Mégis lesz vám a digitális fényképezőgépekre

0

Még a tavaly szeptemberi Photokinán kezdődött az egész sztori, amikor felreppent a hír, hogy az Európai Unió át kívánja sorolni a digitális fényképezőgépek videó funkcióval ellátott modelljeit az IT eszközök csoportjából a kamkorderek csoportjába.

Ennek lényege, hogy míg az információ technológiai eszközökre a Világkereskedelmi Szervezet (WTO – World Trade Organization) Információ Technológiai Megállapodása (ITA – Information Technology Agreement) értelmében nem vethető ki vám, a kamkorderekre, videókamerákra ilyen szabályozás nincs.

Hosszú huzavona és rengeteg gyártó és fotós közösség tiltakozása ellenére az Európai Bizottság végül úgy döntött, azok a digitális fényképezőgépek, amelyek legalább 30 perc videót képesek rögzíteni egyhuzamban, vagy felbontásuk eléri a 800×600 képpontot, kamkordernek minősülnek, így ezekre egységesen 4,9% vám-ot kell fizetni az EU országaiba való behozatalkor.

Mivel jelenleg nincs digitális fényképezőgép gyártás az Union belül – és várhatóan nem is lesz – így ez a döntés minden gépre érvényes, amelyek videófelvételi képességei megfelelnek a kiírásnak.

Bár az emelés mértéke nem óriási, az ismét bebizonyosodott, hogy a kutyák ugathatnak, de a pénz beszél.