Sony Alpha DSLR-A700 részletes adatok

0

A Sony legújabb tükörreflexes digitális fényképezőgépe, az A700 az Alpha sorozat új tagja.

A Sony mérnökei végre létrehoztak egy igazán felső kategóriás D-SLR vázat, amelyet az A100 óta hiányolunk. Az új váz természetesen ennek megfelelően időjárásálló kivitelt kapott (a gomboknál is).

De ne rohanjunk ennyire előre, kezdjük a váz legfontosabb részével, a képérzékelővel.
A Sony Exmor-nak keresztelte azt a 12,2 millió effektív képpontot tartalmazó CMOS szenzorát, amelyet az A700-ba épített be. A képérzékelőt ezúttal is stabilizálták, a mechanikus stabilizálás a cég szerint 2,5-4 Fé hatékonyságú. A szenzor önmagában tartalmazza az analóg-digitális átalakítót és zajszűrő áramköröket is. A zajcsökkentés még a digitális konverzió előtt megtörténik. Ennek köszönhető, hogy a gép akár ISO6400 érzékenységig is kiterjeszthető.
Az érzékenységet egyébként ISO100 és ISO1600 közé állíthatjuk, ha nem használjuk a kiterjesztés lehetőségét. Az is beállítható, hogy az A700 automatikusan válassza ki a szükséges érzékenységet, ez ISO200 és ISO1600 közötti lehet, mely módban a minimum és a maximum érték is a fotós által meghatározható (a Canon EOS-40D maximum ISO800 érzékenységet választ auto módban, s ISO400-nál csak akkor alkalmaz kisebbet, ha a kép az adott körülmények között már túlexponált lenne – a szerk.).

Az automatikus élességállítás 11 ponton történhet. A vadonatúj AF rendszer középső pontja keresztszenzoros, két függőleges és két vízszintes CCD sorból áll, az f/2,8 vagy jobb fényerejű objektívvel ráadásul egy vízszintes, dupla pontosságú CCD sor is segíti a pontosabb élességállítást. A gyors élességállítás érdekében az AF motort is áttervezték.

A világos pentaprizmás kereső a korábbi A100 modelléhez képest jobb nagyítással rendelkezik, 0,83× helyett itt már 0,9×-es nagyításút alkalmaztak. A keresőkép továbbra is 95%-os lefedettségű.

A leggyorsabb zársebességet 1/8000 mp-re tornázták fel, szintén javult a vakuszinkronidő, amely már 1/250 mp is lehet (Steady Shot CMOS stabilizálással 1/200 mp).

A sorozatfelvétel 5 kép/mp sebességgel történhet, s bár ennél ma már vannak jobb értékek ebben a szegmensben, ez mindenképpen javulás az A100 3 kép/mp-éhez képest. A sorozat hossza RAW fájlok esetén 17 képig is eltarthat.
Apropó RAW fájlok. A veszteségmentes képkészítés immár nem annyira memóriafaló, mint a korábbi modellnél, hiszen az A700 lehetőséget kínál tömörített RAW fájlok létrehozására is, amely szintén információ veszteség nélkül, de kisebb méretben tárolja a képi adatokat.
Azért, hogy képeink a lehető leggyorsabban memóriakártyára kerüljenek, az új modell már az UDMA üzemmódot is támogatja, amellyel 300×-os írási sebesség (45 MB/s) is elérhető.

Ahogy az sejthető volt, a Nikon D3-ban lévő LCD a Sony munkája. Nem is véletlen, hogy az A700 is megkapta ezt a 3″-os, VGA felbontású kijelzőt. Ami viszont sajnos kimaradt, az az élőkép.

Van viszont HDMI kimenet, amelynek segítségével HD felbontású képet is megtekinthetünk HDMI jel fogadására alkalmas eszközzel (tipikusan HD TV-vel).

