Új Panasonic ultrakompaktok: DMC-FX33, DMC-FX55

0

2 új 8 Mpixeles modellel frissítette ultrakompakt DMC-FX sorozatát a Panasonic. Mindkét készülék optikai képstabilizátorral rendelkezik.

A korábbi modellekhez képest elsősorban felbontásban, valamint az érzékenység maximális értékeben, illetve az arcprioritásos fókuszmódban különböznek az új fényképezőgépek.
A Panasonic Lumix DMC-FX33 és DMC-FX55 egyaránt 8,2 Mpixeles CCD-vel dolgoznak. Optikájuk is azonos, kisfilmes formátumban 28-100 mm-nek megfelelő látszögű, 3,6×-os zoomátfogású.
A gépek érzékenységét ISO1600-ig növelhetjük, de nagy érzékenységű témamódban akár ISO3200 vagy ISO6400 érzékenységet is használhat a fényképezőgép, maximum 3 Mpixeles felbontással.

Az 5 pontos, 3 pontos nagy sebességű és 1 pontos autofókusz mellett az új Panasonic fényképezőgépek arcfelismerő üzemmódot is kaptak.
Szintén újdonság, hogy akár 7 kép/mp sebességű sorozatot is készíthetünk, igaz, ezt max. 2 Mpixeles felbontásban. Videófelvételt 848×480 pixeles maximális felbontással készíthetünk, hasonlóan, mint az elődmodelleknél.

Panasonic Lumix DMC-FX33

Panasonic Lumix DMC-FX55

A Panasonic Lumix DMC-FX33 és DMC-FX55 csak LCD-jük méretében különbözik. Míg a DMC-FX33 2,5″-os kijelzőt kapott, a DMC-FX55 3″ képátlójúval büszkélkedhet. Mindkét LCD változat új fejlesztésű, érdekességük, hogy a gép a külső megvilágítás függvényében képes automatikusan akár 40%-kal is megnövelni a háttérvilágítás erősségét. A fej fölül fotózást továbbra is a nagy betekintési szögű LCD üzemmóddal érhetjük el.

Kiegészítőkben sem lesz hiány, már most tudjuk, hogy búvártok megvásárolható lesz az új FX modellekhez is.

A Panasonic Lumix DMC-FX33 és DMX-FX55 főbb jellemzői:

  • CCD: 8,1 Mpixel, 1/2,5″
  • ISO100-1600 érzékenység, nagy érzékenységű témamódban akár ISO6400
  • Objektív: 3,6x-es zoomátfogás, optikailag stabilizált, 28-100 mm ekv. gyújtótávolság, f/2,8-5,6 fényerő, 5 cm makró
  • átnézeti kereső nincs
  • Ultrakompakt kialakítás
  • LCD:
    • DMC-FX33: 2,5″ 207e pixel
    • DMC-FX55: 3″ 230e pixel
  • 848×480 pixeles videórögzítés (30 kép/mp)
  • 9 pontos automatikus élességállítás, arcfelismerés, kézi élességállítás
  • 27 MB belső memória, SD/SDHC és MultiMediakártyahely
  • Li-ion akkumulátor (280 kép kapacitás)
  • USB csatlakozás

A részletes specifikációt adatlapunk tartalmazza, melynek linkje hírünk alatt található.

Panasonic Lumix DMC-FX33

Panasonic Lumix DMC-FX33

Panasonic Lumix DMC-FX33

Panasonic Lumix DMC-FX33

Panasonic Lumix DMC-FX33

Panasonic Lumix DMC-FX33

Panasonic Lumix DMC-FX33

Panasonic Lumix DMC-FX33

Panasonic Lumix DMC-FX33

Panasonic Lumix DMC-FX33

Panasonic Lumix DMC-FX55

Panasonic Lumix DMC-FX55

Panasonic Lumix DMC-FX55

Panasonic Lumix DMC-FX55

Panasonic Lumix DMC-FX55

Panasonic Lumix DMC-FX55

Sajtóközlemény:

