Még mindig a Canon vezet

0

Nem titok, hogy az elmúlt évben, DSLR fronton a Nikon keményen megszorongatta riválisát, az évek óta piacvezető Canont. A japán eladások tekintetében meg is fordult a sorrend, és a Nikon végzett az első helyen. Az IDC 2007-es üzleti évre vonatkozó adatai szerint a Canon 29,3%-os többletet ért el a korábbi évhez viszonyítva, míg a Nikon esetében 71,1% az emelkedés. Világviszonylatban ez nem volt elég a Nikonnak, hogy megelőzze az első helyezettet, de igencsak a sarkában lohol. Éves összesítésben tehát továbbra is a Canon áll az eladási lista csúcsán, 3,18 millió eladott tükörreflexes fényképezőgéppel, és 42,7%-os piaci részesedéssel. Második a Nikon 2,98 millió értékesített DSLR-rel és 40%-os részesedéssel. A 2006-os üzleti évben 46,7%-33% volt az arány a Canon javára.

Korábban a két nagy uralta a piac közel 79%-át, ami hatalmas arány, de úgy látszik ezen csak erősíteniük sikerült, hiszen összeredményük az elmúlt évben csaknem 83%, így a többi gyártó osztozik az eladások maradék 17%-án.

A DSLR piac nagyon fontos a gyártók számára, hiszen a legnagyobb nyereséget adó, és legdinamikusabban fejlődő szegmens a digitális fényképezőgépek között. A tavalyi növekedés 41%-os volt (7,45 millió darabbal), szemben a kompakt gépek 22,7%-os növekedéséhez képest. Igaz, itt az eladott darabszám jóval nagyobb, 123,3 millió.

Az összes digitális fényképezőgép tavalyi eladását tekintve évek óta a Canon vezetett és tavaly sem sikerült megtörni vezető helyét. A sorrend:

  • Canon: 18,8%
  • Sony: 16%
  • Kodak: 9,6%
  • Samsung:9 %
  • Nikon: 8,4%
  • Olympus: 8,3%

Őket sorrendben a Panasonic, Fujifilm, Casio, HP és a Pentax követi.