Serial ATA felületű CF kártya

0

Érdekes végigkövetni a CompactFlash kártyák fejlődését. A legutóbbi, UltraDMA átvitel lehetőségét megteremtő fejlesztés után bizony nehéz lett volna megtippelni, hogy mi lesz a következő lépcsőfok. A CompactFlash Association máris továbblépett.

Az idei CES 2008 kiállításon fogják bemutatni a CompactFlash kártyák legújabb generációját, amelyek már a soros adatátvitelt használó Serial ATA (röviden SATA) csatolófelületét használják. Ez a felület az asztali és hordozható számítógépek merevlemezeinél már használatban van, s ahogy a winchestereknél is kezd kihalni a párhuzamos adattovábbítás (PATA), úgy több év múlva ez a CompactFlash kártyáknál is bekövetkezhet.
A SATA több előnnyel rendelkezik a PATA-val szemben, de ami a CF kártyáknál valóban hasznosnak bizonyulhat, az a PATA-hoz viszonyított jóval magasabb sávszélesség.
Mint ismeretes, az UltraDMA mód átviteli sebessége maximum 133 MByte/s (~1 Gbit/s), szemben a SATA jelenlegi 1,5 illetve 3 Gbit/s értékével (187 MByte/s ill. 375 MByte/s).

Kíváncsian várjuk tehát a CF kártyák új generációját, s azt, hogy a fizikailag is módosult csatlakozásű kártyák mikor lesznek használhatók fényképezőgépekben is. Itt ugyanis kicsit bonyolultabb lesz az átállás, mint az UltraDMA bevezetésekor.