8,1 megapixeles LUMIX DMC-FX55 és DMC-FX33 28 mm-es nagylátószögű 3,6x zoomos LEICA DC objektívvel,* Intelligens Automatikus móddal
*35 mm-es filmes megfelelés: 28-100 mm

A Panasonic büszkén mutatja be az új, 8,1 megapixeles LUMIX DMC-FX55 és DMC-FX33 fényképezőgépeket, melyek 28 mm-es nagylátószögű LEICA DC objektívvel vannak felszerelve, és 3,6-szeres optikai zoommal (35 mm-es filmes megfelelés: 28-100 mm), valamint f/2.8 fényerővel rendelkeznek. Az FX55 3 hüvelykes, nagyméretű LCD-kijelzővel, míg a még kompaktabb FX33 2,5 hüvelykes LCD-vel szerelt.

A Panasonic új korszakot alkotott a digitális fotózásban azzal, hogy minden Lumix gépét intelligens képstabilizációs rendszerrel látta el, melyben megtalálható a MEGA O.I.S. (optikai képstabilizátor) technológia, amely kiküszöböli a kézremegést, valamint az intelligens ISO-vezérlés, amely megakadályozza a mozgás közbeni elmosódást, így bárki könnyedén készíthet tiszta, éles fotókat. A Lumix fényképezőgépek azonban még ennél is többet nyújtanak; egyidejűleg biztosítanak gyönyörű képeket és könnyű kezelhetőséget, mivel a 2007 nyarán bemutatott készülékek tartalmazzák az intelligens automatikus módot is. A két lényeges képstabilizáló funkción túl ez a mód három további új, fejlett funkciót kínál. Az intelligens motívumprogram-választó automatikusan beállítja a megfelelő motívumprogramot aszerint, hogy milyen helyszínen, milyen felvételi körülmények között fotóz a felhasználó. Ez a leggyakrabban használt helyszín-módok közül – portré, táj, makró, éjszakai táj és éjszakai portré – kerül kiválasztásra. Az arcérzékelő rendszer segítségével a fényképezőgép felismeri az emberi arcot, és arra fókuszál, valamint automatikusan beállítja az expozíciót. A folyamatos AF rendszer lehetővé teszi, hogy a fényképezőgép fókuszálni kezdjen a tárgyra a zárszerkezet gombjának félig történő lenyomása nélkül, így az élességállításhoz szükséges idő minimálisra csökkentésével a legjobb eredményeket biztosítja. Ezek a funkciók automatikusan működnek, így a felhasználó anélkül fotózhat, hogy a felvételi körülmények változásakor a beállításokkal kellene törődnie. A Lumix és hatékony intelligens automatikus módja elvégzi a teljes munkát, a felhasználó pedig könnyen, gondtalanul fotózhat minden helyzetben, és örömét lelheti a tiszta, gyönyörű fényképek készítésében.

A nagy sebességű, nagy teljesítményű képfeldolgozó LSI, a Venus Engine III alkalmazása kiváló képalkotást, és minimális zajszintet eredményez. A sokoldalú integrált áramkör több különleges funkció elérését is lehetővé teszi. Az új nagy sebességű sorozatfotózás mód másodpercenként akár hét fotó elkészítését biztosítja*, az új Nagy érzékenységű üzemmód pedig akár ISO 6400 beállítást**. Sőt, ez utóbbi mód használatakor a beépített vaku akár 16 méteres távolságig is villant, így nagyobb távolságból még gyenge megvilágítás mellett is éles képeket lehet készíteni.

A valós felbontás az elődökhöz képest 1 megapixellel, 8,1 megapixelre nőtt. A képérzékelő támogatja az FX55 és FX33 kibővített funkcióit is, így pl. a Panasonic extra optikai zoom funkcióját, mely a CCD középső részének felhasználásával további nagyítást biztosít. 3 megapixeles felbontás mellett például 5,7-szeres zoomarány érhető el.

Az újonnan beépített intelligens LCD segítségével a fényképezőgép észleli a fényviszonyokat, és az LCD háttérvilágítását szabad téren erős napsütés mellett, automatikusan 40%-kal megnöveli. Gyenge megvilágítás mellett történő fotózáskor a jeleket összetett képpontkiolvasási módszerrel erősíti, így minden körülmények között (világosban és sötétben is) jól látható képet biztosít. A külön gombbal elérhető Nagy nézési szögű (High Angle) mód a fej feletti tartásból történő fényképezést hivatott támogatni.