A vázra továbbra is az Alpha bajonettes (vagy a korábbi Minolta) objektívek tekerhetők fel. Szettben egy új, 16-105 mm-es, f/3,5-5,6 fényerejű objektívet kapunk a váz mellé. Szintén új objektív a 18-250 mm/f3,5-6,3 ultrazoom, valamint a cég tervezi egy ultrahang motoros 70-300mm/f4,5-5,6 SSM G telezoom objektív bejelentését is.

Sajtóközlemény:

A FELVÉTELKÉSZÍTÉSTŐL A KÉPNÉZEGETÉSIG FANTASZTIKUS, ÚJ GENERÁCIÓS KÉPMINŐSÉGET KÍNÁLÓ MASSZÍV ÉS ÉRZÉKENY α700…
A FELVÉTELKÉSZÍTÉSTŐL A KÉPNÉZEGETÉSIG

  • Újonnan kifejlesztett, 12,24 valós megapixel Sony Exmor CMOS-érzékelő és vadonatúj, nagysebességű BIONZ processzor RAW formátumú zajcsökkentéssel
  • Ultraérzékeny működés gyors, nagy pontosságú, 11 pontos autofókusszal és másodpercenként 5 képkockás folyamatos felvételkészítési lehetőséggel
  • Új ‘Gyors navigáció’ (Quick Navigation) a beállítások azonnali eléréséhez
  • Robusztus, magnéziumból készült ház por- és nedvességálló illesztésekkel
  • ‘Photo TV HD’ – Full HD képmegjelenítés az új BRAVIA televíziókon
  • 3”-os, 921 ezer pixeles, fotóminőségű LCD-képernyő és fényes, világos kereső

A Sony ma jelentette be α digitális tükörreflexes fényképezőgép-rendszere legújabb tagját. A igényes amatőröket és félprofesszionális fotósokat célzó α700 különleges HD-képminőséggel párosítja a megalkuvásmentes teljesítményt és érzékenységet – a felvételkészítéstől egészen a képnézegetésig.

Robusztus felépítése és profikat is kiszolgáló jellemzői mellett a készülék az egyszerű használat fogalmát is újradefiniálja a maga kategóriájában. Intuitív, új navigációs rendszerének köszönhetően beállításai a legnehezebb fotózási körülmények között is pillanatok alatt elérhetők.

A testreszabási opciók és kreatív eszközök új, széles palettája magasabb szintre emeli a fotózás élményét.

Különleges, új generációs képminőség
Az α700 kimagasló teljesítményének kulcsa a vadonatúj, 12,24 valós megapixeles Exmor CMOS-érzékelő. Ez az új eszköz kifinomult CCD-képalkotást és eredeti, Column A/D-átalakítási technológiák alkalmazásával teszi lehetővé a gyors működést és a kiváló képminőség megvalósítását. A rendkívüli tisztaságról, élességről és részletességről, valamint a gazdag, életszerű színekről, tónusokról és textúrákról a legújabb generációs Sony félvezetők és fejlett jelfeldolgozási technikák gondoskodnak.

D-SLR fényképezőgépek között elsőként, a fejlett Exmor CMOS-érzékelő olyan speciális konverterek segítségével végzi az analóg-digitális átalakítást, amelyek maga az érzékelő egyes szerkezeti sorai közelében helyezkednek el. Az átalakítást megelőző analóg zajkioltást további, a chipen elvégzett zajcsökkentés egészíti ki, miután a jelek digitalizálása megtörtént.

Ennek eredményeként olyan digitális jelek jönnek létre, amelyek különlegesen ellenállóak mindennemű – más érzékelők által létrehozott analóg jeleket komolyan károsítani képes – külső zajjal és interferenciával szemben.

Ezután a csökkentett zajtartalmú digitális jelek az Exmor érzékelőtől az újonnan kifejlesztett BIONZ feldolgozó motorhoz kerülnek, ahol a tömörítés és kódolás előtt újabb, még nyers (RAW) formátumban történő zajcsökkentési eljáráson esnek át.

Maximális 3200-as ISO-érzékenységének köszönhetően az α700 bármilyen megvilágítás mellett képes látványos sport- és akciófelvételeket, hangulatos enteriőrfotókat és természetes portrékat készíteni.

