Panasonic Lumix DMC-LS80

0

Néhány nap múlva kezdetét veszi az év egyik legnagyobb fotós szakkiállítása a PMA. Nem csoda hát, ha egyre szaporodnak a nagy gyártók gépbejelentései. A Panasonic idén a belépő kategóriás Lumix DMC-LS80-al kezdte meg a sort, amely a tavaly bejelentett DMC-LS60 és LS75 által vitt irányvonalat folytatja.

A legfontosabb újítás talán az érzékelőt érinti, amely már 8,1 megapixeles, tényleges felbontást kínál. Változott az objektív is, a megszokott 35-105mm-es ekvivalens gyújtótávolság tartomány helyett 33-100mm-re (3x zoomátfogás). Ez egy kissé jobb látószöget ígér, hajszálnyi tele-nagyítás veszteséggel. A fényerő maradt a megszokott, 1:2,8-5,1 és változatlan a MEGA O.I.S. képstabilizátor is, amit most a Panasonic intelligens ISO állítása (Motion Detection) egészít ki. Ha a gyenge fényviszonyok miatt gépünk nem adna megfelelően rövid záridőt a mozgások „megfagyasztásához” a gép automatikusan emeli az érzékenységet a szükséges szintre. Az érzékenységtartomány egyébként nagyobb, mint korábban. Most ISO100-1600 között állíthatjuk, de magas érzékenység módban elérhető az ISO1600-6400 közötti érték is, amit a gép automatikusan határoz meg.

A DMC-LS80-ban már az új fejlesztésű Quick AF és Auto Macro szolgáltatásokat is megtaláljuk. Az előbbi már az exponáló gomb lenyomása előtt aktiválja az élességállítást, az utóbbi pedig közeli téma esetén magától vált makró módba. A gyártó mindezek mellett egyszerűbb kezelhetőséget is ígér, bár a fényképezőgép főbb expozíciós beállításai – az elődökhöz hasonlóan – automatikusak. A DMC-LS80 működését 20 témamóddal befolyásolhatjuk.

Megújult a fényképezőgép hátsó kijelzője is, amely maradt ugyan 2,5” képátlójú, de felbontása 230 000 pixelre nőtt, ami a korábbiak duplája. A videok legnagyobb mérete 848-480 pixel, sebessége 30 kép/mp. A 16:9 oldalarány nem csak a videóknál, de a fényképeknél is elérhető, de választhatunk 3:2 beállítást is. Elkészült fájljainkat a gép 24 MB-os belső memóriájába, vagy külön megvásárolt SD/SDHC és MMC memóriakártyára menthetjük. A készülék áramforrása 2 db AA-méretű elem, vagy akkumulátor lehet, amelyekkel akár 470 fotót is készíthetünk (2600 mAh, Ni-MH akku).

A Panasonic Lumix DMC-LS80 ezüst, fekete és rózsaszín változatban kerül forgalomba. A készülék hivatalos, gyári tesztfotói az lenti linken tekinthetők meg.

A fényképezőgép főbb jellemzői:

  • 8,1 megapixeles felbontás
  • 4:3, 3:2 és 16:9 oldalarányú fotók
  • 3x optikai zoom (33-100mm)
  • MEGA O.I.S stabilizátor
  • Venus Engine III képfeldolgozó rendszer
  • ISO100-1600 érzékenység (automatikusan ISO6400-ig)
  • Motion Detection
  • Quick AF
  • Auto Macro
  • 2,5” LCD, 2300 képponttal és 12 fokozatú világosság állítással
  • 20 témaprogram
  • 848 x 480 pixeles, 30 kép/mp sebességű videofelvétel
  • 24 MB belső memória

SAJTÓKÖZLEMÉNY

8,1 megapixeles DMC-LS80 Vékony, kisméretű, AA elemmel működő kompakt digitális fényképezőgép, mellyel minden felhasználó igazi fotós lehet

