A jövő a zsebprojektoroké?

0

A Texas Instruments bemutatta a piac első, lámpa nélküli házimozi kivetítő technológiáját, mely a hagyományos eljárás helyett a cég PhatLight LED fényforrását, és jól bevált BrilliantColor chipkészletét használja. Az új eljárással egyrészt megspórolhatjuk a költséges lámpacserét, amely a projektor eredeti árának jókora hányadát jelentette és hozzávetőlegesen 2000-5000 üzemóránként szükséges volt. A LED fényforrás élettartama ennek a sokszorosa és ráadásul kb. 30%-kal kevesebbet fogyaszt, ami további költségcsökkenést jelent.

Az új technológiával 50%-os színgamut növekedést ért el a gyártó, ami elméletben egészen hihetetlen, 200 billiárd árnyalatot jelent, a kontrasztarány pedig elérheti a 500 000:1-hez álomértéket. A gyártó közleménye szerint így nem csak gazdaságosabb az új technológia bevezetése, de a képminőség egy új szintjét is jelenti.

A lámpa nélküli kivetítők ráadásul sokkal kisebb méretben készíthetők, mint hagyományos társaik. Az Optoma cég a Texas Instrumentsszel egy időben jelentette be DLP Pico projektorát, amely zsebben is hordható, hiszen alig nagyobb, mint egy MP3/MP4 lejátszó.

Optoma Pico

Optoma Pico

Hogy mindez mekkora változást jelent majd a projektor piacon, azt legkorábban az év végén tapasztalhatják meg a vásárlók. Az újítás iránt már több gyártó érdeklődött. Az első modellek – köztük az említett Optoma Pico – 2008 végére várhatók.