A készülék házába épített Super SteadyShot optikai képstabilizátor az α illesztésű objektívek egész sorával kompatibilis. Stabilizáló teljesítménye a teljes fókusztartományban közel fél fényértékkel javult, így az ekvivalens korrekció (az objektív, a gépbeállítások és a felvételkészítési körülmények függvényében) most 2,5-től 4 fényértékig terjed. Ennek hatására drámaian csökkenthető az olyan képek elmosódásának kockázata, amelyeket normál esetben csak állvány és vaku használatával lehetne elkészíteni.

Érzékeny, új, 11 pontos autofókusz
Az érzékeny, nagysebességű autofókuszra minden komoly fotográfusnak szüksége van. A 11 fókuszpontos, 11 soros új, központi dupla célkeresztes érzékelő sokkal többféle valós fényképezési szituációban kínál fantasztikus AF-teljesítményt. F2,8-nál nagyobb fényáteresztő képességű objektívekkel nyitott blende mellett is nagy precizitású autofókusz érhető el. Ráadásul az objektívvezérlés idejének csökkentésével gyorsabban kiszámíthatóvá vált a téma távolsága és a fókuszpozíció.

Az AF-segédfénynek köszönhetően még rossz fényviszonyok között vagy alacsony kontrasztú tárgy esetén is gyorsan és pontosan végezhető el az autofókusz beállítása.

Gyors, intuitív navigáció és kényelmes funkcióvezérlés
A bámulatosan egyszerű, új ‘Quick Navi’ interfész még a nehéz fényképezési szituációkban is gyors, magabiztos kezelést tesz lehetővé, amikor nincs idő a funkciómenükben való keresgélésre. A beállítások közvetlenül elérhetők az egyszerűen használható joystick, valamint a 3”-os, fotóminőségű képernyő ikonjai segítségével, és a kiválasztott paraméterek a bonyolult almenükben való navigálás nélkül, közvetlenül szabályozhatók.

További kényelmi funkcióként – akár stúdióban, akár terepen történő fotózáshoz – 28 készülékbeállítás menthető azonnali felhasználásra a három felhasználói memória egyikébe. A külön Egyéni (Custom) gomb pedig hozzárendelhető az olyan gyakran használt funkciókhoz, mint például a fájlméret vagy az autofókusz-terület kiválasztása.

Akkor a legjobb, amikor a legjobban számít
Az α700 kialakítása az igényes fotórajongók szempontjait veszi figyelembe, akik valós fényképezési szituációkban várnak megbízható teljesítményt. A masszív és tartós magnéziumötvözetből készült házpaneleket megerősített alumíniumötvözetből készült váz egészíti ki, valamint olyan időjárásálló szilikontömítések, amelyek megvédik a gombok és a kártyák nyílásait a portól és a nedvességtől. Professzionális jellegét még inkább kiemeli az új zárhang és az erőteljes AF-motor, amely fókuszálás közben csökkenti a zajt és a rezgéseket.

Az újonnan kifejlesztett nagy teljesítményű zár garantáltan akár 100˙000 exponálást is kibír. 1/8000 mp-es maximális sebességével (1/250-es, illetve bekapcsolt Super SteadyShot esetén 1/200 mp-es vakuszinkron-sebesség) a gyorsan mozgó jelenetek is kimerevíthetők. Új, nagy teljesítményű, mag nélküli motorja és dupla fékrendszerű, ütődésmentes tükörmechanizmusa másodpercenként 5 képkockás folyamatos felvételkészítést tesz lehetővé. Finom vagy Standard JPEG-üzemmódban a fényképezésnek csak a tároló kártya szabad kapacitása szab határt, nyers (RAW) formátumban pedig egy maximum 19 képkockából álló sorozat vehető fel 5 képkocka/másodperces sebességgel.

Könnyen kezelhető függőleges markolat (opcionális)
Az α700 villámgyors teljesítményéhez professzionális ergonómiai kivitelezés társul, amely akár stúdióban, akár terepen biztos kezelést tesz lehetővé: külön megvásárolható VG-C70AM függőleges markolata bármilyen fényképezési szituációban kényelmes hozzáférést biztosít a kioldó gombhoz.