A Panasonic örömmel mutatja be a DMC-LS80 új digitális fényképezőgépet, amelyben ötvöződnek az egyszerű használatot biztosító funkciók és az AA elemek nyújtotta kényelem. A kompakt vázban újonnan kifejlesztett Lumix DC VARIO lencserendszer foglal helyet 3-szoros optikai zoommal (35 mm-es filmes megfelelés: 33-100 mm), és a teljes képfelületen tiszta felvételeket hoz létre. A CCD felbontása 8,1 megapixelre növekedett, ami elsősorban a képek utólagos vágása és nagyméretű papírképek kidolgozása esetén hasznos. A készülék külső és a belső kialakítása egyaránt alaposan átgondolt, az egyszerű, könnyed felhasználás jegyeit hordozza magán.

A DMC-LS80 különösen egyszerű használatának lelke a négy különböző funkciót egyesítő, átfogó Intelligens üzemmód, amelynek célja, hogy a felhasználó könnyedén készíthessen tökéletes felvételeket. Az első a Mega O.I.S. (optikai képstabilizátor), a kézremegésből adódó életlenséget kiküszöbölő rendszer. A második az Intelligens ISO-vezérlés, amely a bemozdulásból eredő életlenséget akadályozza meg azzal, hogy érzékeli a fotótéma mozgását, és a mozgás sebességétől, illetve a fényviszonyoktól függően állítja be az ISO-érzékenységet és a zársebességet. A harmadik az Auto Makró funkció, amely a fotótémától való távolság függvényében automatikusan átáll a közelképek készítéséhez szükséges Makró üzemmódra. Végül, de nem utolsósorban kell említenünk a gyors AF-rendszert, amely már a fényképezőgép kioldó gombjának félig történő lenyomása előtt megkezdi az élességállítást, ezáltal a kellő pillanatban minimálisra csökkentve a fókuszálás időigényét. Ezek a funkciók mind automatikusan működnek, így nem kell minden alkalommal a használatukon töprengeni, ha a körülmények megváltoznak. Minden szituációban könnyedén és problémamentesen fotózhat, és gyönyörködhet az így készült csodálatos felvételekben.

A DMC-LS80 ezenkívül még számos olyan funkciót kínál, amelyek növelik a készülék használhatóságát, és további kényelmet jelentenek: ilyen például az Intelligens LCD-vezérlés, a High Sensivity (nagy érzékenységű) üzemmód, valamint a nagy kapacitású SDHC-memóriakártyák támogatása, ami még nagyobb rugalmasságot kínál a felhasználóknak a rögzítés során.

A DMC-LS80 a lehető legnagyobb kényelmet és a lehető legegyszerűbb kezelést biztosítja kezdő szintű felhasználóknak, és gyönyörű felvételekkel ajándékozza meg őket. A modell ezüst, fekete és rózsaszín színekben lesz kapható, várhatóan márciustól.**.

*3 megapixeles (4:3), 2,5 megapixeles (3:2), 2 megapixeles (16:9) felvétel esetén

**A modellek és színek elérhetősége értékesítési területenként változó lehet.

1. Nagy fényerejű F2.8 Lumix DC VARIO objektív Extra Optikai Zoom funkcióval

A 8,1 megapixeles DMC-LS80 kompakt vázában kategóriájában kiváló LUMIX DC VARIO objektív foglal helyet 3-szoros optikai zoommal (35 mm-es filmes megfelelés: 33-100 mm). Az objektív 5 csoportba rendezett 6 lencsetagot tartalmaz, köztük 3 db aszférikus lencsével, és 4 aszférikus felülettel.

Az Easy Zoom funkció a megfelelő gomb megnyomásakor azonnal a maximális 3x zoomra állítja az objektívet, egy újabb gombnyomással pedig az Extra Optikai Zoom funkció* is elérhető, mellyel a zoom mértéke egészen 4,8-szorosig növelhető.

*Ha a felbontás 3 megapixelre vagy nagyobb értékre lett állítva, a készülék automatikusan 3 megapixelre állítja a képet. Amikor az objektív visszaáll nagylátószögre, a képméret is visszaáll az eredeti beállításra. 3 megapixelnél kisebb felbontású képeknél megmarad az eredeti méret.

