Frissített Camera Obscura pályázati kiírás

0

Meghosszabbított beadási határidővel frissítette a Mai Manó Ház korábban meghirdetett, Camera Obscura című fotópályázatát, melyre analóg és digitális technikájú lyukkamerás felvételeket várnak.

Sajtóközlemény:

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS
CAMERA OBSCURA FOTÓPÁLYÁZAT

A Magyar Fotográfusok Háza Kht. (Mai Manó Ház) a Reneszánsz Év alkalmából az Oktatási és Kulturális Minisztérium – Reneszánsz Programiroda, – és a Hungarofest Nemzeti Rendezvényszervező Kht. támogatásával országos camera obscura fotópályázatot ír ki.

A pályázat célja megmutatni, hogy ezt a technikát a kortárs fotográfia miként használja művészi céljainak megvalósítására.

Részvételi feltételek:
A pályázaton részt vehet minden magyar állampolgár és Magyarországon élő személy saját alkotásával. Személyenként 10 alkotás adható be tetszőleges méretben és kivitelben. A képek hátoldalán, vagy digitális hordozón kérjük feltüntetni a szerző nevét, címét és telefonszámát, valamint a mű címét és keletkezésének dátumát. Mellékelni kell továbbá az alkotást létrehozó eszköz (camera obscura) képét, és egy rövid szöveges leírást a fotó elkészüléséről.

Utólagosan számítógéppel manipulált képekkel, melyek alapvetően megváltoztathatják a kép tartalmát, megjelenési formáját nem lehet pályázni, de digitális camera obscurával készült képek természetesen szerepelhetnek. Kérjük, csak nyilvánosság előtt nem szerepelt alkotásokkal pályázzanak.

Pályázni három kategóriában lehet:

 1. Pályázathatnak a magyarországi vagy magyar tannyelvű általános és középiskola tanulói egyéni vagy csoportos formában.

  Díjazás: digitális fényképezőgépek, egész évre szóló múzeumi és kiállítási belépők, könyvek, albumok.
  A sikerrel szereplő iskoláknak:
  I. díj: 500 e Ft,
  II. díj: 300 e Ft,
  III. díj: 200 e Ft

 2. Pályázathatnak a 18. évüket betöltött amatőr vagy hivatásos fotográfusok, képzőművészek, művészeti vagy egyéb felsőoktatásban résztvevő hallgatók vagy a camera obscurával való képalkotás iránt érdeklődő személyek.

  Díjazás:
  I. díj: 500 e Ft,
  II. díj: 300 e Ft,
  III. díj: 200 e Ft

 3. A harmadik kategória meghívásos azon fotó- és képzőművészek számára, akik eddigi munkásságuk során a camera obscurát már magas művészi szinten használtak.

  Díjazás:
  I. díj: 700 e Ft,
  II. díj: 500 e Ft,
  III. díj: 300 e Ft

 4. A pályázó tudomásul veszi, hogy a beadott képek elkészítésével vagy azok nyilvános bemutatásával (kiállításával) okozott személyiségi és szerzői jogsértésekért minden felelősség a beadó fotográfust (szerzőt) terheli, beleértve a jogsértéssel bekövetkező anyagi felelősséget is. A résztvevő a pályázati anyag beküldésével automatikusan elfogadja a pályázati feltételeket, és egyben hozzájárul, hogy a rendezők a pályázattal kapcsolatos publikációkban képeiket térítésmentesen használják, valamint interneten azokat megjelenítsék.

  A zsűri tagjai:
  Kincses Károly, a zsűri elnöke (fotómuzeológus, fotótörténész)
  Hudra Klára (művészettörténész, az Oktatási és Kulturális Minisztérium Művészeti Főosztályának iparművészeti és fotóművészeti referense)
  Kardos Sándor (filmoperatőr-rendező)
  Maurer Dóra (grafikus, festő)

  A zsűri kategóriánként egy I. egy II. és egy III. díjat adhat ki. A zsűrinek joga van a kategóriadíjakat összevonni, vagy átcsoportosítani, továbbá képsorozatból kiemelkedő képet egyedi képként kezelni.

  Jelentkezési határidő: 2008. szeptember 30.

  A képek leadására személyesen 2008. szeptember 1. és 30. között (minden hétköznap 9.00 – 16.00) a Magyar Fotográfusok Háza (Mai Manó Ház) titkárságán van lehetőség.
  A képeket postán is eljuttathatja a következő címre, ügyelve a megfelelő csomagolásra:
  (A postai szállítás következtében bekövetkező esetleges sérülésekért a kiíró fél felelősséget nem vállal.)

  Magyar Fotográfusok Háza (Mai Manó Ház) 1065 Budapest-Terézváros, Nagymező utca 20.
  A postai küldeményre kérjük ráírni: „Camera obscura fotópályázat”

  Információ szakmai kérdésekben: cameraobscura@maimano.hu

  A Magyar Fotográfusok Háza Kht. (Mai Manó Ház) a kiválogatott anyagból 2008 novemberében reprezentatív kiállítást tart.
  A pályázati eredményhirdetés időpontjára a kiállítás megnyitójának napján kerül sor.

  A Camera Obscura fotópályázathoz kapcsolódó események:
  A beérkezett és kiállításra beválogatott képekből egy reprezentatív katalógus jelenik meg. A kiállított alkotások mellett a képeket létrehozó instrumentumokat, vagy azok fényképét is kiállítjuk. A Camera Obscura eseménysorozathoz kapcsolódóan Kolta Magdolna Képmutogatók. A látás iskolája című munkája is újonnan kiadásra kerül magyar és angol nyelven. A könyv alapján szintúgy novemberben egy nagyszabású interaktív kiállításra is sor kerül, mely a camera obscurától a hologramig – alkotásokkal és technikai berendezésekkel – mutatja be a képírás fejlődését a középkortól napjainkig. A programsorozat múzeumpedagógiai programokkal is kiegészül – interaktív tárlatlátogatás, kreatív műhelyfoglalkozások, filmvetítések, előadások és koncertek várják a látogatókat. A program keretében két nagyméretű camera obscurát is felállítunk, a Mai Manó Ház előtt, illetőleg a Jövő Háza-Millenáris területén. Terveink között szerepel továbbá egy camera obscura busz indítása is.

  Együttműködő és közreműködő partnereink:
  Magyar Fotóművészek Szövetsége,
  Magyar Fotográfiai Múzeum,
  Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum

  További információ:
  ÉRI Ildikó
  Projekt koordinátor
  Magyar Fotográfusok Háza (Mai Manó Ház)
  Tel: (1) 473-2666, 06 (30) 428-8403
  E-mail: ildiko.eri@maimano.hu