A 3 hüvelykes, nagyméretű, sokféle funkciót és üzemmódot kínáló LCD használata ellenére az FX55 sokkal vékonyabb, mint elődje, a DMC-FX50.

Az FX55 ezüst és fekete, az FX33 pedig ezüst, fekete, kék és barna színekben lesz kapható; mindegyik különleges textúrájú bevonattal.

Az új LUMIX DMC-FX55/FX33 gyönyörű kivitelű és extra funkciókban gazdag digitális fényképezőgépek, melyek ideálisak az életben adódó fontos pillanatok megörökítésére.
* 2 megapixeles (4:3), 2,5 megapixeles (3:2), 2 megapixeles (16:9) felvételnél.
**A felbontás nagy érzékenységű módban jelentősen csökken.

28 mm-es, nagylátószögű Leica DC objektív f/2,8 fényerővel kicsiny, vékony tokozásban
Az FX55 és FX33 modellek 28 mm-es nagylátószögű, f/2,8 fényerejű, 3,6x optikai zoomos LEICA DC VARIO-ELMARIT objektívet kaptak (35 mm-es filmes megfelelés: 28-100 mm). A hét lencsetagot hat csoportban – köztük hat aszférikus felülettel rendelkező, öt aszférikus lencsét – tartalmazó, fejlett objektív megfelel a Leica szigorú normáinak, és kiváló optikai teljesítményt nyújt.

Nagyszerű fotók immár nemcsak profi fotóstól születhetnek: Intelligens Automata mód
A Panasonic valamennyi Lumix fényképezőgépébe beépíti a kézremegés kiküszöbölésére szolgáló MEGA O.I.S.-t (optikai képstabilizátor), és témamozgásból adódó elmosódás megakadályozására az intelligens ISO-vezérlést. A fényképezőgépgyártás legfejlettebb megoldásait alkalmazva a homályos fotók készítésének esélye minimálisra csökken.

E két csúcsminőségű elmosódásgátló technológián felül a Panasonic saját ideálját is megvalósítja, mely szerint bárki, bármilyen fotós és műszaki ismerettel, könnyen képes lehet szép képeket készíteni. Ez az újonnan kifejlesztett Intelligens Automatikus móddal biztosítható, mely elsőként a 2007 nyarán bemutatott Lumix gépekbe került beépítésre. Egy fényképezőgépben elérhető motívumprogramok esetlegesen nagy száma pusztán számadat, amennyiben megfelelő ismeretek hiányában képtelenek vagyunk kihasználni a bennük rejlő lehetőségeket. Az Intelligens Motívumprogram-választóval merőben más a helyzet. Ez automatikusan beállítja a megfelelő motívumprogramot aszerint, hogy milyen helyszínt fotózunk. A leggyakrabban használtak közül választ, melyek a portré, a táj, a makró, az éjszakai táj és az éjszakai portré. Az arcérzékelő rendszer segítségével a fényképezőgép felismeri az emberi arcot, fókuszál és automatikusan beállítja az expozíciót. Egyidejűleg akár 15 emberi arc felismerésére alkalmas. A folyamatos AF-rendszer lehetővé teszi, hogy a fényképezőgép a zárszerkezet gombjának félig történő megnyomása nélkül is folyamatosan a tárgyra fókuszáljon, így a legjobb eredményeket biztosítsa minimális élességállítási idő mellett. Ezek a funkciók automatikusan működnek, így a felhasználó anélkül fotózhat, hogy a felvételi körülmények változásakor a beállításokkal kellene törődnie. A Lumix és hatékony intelligens automatikus módja elvégzi a teljes munkát, a felhasználó pedig könnyen, gondtalanul fotózhat minden helyzetben, és örömét lelheti a tiszta, gyönyörű fényképek készítésében.

