Ki veszi át a HP brandet?

0

Mint arról tavaly novemberi hírünkben már beszámoltunk, a Hewlett-Packard tervbe vette digitális fényképezőgép üzletágának kiszervezését, vagyis külső gyártó kezébe adná fényképezőgépei fejlesztését, gyártását marketingjét és forgalmazását is. Az anyagcég a jövőben egyéb tevékenységeire, főleg a nyomtató – azon belül Print 2.0 – üzletágára szeretne koncentrálni. A fényképezőgépek ezután is HP márkanéven kerülnének forgalomba, de egy OEM szerződés keretében más gyártaná és értékesítené őket. A HP digitális kompakt gépeinek bevétele csak az Egyesült Államokban eléri az évi 5 milliárd dollárt, tehát hatalmas üzletről van szó. A cégek kiválasztásának első fordulója már véget ért és jelenleg három gyártó maradt versenyben.

Az amerikai Flextronics a Kodak közép-, és felső kategóriás digitális fényképezőgépeinek beszállítója, mely nemrég vásárolta meg annak japán székhelyű fejlesztőközpontját és kínai gyárát.

Az Altek Corp. régóta együtt dolgozik a HP-val a digitális fényképezőgép gyártás területén, így a fennálló szerződésből továbblépve esélye lehet a teljes brand megszerzésére.

A harmadik „versenyző” a taiwani Lite-On, amely ugyan nem rendelkezik tapasztalatokkal e téren, de hosszú távú kapcsolatok fűzik a HP-hoz a lemezmeghajtók és digitális fotókeretek terén.

Előzetes tervei szerint a HP még ebben a félévben tető alá kívánja hozni a megállapodást. Így rövidesen kiderül, kinek a „kezemunkáját” dicsérik majd a jövőbeli HP fényképezőgépek.