, nagy teljesítményű képfeldolgozó LSI: Venus Engine III
A DMC-FZ18-ban megtalálható a Venus Engine III, amely a Panasonic fejlett képfeldolgozó áramköre, és teljes felbontás mellett akár ISO 1600 érzékenységgel is képes rögzíteni. Hatékonyabb zajcsökkentést biztosít azáltal, hogy a képzaj a képfeldolgozás különböző fázisaiban eltérő módszerekkel kerül eltávolításra. Először megtörténik a kritikus zaj durva leválasztása, majd elkülönítésre kerül a színzaj és a fényzaj. Ezután a rendszer a színzajt szelektív módon, jelentősen csökkenti, mely a képminőségre nagyobb hatást gyakorol. A Venus Engine III a Nagy érzékenységű módban történő felvételkészítést is támogatja, melynek segítségével az FZ18 akár ISO 6400 érték mellett is képes rögzíteni. Ez elég érzékeny ahhoz, hogy a tárgyakat szinte teljes sötétségben vaku nélkül fotózza.*

Többfunkciós képfeldolgozási képességének köszönhetően a Venus Engine III kiváló reakcióidővel rendelkezik. A zárszerkezet kioldási idejének késleltetése mindössze 0,005 másodperc, a zárköz pedig 0,7 másodperc**, így könnyű a hirtelen pillanatfelvételek készítése. A feléledési idő 1,5 másodperc. Sorozatfotózásnál az FZ18 teljes felbontás mellett másodpercenként három fotót tud készíteni***. Emellett lehetővé teszi a korlátlan sorozatfotózást is**** – egészen az SDHC/SD memóriakártya megteltéig.

A fejlett képfeldolgozó elektronika az energiával is takarékosan bánik. Alacsony energiafelhasználása révén egyetlen feltöltéssel hozzávetőlegesen 400 kép (CIPA) készíthető, ami egész napos gondtalan fotózást tesz lehetővé.
*3 megapixeles (4:3), 2,5 megapixeles (3:2), 2 megapixeles (16:9) rögzítés.
**Az AF működési ideje nélkül értendő.
***Standard módban legfeljebb 7 kép / finom módban 4 kép.
****A sorozatfotózás sebessége függ a memóriakártyától, a képmérettől és a képtömörítési módtól. A rögzíthető képek száma a memóriakártya méretétől, az akkumulátor töltöttségétől, a kép méretétől, valamint a képtömörítéstől függ.

Intuitív beállítás, könnyebb kezelés és jól látható, intelligens LCD
Immár az FZ18-ban is megtalálható a joystick, mely oly népszerűnek bizonyult a testvérmodellnél, a DMC-FZ8-nál. Ezzel rengeteg beállítás, így többek között a kézi expozíció- és élességállítás végezhető el könnyen és gyorsan. Kézi fókuszálásnál az alkalmazott zoomtartomány és a rekeszbeállítás függvényében megjelenik mind a gyújtótávolság érték, mind pedig a mélységélesség bemutatására szolgáló grafikon. A manuális fókuszsegéd funkció segítségével kinagyítható az a terület, melyre élességet szeretnénk állítani, sőt, még mozgatható is a joystick-kal, így gyorsan fókuszálhatunk úgy, ahogy azt a kompozíció megkívánja, még rögzített képbeállítás, állvány használata esetén is. Az újonnan beépített AF/AE-zár gomb megnyomásával rögzíthető a fókusz- és expozíciós értékek. Egyéni beállítási mód is létezik, mellyel a fényképezőgép megjegyzi a gyakori beállítási mintákat, és azokat azonnal alkalmazni tudja az üzemmódválasztó tárcsa megfelelő helyzetbe történő forgatásával.