2. Az Intelligens üzemmóddal minden felhasználóból igazi fotós lehet

A Panasonic minden Lumix fényképezőgépét felszereli a ma alkalmazott két legfejlettebb életlenség elleni technológiával, a MEGA O.I.S. (optikai képstabilizátor) funkcióval, amely a kézremegésből adódó életlenséget kompenzálja, és az Intelligens ISO-vezérlés rendszerével, ami pedig érzékeli és kiküszöböli a bemozdulásból eredő életlenséget.

Noha a kéz remegése jelenti a képek életlenségének leggyakoribb forrását, nem ez az egyetlen ok. Egy másik probléma a bemozdulás okozta életlenség, ami akkor fordul elő, ha a fotóalany a kép készítésekor megmozdul. A Panasonic Intelligens ISO-vezérlésével felvértezett Lumix fényképezőgépek a képesek kiküszöbölni a bemozdulás okozta életlenséget. Ez a rendszer érzékeli, hogy mozog-e a fotóalany. Ha mozog, akkor automatikusan megemeli az ISO-értéket, így a készülék nagyobb zársebességet használhat, és éles képet készít. Ha a fotóalany nem mozog, akkor nincs szükség az ISO-szint emelésére, így a kép alacsonyabb ISO-értékkel készül, a fényképezőgép által elérhető legjobb kéminőségben, csodálatos, természetes hatású felvételeket eredményezve. Az Intelligens ISO-vezérlés automatikus aktiválódik olyan felvételi módok esetén, amelyeknél a fotóalany általában mozgásban van, például a Sport, Bébi és Kisállat felvételi módoknál. Egyszerűen válassza ki a fotó tárgyának leginkább megfelelő beállítást, és az Intelligens ISO-vezérlés elvégzi az optimális korrekciókat, így könnyedén készíthet éles, tiszta felvételeket.

Újabb kényelmi funkció az Auto Makró mód, amely automatikusan be- és kikapcsolja a Makró üzemmódot a fókusztávolság alapján.

A Quick AF (gyors autofókusz) rendszer segítségével a fényképezőgép képes fókuszban tartani a fotó tárgyát az exponáló gomb félig történő lenyomása nélkül is, így a fókuszálás idejének lecsökkentésével a legjobb eredmény érhető el hirtelen adódó szituációkban.

Ezek az intelligens funkciók mind automatikusak, tehát a felhasználónak nem kell további beállításokkal bajlódnia, és minden figyelmét a pillanat megörökítésére összpontosíthatja.

3. Kiemelkedő minőségű, nagy teljesítményű képfeldolgozás: Venus Engine III LSI

A több feladat egyidejű végzésére képes Venus Engine III kiemelkedő válaszidővel büszkélkedhet: a kioldási időkésedelem mindössze 0,005 mp*. Sorozatfotózási üzemmódban lehetővé teszi másodpercenként 2,5 felvétel készítését teljes felbontás mellett**. Nagy sebességű sorozatfotózás (High-Speed Burst)*** esetén pedig hihetetlen 5,5 felvétel/mp sebességet kínál. Lehetőség van korlátlan sorozatfotózásra is, mellyel addig fényképezhet, amíg be nem telik a memóriakártya ****.

A Venus Engine III az új High Sensitivity (nagy érzékenységű) üzemmódot is támogatja, amellyel az LS80 akár a ISO 6400 beállítást is lehetővé teszi, így vaku nélkül lehet közel teljes sötétégben fényképeket készíteni *****.

*Az autofókusz működési ideje nélkül.

**Max. 7 kép normál üzemmódban / 4 kép finom módban.

*** 3 megapixeles (4:3), 2,5 megapixeles (3:2), 2 megapixeles (16:9) felvétel esetén

**** A sorozatfotózás sebessége a memóriakártyától függ. Az elkészíthető képek száma memóriakártyánként változó. A rögzíthető képek száma függ a memóriakártya tulajdonságaitól, az elem élettartamától és a kép tömörítettségétől.

