Sajtolás helyett meleg formázás

0

A freiburgi Fraunhofer Intézet egy új lencsegyártási technológiát fejlesztett ki, amely lerövidítheti és jóval olcsóbbá teheti az optikai elemek gyártását.

A gyártók jelenleg az optikai üveg olvasztásával, majd precíziós öntésével és sajtolásával készítik a lencséket, amit a csiszolás fázisa követ. Az új Fraunhofer technológia az üveg forró formázásán alapul.

Az alapanyagot magasabb hőmérsékletre hevítik, mint a mostani olvasztásos eljárásnál. A lencse alakját egy formázó eszköz képezi ki, amely mikrométer pontossággal dolgozik. Az eszközt szintén melegítik, de több tíz fokkal elmaradva az üveg hőmérsékletétől, lehetővé téve az irányított hőcserét a folyamat alatt. Ezzel rengeteg időt megtakaríthatnak a gyártás során. A formázás ideje több tényező függvénye. Egyrészt függ a formázó eszköz hőmérsékletétől, hiszen minél hidegebb, annál hamarabb hűti le az üveget. A másik lényeges pont a mérete. A nagyobb formázó több hőt nyel el. Kihívást jelentett a kutatók számára az optikai üveg fajtája is, hiszen ezek hővezető képessége különbözhet. A lencsék kihűlése pedig igen lényeges a minőség és az ár szempontjából. A túl gyorsan lehűtött lencsék gyengébb minőséget adnak, a lassú hűtés pedig többe kerül a gyártónak.

A végeredményül kapott optikai lencse így is akár 10x gyorsabban és 70%-al olcsóbban készülhet el, a korábbi technológiával megegyező minőségben. Az, hogy az új eljárás életképes lesz-e a gyártók körében, még a jövő zenéje.