Minőségi, nagy teljesítményű képfeldolgozó LSI: Venus Engine III
Többfeladatos képfeldolgozási képességének köszönhetően a Venus Engine III kiváló reakcióidővel rendelkezik. A zárszerkezet kioldási ideje mindössze 0,006 másodperc, a zárköz pedig mindössze 0,8 másodperc*. Sorozatfotózásnál másodpercenként három kép készíthető teljes felbontás mellett**, Nagy sebességű sorozatfotózásnál*** pedig hihetetlen sebességgel, másodpercenként hétszer old ki a zárszerkezet.

A Venus Engine III nemcsak gyors, de rendkívül kifinomult képfeldolgozási képességgel is bír. Hatékonyabb zajcsökkentést biztosít azáltal, hogy a képzaj a képfeldolgozás különböző fázisaiban eltérő módszerekkel kerül eltávolításra. Először megtörténik a kritikus zaj durva leválasztása, majd elkülönítésre kerül a színzaj és a fényzaj. Ezután a rendszer a színzajt szelektív módon, jelentősen csökkenti, mely a képminőségre nagyobb hatást gyakorol. A Venus Engine III támogatja az új, nagy érzékenységű módot is, melynek köszönhetően a készülékek akár az ISO 6400 értéket elérő érzékenységi szinten is képesek a fotózásra. Ez elég érzékeny a tárgyak majdnem teljesen sötétben, vaku nélkül történő fotózásához****. Ez a fejlett feldolgozó eszköz az energiával is hatékonyan bánik. Alacsony fogyasztása azt jelenti, hogy egyetlen töltéssel körülbelül 280 képet lehet készíteni, így egész nap garantáltan fotózhat.
**Az AF működési ideje nélkül értendő.
**Standard módban legfeljebb 7 kép / finom módban 4 kép.
*** 2 megapixeles (4:3), 2,5 megapixeles (3:2), 2 megapixeles (16:9) rögzítésnél
**** 3 megapixeles (4:3), 2,5 megapixeles (3:2), 2 megapixeles (16:9) rögzítésnél

Fejlett, 3 hüvelykes (FX55), ill. 2,5 hüvelykes (FX33), nagyméretű, intelligens LCD a könnyű fotózáshoz és megjelenítéshez
A DMC-FX55 könnyen megtekinthető, 3 hüvelykes, nagyméretű, 230 000 képpontos, nagy felbontású LCD-vel, az FX33 pedig 2,5 hüvelykes, 207 000 pixeles LCD-vel rendelkezik, mely kényelmes megtekintést kínál mind fotózáskor, mind pedig a képek visszajátszásakor. A fényképezőgép észleli a fényviszonyokat, és az LCD háttérvilágítását szabad téren erős napsütés mellett, automatikusan 40%-kal megnöveli. Gyenge megvilágítás mellett történő fotózáskor a jeleket összetett képpontkiolvasási módszerrel erősíti, így minden körülmények között (világosban és sötétben is) jól látható képet biztosít. A külön gombbal elérhető Nagy nézési szögű (High Angle) mód a fej feletti tartásból történő fényképezést hivatott támogatni.

Megtekintés különböző stílusokban; HD fotó és szélesvásznú mozgóképek
Ahogy a TV-képernyők egyre nagyobbak, a felbontás pedig egyre magasabb, a fogyasztók egyre jobb minőségű álló- és mozgóképeket szeretnének készíteni. A Panasonic már régóta dolgozik azon, hogy a fotózást még élvezetesebbé tegye, például lehetővé teszi, hogy az emberek képeiket könnyen megtekinthessék Viera TV-n a beépített SD-kártyanyílás segítségével. Az új FX sorozatú gépekkel a HD-szabványnak megfelelő, nagy felbontású, 1920 x 1080 pixeles képek készíthetőek, melyek ideálisak teljes képernyős megtekintésre szélesképernyős HD-televízión. A Panasonic a DMW-SDP1 HDTV-fotólejátszót is kínálja, melynek segítségével a Lumix fotókból könnyűszerrel diavetítés indítható 1080i nagy felbontású minőségben.