Az újonnan kifejlesztett M-sorozatú InfoLITHIUM akkumulátorcsomag egy-egy feltöltéssel akár 650 felvétel elkészítését is lehetővé teszi (a CIPA-szabvány szerint számítva), és a fennmaradó akkumulátorkapacitás százalékos formában látható a kijelzőn. Ráadásul az opcionális VG-C70AM markolatban kiegészítő akkumulátor is elhelyezhető, és ebben az esetben mindkét akkumulátor töltési szintje külön nyomon követhető.

Több kreatív lehetőség
A készülék 14 új ‘Képstílusa’ közül – többek közt a ‘Mély’, ‘Ősz’, ‘Élénk’ és a ‘Tájkép’ stb. – igény szerinti hangulat adható a képhez. Ezenkívül a kontraszt, az élesség, a zónaegyeztetés és egyéb paraméterek is testreszabhatók, s így a kiválasztott effektus még tovább pontosítható.

Továbbfejlesztett dinamikatartomány-optimalizálójának (DRO) köszönhetően az α700 kontraszt- és árnyalatszabályzása még ellenfényben készült portrék vagy egyéb trükkös, nagy kontrasztú jelenetek esetén is gyönyörűen exponált képeket eredményez. Az optimalizáció 5 fokozatban szabályozható, s ugyanígy az új, fejlett expozíciósorozat üzemmód is öt különböző DRO-beállítással képes rögzíteni ugyanazt a jelenetet, biztosítva ezzel a lehető legjobb eredményt.

A szintén új, tömörített RAW üzemmód hozzáadása növeli a készülék tárolási hatékonyságát, anélkül hogy ezért fel kellene áldozni a nyers formátumú képfájlok kínálta rugalmas módosítási lehetőségeket. Kimagasló minőségű JPEG-fájlok készítéséhez most rendelkezésre áll az ‘Extrafinom’ üzemmód, az új 16:9-es képarányú felvételkészítés pedig ideális a természeti és más, nagy panorámájú képek megörökítéséhez, melyek jól érvényesülnek a szélesképernyős és HD-képes televíziókon.

A választható Memory Stick vagy CompactFlash kártyák számára külön aljzatok állnak rendelkezésre. A Memory Stick Duo nyílásba behelyezhető mind a Memory Stick Duo és PRO Duo kártya, mind az újonnan bevezetett Memory Stick PRO-HG Duo, amely kiemelten magas átviteli sebességet tesz lehetővé; a CompactFlash aljzat az új, nagysebességű, 300-szoros UDMA- (Ultra Direct Memory Access) szabványt támogatja, amely a flash memóriás kártya kapacitásáig Finom és Standard JPEG-üzemmódban folyamatos képrögzítési lehetőséget kínál*.

*A rögzíthető képek mennyisége a felvételkészítés körülményeitől, a memóriakártya műszaki jellemzőitől és egyéb tényezőktől függ.

Full HD képmegjelenítést biztosító ‘PhotoTV HD’ üzemmód
Az α700-zal készített legkiválóbb minőségű nagyfelbontású felvételek otthon és a stúdióban egyaránt élvezhetők, beépített HDMI-kimenetén keresztül ugyanis bármilyen HD-képes televízió vagy képernyő csatlakoztatható a készülékhez.

A Sony új ’PhotoTV HD’ képnézegető üzemmódjával rendelkező legújabb generációs Full HD BRAVIA televíziókon a fotók finomabb, természetesebb színekkel és textúrákkal jelennek meg, sokkal jobb minőségben, mint a mozgóképlejátszásra tervezett hagyományos tévékészülékeken. Ezenkívül a PhotoTV HD a képek közötti böngészést, a nagyítást, a nagyfelbontású diavetítést és számos más funkciót is képes vezérelni, miután az α700 és a tévékészülék csatlakoztatása megtörtént.

