20x zoom: Olympus SP-570 UZ

0

A 18x-os, csúcs-zoomátfogású fényképezőgépek kora úgy tűnik lejárt, és beköszöntött a 20x zoomátfogásúaké. Első képviselőjük az Olympus SP-570 UZ, melynek elődje amúgy is élen járt ebben a szolgáltatásban.

Az objektív 26-520mm-nek megfelelő, ekvivalens gyújtótávolságú, 5x digitális zoommal kiegészítve, de felhelyezhetjük rá az Olympus gyári konvertereit (pl. TCON-17) is, melyekkel még jobban kitolható ez a tartomány. Mindehhez kettős képstabilizáló rendszer társul.

A készülék CCD érzékelőjének maximális felbontása 10 megapixel, a képek feldolgozásáért pedig az Olympus saját fejlesztésű TruePic III processzora felel. Ezen felül kapunk még arcfelismerő élességállítást és árnyékkompenzációt is. Az AF rendszer 1 cm távolságból is képes élességet állítani.

Az SP-570 UZ automatán és kézi beállításokkal is használható, rekesz-, és záridő előválasztás, esetleg teljesen manuális módokban. Emellett 22 témaprogram biztosítja a szituációknak megfelelő működési beállításokat. Az érzékenység ISO 50-6400-ig állítható, bár utóbbi csak alacsonyabb felbontásban elérhető.

A fényképezőgép 2,7” képátlójú HyperCrytal LCD kijelzőt kapott, 230 000 képpontos felbontással. Videófelvételnél 640 x 480 pixel a maximum, 30 kép/mp sebességgel és hanggal. Az adatok a 47 MB-os belső memóriában, vagy külön vásárolt xD kártyán tárolhatók.

Bár az Olympus SP-570 UZ rendelkezik felnyitható, beépített vakuval, külső villanót is csatlakoztathatunk rá és vezeték nélküli vakuvezérlésre is képes.

A sorozatfelvétel sebessége legfeljebb 15 kép/mp lehet, igaz, ehhez 1,2 megapixeles felbontást kell választanunk.

A készülék márciusban kerül kereskedelmi forgalomba. Külhoni bevezető ára kb. 500 dollár lesz.

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Az Olympus SP-570 UZ: 20x-os nagylátószögű zoom a világon először

Hamburg, 2008. január 22. – Megérkezett az Olympus SP-570 UZ a világ első 20x-os, nagylátószögű optikai zoomjával. A csoportképek és lélegzetelállító panorámaképek készítésre tökéletesen alkalmas nagylátószög nagyobb rugalmasságot biztosít a fotózásban, mint bármikor korábban. A 20x-os átfogású zoom segít közelebb kerülni a témához egy focimeccsen vagy a természetben, anélkül, hogy zavarnánk a témát. Mindemellett a kettős képstabilizáló segít a fényképezőgép bemozdulásának hatásait elkerülni – míg a 15 fps sebességű sorozatfelvétel funkciónak köszönhetően soha többé nem marad le egyetlen pillanatról sem! Az SP-570 UZ 2008. márciusától lesz kapható.

A hihetetlen, 20x-os, nagylátószögű optikai zoom (35 mm-es megfelelője 26-520 mm) a lehető legtermészetesebb fotók készítésére alkalmas. Ráközelíthetünk egy gyermek arcára anélkül, hogy játék közben megzavarnánk, vagy megörökíthetjük a madarakat repülés közben. A nagylátószög kihasználható az épületfotózásban is – az elképesztő panorámaképeket is beleértve – a nagyméretű, 6,9 cm/2,7” átmérőjű LCD kijelző kifogástalan komponálási és ellenőrzési könnyebbséget kínál.

Mindemellett a Szuper Makró üzemmód még tovább bővíti a kreatív vezérlési lehetőségeket, hiszen lehetőséget kínál a felvételkészítésre akár 1 cm-ről is! A további integrált innovációk között megtalálható az arcfelismerő technológia, árnyékkompenzáló és BrightCapture technológia is, melyek automatikusan beállítják a fotóalanyok és árnyékos területek megfelelő expozícióját és élességét, valamint javítják a gyenge fényviszonyok mellett készített felvételek minőségét.

Az ambiciózus fotósok számára beépített vakupapucson kívül az SP-570 UZ az FL-50R és FL-36R vezeték nélküli vakukkal is kompatibilis, melyek kábelek nélkül is tökéletes megvilágítást biztosítanak. Ez a modell manuális élesség- és zoomállítási lehetőséget is kínál az objektívgyűrű használatával. Az előre beállított expozíció-vezérlési programok, valamint automatikus és manuális (P/A/S/M) üzemmódok gondoskodnak a maximális sokoldalúságról bármilyen helyzetben.

Olympus SP-570 UZ – fő jellemzők:

  • 20x-os optikai zoom (35 mm-es megfelelője 26-520 mm*) – extrém közeli felvételektől a lenyűgöző tájképekig
  • A Kettős képstabilizáló rendszernek köszönhetően elkerülhető az életlenség
  • 15fps nagysebességű sorozatfelvétel**
  • Az arcfelismerő technológia jóvoltából tökéletesen exponált és éles képek készíthetőek
  • P/A/S/M expozíció-vezérlési üzemmódok az alkotási szabadságért
  • 22 expozíció-vezérlési program garantálja a legjobb eredmény elérését különböző feltételek mellett
  • 10 megapixel felbontású, poszter méretű nyomtatás
  • Képmegjelenítés és megosztás a 6,9 cm/2,7″ átmérőjű LCD kijelzőn
  • Jobb felvételek gyenge fényviszonyok mellett a BrightCapture technológiának köszönhetően
  • Szuper Makró felvétel 1 cm-ről
  • Őrizze meg emlékeit hanggal rögzíthető filmfelvételeken
  • A TruePic III képfeldolgozó processzor gyorsabb adatkezelést és jobb képminőséget biztosít
  • 38 nyelven elérhető menü
  • Dioptria-korrekció
  • Rugalmas felvételkészítés a belső memória és xD-Picture Card memóriakártya nyílás jóvoltából
  • Olympus Master software 2.03, Muvee Pack próbaverzió és négy darab AA elem
  • Opcionális TCON-017 telekonverterrel és CLA-10 adaptergyűrűvel a legnagyobb elérhető gyújtótávolság 884 mm (a digitális zoommal kombinálva 4420 mm)

* 35 mm-es fényképezőgépre vonatkoztatva

** 1.2 megapixeles üzemmódban