A DMC-FZ18 2,5 hüvelykes, nagyméretű, intelligens, 207 000 pixel felbontású LCD-vel rendelkezik, mely kényelmes megtekintést kínál mind fotózáskor, mind pedig a képek visszajátszásakor. A fényképezőgép észleli a fényviszonyokat, és az LCD háttérvilágítását szabad téren erős napsütés mellett, automatikusan 40%-kal megnöveli. Gyenge megvilágítás mellett történő fotózáskor a jeleket összetett képpontkiolvasási módszerrel erősíti, így minden körülmények között (világosban és sötétben is) jól látható képet biztosít. A külön gombbal elérhető Nagy nézési szögű (High Angle) mód a fej feletti tartásból történő fényképezést hivatott támogatni.

A nagyméretű, 0,44 hüvelykes elektronikus kereső magas, 188 000 pixeles felbontással rendelkezik.

Megtekintés különböző stílusokban; HD fotó és szélesvásznú mozgóképek
Ahogy a TV-képernyők egyre nagyobbak, a képfelbontás pedig egyre magasabb, a fogyasztók egyre jobb minőségű állóképeket és mozgóképeket szeretnének készíteni. A Panasonic már régóta dolgozik azon, hogy a fotózást még élvezetesebbé tegye, például lehetővé teszi, hogy az emberek képeiket könnyen megtekinthessék Viera TV-n a beépített SD-kártyanyílás segítségével. Az FZ18-cal a HD-szabványnak megfelelő, nagy felbontású, 1920 x 1080 pixeles képek készíthetőek, melyek ideálisak teljes képernyős megtekintésre szélesképernyős HDTV-n. A Panasonic a DMW-SDP1 HDTV-fotólejátszót is kínálja, melynek segítségével a Lumix fotókból könnyűszerrel diavetítés indítható 1080i nagy felbontású minőségben.

A szabványos VGA (640 x 480) rögzítésen kívül az FZ18 WVGA (848 x 480) mozgóképet is rögzít, másodpercenkénti 30 képkocka sebességgel. Ez utóbbiak szélesképernyős televízión történő megjelenítéshez ideálisak.

A DMC-FZ18 biztosít továbbá egy különleges funkciót is, mely lehetővé teszi kilenc egymást követő képkocka előnézeti képeinek kiválasztását és megjelenítését, melyek így állóképként is elmenthetőek. Ez akkor lehet hasznos, ha egy mozdulatsort szeretnénk elemezni, például azt, hogyan lendítjük a golf- vagy teniszütőt.

Gyors, ügyes AF, és könnyű kézi élességállítás
A fotózási viszonyokhoz és a tárgy helyzetéhez való igazodás érdekében a fotós hat automatikus fókuszálási módszer közül választhat: arcérzékelés, többpontos, 3-pontos nagysebességű, 1-pontos nagysebességű, 1-pontos normál sebességű, és szpot AF. Az 1-pontos és a szpot AF-módnál az automatikus fókuszterület akár 11 pontból kiválasztható a joystick, illetve a kurzorgomb segítségével. A megújult, többpontos AF-nél különböző csoportterület mintákat is ki lehet választani.

Az újonnan bevezetett arcérzékelő rendszer segítségével a fényképezőgép felismeri az emberi arcot, és azt megfelelően exponálva, tisztán fotózza le. Egyszerre akár 15 emberi arc felismerésére, és beállítások ehhez igazodó optimálizálására alkalmas. Az arcfelismerő AF folyamatosan működik, még akkor is, ha a tárgyak mozognak, így az élességállításhoz szükséges idő a zárszerkezet kioldása előtt minimális.

A kézi fókuszálás, amely az igazán igényes amatőr vagy professzionális szintű fotózásnál értékes eszköz, szintén könnyű az előzőekben ismertetett joystick-nak köszönhetően. Az automatikus és kézi élességállítás közötti váltást külön AF/MF kapcsológomb biztosítja.

Az FZ18 AF-Makró gombbal is rendelkezik, és kézi fókuszálás módban a gomb egyetlen megnyomásával bekapcsolható az 1-képes AF funkció. Mindkét fókuszmódban élesen, teljes részletességgel rögzíthető a mindössze akár 1 cm közelségben található tárgy.