Nagyfelbontású diavetítés a tartozék infravörös távvezérlő segítségével lehetséges, amely egyben az önarcképek és egyéb távvezérelt fotózási műveletek során a zár kioldására is szolgál.

Fotóminőségű, 3”-os, extrafinom LCD-képernyő és nagy teljesítményű képkereső
A különleges LCD-képernyő extra dimenziót ad az α700-zal készített felvételek kritikai értékeléséhez.

Mérete és ultraéles (921 ezer pixeles) felbontása – amely a D SLR fényképezőgépen valaha elért legnagyobb felbontás – lehetővé teszi a fókusz és a képminőség pontos ellenőrzését.

Sávos pixelelrendezésének köszönhetően ez a hibrid LCD a legfinomabb részleteket is különlegesen természetes texturáltsággal és színárnyalással tárja fel, speciális tükröződésmentes bevonata pedig még szabadtéri fényviszonyok közt is kontrasztos, kiválóan látható képet biztosít.

A hátlapon elhelyezett Display gomb megnyomására a felhasználó több új megjelenítési üzemmód közül választhat: a képindex lehet 4-es, 9-es vagy 25-ös felosztású, míg a legutóbb készített öt felvétel az éppen megjelenített kép fölé ‘vetíthető’, ideális megoldást kínálva az expozíciósorozatok vagy a folyamatosan készített felvételek ellenőrzéséhez. Ezenkívül az új RGB-hisztogram üzemmód lehetővé teszi a piros / zöld / kék csatornák szintjének külön ellenőrzését és jóváhagyását.

Az új pentaprizmarendszernek köszönhetően a nagy teljesítményű, belső tükröződésmentes bevonattal ellátott optikai képkereső nagyméretű, jól látható képet kínál, amely pontos manuális fókuszálást tesz lehetővé. A szervizszolgáltatás keretében kialakítható opcionális fókuszmezők a művészi képkompozíció és egyéb speciális alkalmazások segédeszközei lehetnek.

Tartozék szoftverek
Az α700-hoz tartozékként jár az Image Data Lightbox SR szoftver, mellyel egyszerűen megoldható a fotótár kezelése. Segítségével böngészhetünk a képek között, kiválaszthatjuk, nagyíthatjuk vagy még nyers formában értékelhetjük és rangsorolhatjuk őket. Ezenkívül szintén egyszerűbb vele a speciális projektekhez tartozó képgyűjtemények létrehozása és karbantartása, valamint a csoportos nyomtatás és a JPEG/TIFF-fájlátalakítás.

Az Image Data Converter SR 2-es verziója a nyers (RAW) fájlok egyszerű megtekintését és szerkesztését szolgáló alkalmazás. Erőteljes, új motorja hatékonyan duplázza meg a feldolgozás sebességét, s ezáltal gyorsabban képes elvégezni a színgörbék, a fehéregyensúly, az expozíció, a telítettség, a kontraszt, az árnyalatok és az élesség beállítását. Az egyéni beállításprofilok elmenthetők, és más képek esetében is alkalmazhatók. Úgyszintén lehetséges a szoftverrel a képek nézegetése, nyomtatása, valamint az alapvető fájlkezelési műveletek elvégzése, a megszerkesztett felvételek pedig akár újramenthetők nyers (RAW) formátumban, akár átalakíthatók JPEG/TIFF formátumra.

Stúdiómunkálatokhoz ideális eszköz a tartozék Remote Camera Control alkalmazás (PC/Mac), melynek segítségével az α700 a csatlakoztatott számítógépről – USB-n keresztül – is vezérelhető. A zárkioldás, az expozíció, a kioldás üzemmódja és más beállítások mind irányíthatók a gépről – az α700 megérintése nélkül. Ezenkívül a képfájlok közvetlenül a számítógép merevlemezére menthetők, kihagyva a fényképezőgép tárolójának használatát.

Kereskedelmi forgalmazás
Az α700-as digitális SLR-fényképezőgép 2007. október közepétől, különböző objektívkínálattal kerül a boltokba.