***** 3 megapixeles (4:3), 2,5 megapixeles (3:2), 2 megapixeles (16:9) felvétel esetén

4. 2,5”-os, 230.000 képpontos, nagy felbontású Intelligens LCD az egyszerűbb fotózás és visszanézés érdekében

Az LS80 jól látható, nagyméretű Intelligens LCD-vel rendelkezik, így a felvétel elkészítésekor és visszanézésekor is kényelmessé teszi a készülék használatát. A felbontás az előző modellhez, a DMC-LS75-höz képest mintegy kétszeresére emelkedett, ezáltal az apró részletek is jól kivehetők. Az Intelligens LCD funkció érzékeli a fényviszonyokat, és automatikusan maximum 40%-kal megemeli az LCD háttérvilágítását, amikor a szabadban, erős napfényben használják a fényképezőgépet, gyenge megvilágítás esetén pedig a pixelkeveréses olvasási módszerrel erősíti fel a jeleket. Ez a funkció pontosan érzékeli a fényviszonyokat, és a fényerőt automatikusan beállítja az összesen 12 finom lépcsőből álló skála szerint, így minden szituációban a legjobb láthatóságot biztosítja többletenergia felhasználása nélkül.

A High Angle (nagy nézési szögű) üzemmódban az LCD-n megjelenő kép jól látható, amikor a fényképezőgépet magasra emeljük, például tömeg felett fotózva. A funkció könnyen és gyorsan aktiválható a Gyorsmenüben.

5. Megtekintés különböző stílusokban; HD felvételek és széles képarányú videók

A DMC-LS80-nal 1920×1080 pixeles felvételeket is készíthet, amelyek ideálisak, ha Full HD-s szélesképernyőjű (16:9) televízió képernyőjén kívánja visszanézni őket. A Panasonic kínálatában szerepel a DMW-SDP1 HDTV fotólejátszó is, amellyel egyszerűen megtekintheti Lumix fotóit diavetítésként, 1080i nagyfelbontású minőségben.

A VGA felvételi szabvány (640 x 480) mellett a DMC-LS80 WVGA (848 x 480) filmek rögzítésére is képes 30 képkocka/mp sebességgel. Az így készült széles képarányú felvételek, tökéletesen illeszkednek a széles képernyőjű televíziókhoz. Mikrofon is került a készülékbe, hogy a mozgó felvételeket hanggal lehessen rögzíteni*

*Kösse össze a fényképezőgépet a televízióval AV-kábel segítségével (tartozék), ha a hangfelvételt televízión kívánja lejátszani. A filmfelvételt PC-n is lejátszhatja hanggal együtt.

6. Egyéb funkciók

Az LS80 két darab AA[LR6] elemmel működik, melyek könnyen beszerezhetők bárhol, így nem kell amiatt aggódnia, mikor merülnek le, gyorsan gondoskodhat helyettesítő megoldásról.

A készülék a mellékelt alkáli elemekkel 180 képet tud elkészíteni, illetve 470 képet a külön megvásárolható Ni-MH újratölthető elemekkel (tipikus kapacitás: 2600 mAh / minimális kapacitás: 2450 mAh)*.

Minden új Lumix fényképezőgépen található REC/PLAYBACK (felvétel/lejátszás) üzemmód váltó. A kapcsoló segítségével a felhasználó rögtön váltani tud a felvételi és lejátszási mód között, és mindig tudja, milyen üzemmódban van a készülék. A menü is fejlesztésen esett át, és az új design színben és megjelenésében is futurisztikusabb hatást kelt. A képernyő is szélesebbnek, jobban áttekinthetőnek tűnik, mivel az összes ikont áthelyeztük a két szélére.

Összesen 20 felvételi mód közül választhatja ki az adott szituációnak legmegfelelőbbet.

A készülék mintegy 24 MB beépített memóriával rendelkezik, amely kiegészíti az SD-/SDHC-memóriakártyát, illetve másolási célokat szolgál.

*CIPA szabvány szerint.