A szabványos VGA (640 x 480) rögzítésen kívül az az FX55 és FX33 wide VGA (848 x 480) mozgóképet is rögzít, másodpercenkénti 30 képkocka sebességgel. Ez utóbbiak szélesképernyős televízión történő megjelenítéshez ideálisak.

A fényképezőgépek egy olyan új, különleges funkciót is kínálnak, mely lehetővé teszi kilenc egymást követő képkocka előnézeti képeinek kiválasztását és megjelenítését, melyek így állóképként is elmenthetőek. Ez akkor lehet hasznos, ha egy mozdulatsort szeretnénk elemezni, például azt, hogyan lendítjük a golf- vagy teniszütőt.

Gyors, könnyű automatikus élességállítás
A fotózási viszonyokhoz és a tárgy helyzetéhez való igazodás érdekében a fotós hat automatikus fókuszálási módszer közül választhat: arcérzékelés, 5-pontos, 3-pontos nagysebességű, 1-pontos nagysebességű, 1-pontos normál sebességű, és szpot AF. A készülékek AF-segédfénnyel is rendelkeznek, ami gyenge megvilágítás mellett segíti az élesség helyes beállítását Az eredmény: könnyű, gondtalan fotózás, és éles képek, pillanatok alatt.

Az újonnan bevezetett arcérzékelő rendszer segítségével a fényképezőgép felismeri az emberi arcot, és azt megfelelően exponálva, tisztán fotózza le. Egyszerre akár 15 emberi arc felismerésére, és beállítások ehhez igazodó optimálizálására alkalmas. Az arcfelismerő AF folyamatosan működik, még akkor is, ha a tárgyak mozognak, így az élességállításhoz szükséges idő a zárszerkezet kioldása előtt minimális.

Számos helyszín-mód és egyéb funkció az élményekben gazdag fotózás érdekében
A beépített memória mérete hozzávetőlegesen 27 MB. Az új FX sorozatú fényképezőgépek emellett SD- és nagy kapacitású SDHC-memóriakártyákat fogadnak.

Érdekesség az új címszerkesztés* funkció, mely lehetővé teszi a képekre további információként szövegek felvitelét, például a gyermekek vagy háziállatok nevét, vagy a meglátogatott helyeket. A karakterbélyegző funkcióval* kombinálva a készülék meg tudja mutatni, hogy adott utazás melyik napján, milyen helyszínen készült a fénykép, továbbá az utazási dátum funkció segítségével még a dátumot is kijelzi. Képes arra is, hogy a fénykép elkészülte után a kisbaba vagy háziállat korát hónapokban megadva nevével együtt a képre elhelyezze. E dátumokat, melyek fotóalbum készítésénél jöhetnek jól, hozzá lehet rendelni a fényképekhez, akár házilag, akár üzletben nyomtatjuk ki ezeket. Mindkét készülék biztosít még kategórialejátszás funkciót is, amely olyan kategóriákba rendezi a képeket, mint például portrék, táj, éjszakai táj, események, kisbaba, háziállat, étel, utazás, dátummal ellátott és mozgóképek, így vissza lehet játszani vagy diavetítést lehet nézni adott típusú képekből.

Az FX55 és FX33 lehetővé teszi a TZ3/TZ2-ben debütált Vágólap funkciót elérését is, melynek segítségével utazás közben hasznos információkat lehet tárolni és lekérdezni a fényképezőgépből. Például könnyen és gyorsan fotókat lehet készíteni egy térképről vagy vasúti menetrendről, és amikor szükséges, ezek pillanatok alatt „elővarázsolhatók” és megtekinthetők.

Az FX33-hoz opcionális vízalatti tok is kapható, mellyel akár 40 méteres mélységben is lehet fotózni. A vízalatti felhasználáson túlmenően – a légmentes záródás révén – egy ilyen tok vízparton vagy akár sivatagban, poros környezetben is jó szolgálatot tesz.
*Ha a fényképre dátum is kerül, a kép automatikusan átméretezésre kerül 3 megapixelesre, illetve ha ennél kisebb, akkor megmarad az eredeti méret. Választani lehet azonban, hogy az eredeti kép is megmaradjon, vagy felülírásra kerüljön.
**Opcionális