3 új Canon objektív: 14mm/F2,8 L II, 18-55mm IS, 55-250mm IS

0

Canon EF 14mm/F2,8 L II USM

A Canon frissítette a 14 mm-es ultranagylátószögű és nagy fényerejű fix objektívét, melyet az EOS 1Ds Mark III-mal is használhatunk.

Az áttervezett optika UD lencsetagokat is kapott a színi hibák kordában tartásához. Az élességállítást természetesen gyors, precíz és csendes ultrahangos motor (USM) végzi. A kör formára kialakított blendével remek ‘bookeh’ érhető el.

A Canon EF 14mm/F2,8 L II USM lencséi a Super Spectra bevonatnak köszönhetően csak minimális becsillanást eredményeznek. Ez ellen további védelmet nyújt a beépített napellenző.

A 114 fokos látószöget biztosító objektív jelenleg a legnagyobb látószögű Canon optika, a 15 mm-es halszemen kívül.

Canon EF 14mm/F2,8 L II USM
Gyújtótávolság 14 mm
Felépítés 14 lencsetag 11 csoportban
Fókusz rendszer ultrahangos (gyűrűs USM)
Rekesz 6 lamellából
Közelpont 20 cm
Legnagyobb nagyítás 0,15 ×
Szűrő becsúsztatható
Méretek (átmérő × hossz) 80 mm × 94 mm
Tömeg 645 gramm

Canon EF-S 18-55mm/F3,5-5,6 IS

Minden bizonnyal a konkurens gyártók CCD-stabilizált megoldásainak ellensúlyozására adta ki a Canon kit objektívjének stabilizált változatát. Optikailag megegyezik a korábbi kitobjektívvel, de új, kis helyet igénylő, 4 Fé-es stabilizátort is beépítettek. Sajnálatos módon nem az USM verziót frissítették fel, hanem a mikromotorost.

Canon EF-S 18-55mm/F3,5-5,6 IS
Gyújtótávolság 18-55 mm (×1,6)
Legszűkebb blende F22
Felépítés 11 lencsetag 9 csoportban
Fókusz rendszer mikromotor
Közelpont 25 cm
Legnagyobb nagyítás 0,34×
Szűrőmenet 58 mm
Tömeg 200 gramm

Canon EF-S 55-250mm/F4-5,6 IS

A cég egy teljesen új objektívet is kifejlesztett, szintén EF-S bajonettel, így csak az EOS-300D/350D/400D, illetve 20D/30D/40D vázakon használhatjuk.
Az átlagos fényerejű (f/4-5,6) telezoom optika szintén az új, kis méretű, 4 Fé-es stabilizátort kapta, a kromatikus aberrációk minimalizálása érdekében pedig UD lencsetagot is alkalmaztak.

Canon EF-S 55-250mm/F4-5,6 IS
Gyújtótávolság 55-250 mm (×1,6)
Felépítés 12 lencsetag 10 csoportban
Fókusz rendszer mikromotor
Közelpont 110 cm
Legnagyobb nagyítás 0,31 ×
Szűrőmenet 58 mm
Tömeg 390 gramm

Sajtóközlemény:

EF 14mm f2.8L II USM
A Canon új, ultra nagylátószögű objektívje

Amstelveen, Hollandia, 2007 augusztus 20.: Ma kerül forgalomba a Canon legújabb, ultra nagylátószögű EF 14mm f/2.8L II USM objektívje. Az L-sorozatú objektívek közül ez az új modell rendelkezik a legkisebb fókusztávolsággal, az átfogott látómező 114-os, amelyet már csak a Canon EF15mm f/2.8 halszemoptikája lép túl.

Az újonnan tervezett objektív aszférikus és UD lencsetagokat is tartalmaz a legkiválóbb képminőség elérése érdekében. A gyors és pontos élességállítást a legmodernebb ultrahangos motorral éri el, és a por- és nedvességálló szigetelésével védi a belső részeket az időjárás viszontagságaitól. Az új objektív a népszerű EF14mm f/2.8L USM utódja.

Az EF 14mm f/2.8L II USM jellemzői:

  • Extrém nagy felbontóképesség, kiváló kontraszt és élesség a kép teljes méretében, köszönhetően az aszférikus és UD lencséknek
  • Nagyméretű f/2,8 rekesznyílás a gyenge megvilágításban történő felvételkészítéshez
  • A legújabb gyűrűs felépítésű ultraszonikus motor (USM): gyors és pontos autofókusz, kiváló tartónyomaték
  • Állandó manuális élességállítási lehetőség a nagyméretű, gumiból készült gyűrűvel, amely automatikus élességállítás közben nem mozog
  • Super Spectra bevonat és optimális lencsealak a szellemképek és csillogás megakadályozására
  • Nagy, körkörös rekesznyílás a kellemesen homályos háttér létrehozására, illetve a zavaró háttér „eltüntetésére” nagy rekeszméreteknél
  • Napellenző és védőtok mellékelve

L-sorozatú konstrukció
Az L-sorozat a Canon professzionális termékcsaládja, amely a legigényesebb professzionális fotósok számára készült. Az EF 14mm f/2.8L II USM és más objektívek lencséi a legkiválóbb optikai teljesítménnyel rendelkeznek, és olyan fókusztávolság/érzékenység/képminőség kombinációkat tesznek lehetővé, amelyeket hagyományos optikai megoldásokkal nem lehet elérni.

Új perspektíva
Az objektív ultra nagy, 114-os látószöge drámai hatások elérésére használható. Hatásos olyan épületek, illetve nagyméretű tárgyak fotózásánál, amelyeknél nem lehet elég távol menni a témától, hogy minden beleférjen a képbe, de kisebb belterek fotózásához is kiváló. Közelpontja alig 20 cm, ezért segítségével meglepően közelről is lehet fotózni bizonyos témákat, így kreatív nagylátószögű képek készíthetők.

Aszférikus és UD lencsetagok
Az EF 14mm f/2.8L II USM objektív két aszférikus lencsét is tartalmaz, amellyel kiváló élességet ér el a teljes képméretben és fókusztartományban, nagy rekesznyílás mellett. A kitűnő képminőséget tovább fokozza az ultra alacsony diszperziójú (UD) anyagból készült lencse, amellyel a színhibák szüntethetők meg sikerrel.

Super Spectra bevonatok
A fényvisszaverődések elkerülésére alkalmazott optimalizált lencsekialakításon és az anti-reflektív anyagok használatán kívül az EF 14mm f/2.8L II USM objektív a Canon szabadalmi oltalommal is védett Super Spectra bevonatát is alkalmazza. Ezzel csökkenthető a szellemképek kialakulása és a csillogás – amely a digitális fényképezőgépeknél gyakrabban előfordul a képérzékelőről visszaverődő fénynek köszönhetően. A fényelnyelő réteg alkalmazásával a bevonat csökkenti a lencsetagok felületéről visszaverődő fény mennyiségét, így tiszta, torzításmentes képek hozhatók létre természetes színegyensúllyal.
Az EF 14mm f/2.8L II USM tartalmaz egy integrált napellenzőt és egy áttervezett védősapkát is.
A Canon környezetvédelmi Kyosei filozófiájával összhangban az objektív csak ólommentes üvegből készült alkatrészeket tartalmaz.