Egyéb fejlett szolgáltatások
Kiemelkedő alaptulajdonságain felül a DMC-FZ18-at rengeteg egyéb fejlesztés teszi a kreatív fotózás ideális eszközévé. A fotózás örömét tovább növelő kiegészítő funkciók egyike az Advanced Scene mód, amely nagyobb kontrollt biztosít a felhasználónak egyes gyakran használt motívumprogramok fölött, így a portré, a sport, a táj és az éjszakai portré fölött.

A portré vagy sport mód kiválasztásával további lehetőségekkel megadható, hogy bel- vagy kültéri-e a fotó. A táj mód kiválasztásával megadható, hogy természetről vagy épületről van-e szó. Így a képen a helyzethez jobban illő kompenzáció áll rendelkezésre, ami a legjobb eredményeket biztosítja. Másfelől viszont az eredeti mód egyszerűen, további beállítások nélkül kiválasztható, illetve választható a kreatív mód, melynél még a blende és a zársebesség is kézileg szabályozható.

A SILKYPIX Developer Studio 2.0SE szoftveralkalmazást a DMC-FZ18-hez mellékeltük, amely lehetővé teszi a RAW fájlformátumú képek szerkesztését és előhívását. E szoftver segítségével a RAW adatbeállítások, így az expozíció és a fehéregyensúly még a fénykép elkészülte után is szabadon kiigazítható, így a digitális fotózás még jobb minőséget és még nagyobb örömet biztosít.

A beépített memória mérete hozzávetőlegesen 27 MB, a fényképezőgép emellett SD- és nagy kapacitású SDHC-memóriakártyákat fogad. Érdekes még az új címszerkesztés* funkció, mely lehetővé teszi a képekre további információként szövegek felvitelét, például a gyermekek vagy háziállatok nevét, vagy a meglátogatott helyeket. A karakterbélyegző funkcióval* kombinálva a készülék meg tudja mutatni, hogy adott utazás melyik napján, milyen helyszínen készült a fénykép, továbbá az utazási dátum funkció segítségével még a dátumot is kijelzi. Képes arra is, hogy a fénykép elkészülte után a kisbaba vagy háziállat korát hónapokban megadva nevével együtt a képre elhelyezze. E dátumokat, melyek fotóalbum készítésénél jöhetnek jól, hozzá lehet rendelni a fényképekhez, akár házilag, akár üzletben nyomtatjuk ki ezeket. A FZ18 biztosít még kategórialejátszás funkciót is, amely olyan kategóriákba rendezi a képeket, mint például portrék, táj, éjszakai táj, események, kisbaba, háziállat, étel, utazás, dátummal ellátott és mozgóképek, így vissza lehet játszani vagy diavetítést lehet nézni adott típusú képekből.
*Ha a fényképre dátum is kerül, a kép automatikusan átméretezésre kerül 3 megapixelesre, illetve ha ennél kisebb, akkor megmarad az eredeti méret. Választani lehet azonban, hogy az eredeti kép is megmaradjon, vagy felülírásra kerüljön.

Még több szórakozás az opcionális kiegészítőkkel
Az FZ18 opcionális kiegészítők széles skáláját kínálja, így még jobban kibővíti a fotózás lehetőségeit.

  • DMW-LT55 Tele előtét*
  • DMW-LC55 Makró előtét*
  • DMW-LND46 ND-szűrő
  • DMW-LMC46 MC-lencsevédő
  • DMW-LA3 Adaptergyűrű
  • DMW-AC7 Hálózati adapter
  • CGR-S006 Akkumulátor
  • DMW-CZS7 Puha tok
  • DMW-CZ18 Fényképezőgép-táska

*A csatlakoztatáshoz adaptergyűrű szükséges(DMW-LA3)