Megszületett a JPEG XR

0

Korábban már beszámoltunk róla, hogy a Microsoft komoly erőfeszítéseket tesz, hogy a Joint Photographic Experts Group (röviden, JPEG) elfogadja HD Photo névre keresztelt új képszabványát, amely így a jövő új JPEG formátuma lehet.

A cég prominensének múlt hét végi bejelentése szerint, „A szavazás megtörtént, és átment, ami annyit tesz, hogy a nemzetközi JPEG bizottság elhatározta, hogy létrehozza a szabványt. Jelenleg ennek előkészítése zajlik.” A szabványosítási folyamat általában további egy évet vesz igénybe, melynek végén hivatalosan is megszülethet a JPEG XR formátum.

Az egykori HD Photo formátumot a Windows Vistához fejlesztették, az általánosan elterjedt JPEG szabványnál jobb tömörítést, és ezzel együtt kisebb fájlméretet és kedvezőbb képminőséget kínál. Az XR jelölés az Extended Range (kb. szélesebb tartomány) kifejezés rövidítése. A JPEG XR a korábbi 8 bites tárolás helyett csatornánként 16 vagy 32 bitet is kínálhat, amely sokkal jobb tónusátfogást és gazdagabb színeket is jelenthet. A Microsoft ingyenes programfejlesztői csomagot is kínál a szoftvercégeknek, hogy minél hamarabb elterjedhessen új formátuma. A képszerkesztés „nagyágyúja”, az Adobe Systems már jelezte, hogy támogatni fogja a szabványt.