Műemlék, ahogy én látom

0

Műemlékekről készült fotókat várnak a „Műemlék, ahogy én látom” című fotópályázatra. A nevezéseket folyamatosan lehet feltölteni az interneten keresztül. Az így feltöltött fotók havonta jelennek meg a muemlek.hu weboldalon, melyre a közönség is szavazhat, de két tagból álló zsűri is értékelni fog.

Képeket feltölteni 2008. október 31-ig lehet, a szavazást november 7-én zárják.

Sajtóközlemény:

Fotópályázat: Műemlékek, ahogy én látom

A műemlékem.hu a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) támogatásával fotópályázatot hirdet. A pályázat kezdete: 2008. július 1-je. A pályázaton a műemlékem.hu regisztrált tagjai vehetnek részt. A pályázatra egy játékos havonta öt képet tölthet fel. A naptári hónapban összegyűlt fotókra a következő hónap első 7 napján lehet szavazni. A legjobb fotókat a KÖH 2008. decemberében nyíló Mustra kiállításán tablókon bemutatja, a kiállításhoz kapcsolódó dvd-n megjeleníti – a legjobb fényképek készítői pedig tárgyjutalmat kapnak.

A fotópályázat menete:
A legjobb fotókat több szálon választják ki, egyrészt hivatásos fotósok, másrészt a műemlékem.hu regisztrált játékosai. Kezdjük az utóbbival: miután lezárul egy naptári hónap, az abban a hónapban feltöltött képekre a többi regisztrált tag egy hétig szavazhat. Hogy valaki szavazóképes legyen, annak az a feltétele, hogy a műemlékem.hu működésében aktívan részt vegyen, vagyis legyen legalább egy felmért műemléke az oldalon. A legjobb fotó kiválasztása hónapokra lebontva történik. Eszerint pl. júliusban az lesz a „Hónap fotója”, amelyre augusztus 1 és 7 között a legtöbb felhasználói szavazat érkezik. Így összesen négy „Hónap fotója” lesz, hiszen a pályázat október 31-ig (a szavazás pedig november 7-ig) tart. A négy fotó már biztosan szerepelni fog a Mustra kiállításon, ezután azonban a felhasználók döntenek az „Év fotójáról” – az újabb szavazáson már csak a legjobb négy fotó szerepel majd, 2008. november 15-től 21-ig tart. Az „Év fotójának” elkészítője kapja az egyik tárgyjutalmat. A fotókhoz közvetlenül nem lehet hozzászólni, erre a „Fotópályázat fórum” a megfelelő felület. Itt a fényképek készítői és az értékelők szabadon, a jóízlés és a másik véleményének, személyiségének tiszteletben tartása mellett megoszthatják egymással gondolataikat.

Fontos: a pályázat anonim, vagyis egészen az adott hónap fotója kihirdetéséig nem nyilvános, hogy ki készítette a felvételt. A szavazás állása is rejtett, így nem befolyásolják mások döntései a szavazót.

Ezzel párhuzamosan a KÖH két szakembere is értékel majd. Az egyikük Plank Ibolya, a Hivatal Fotótárának vezetője. Szintén értékel majd Hack Róbert, a Hivatal hivatásos fotósa, aki több, mint húsz éve fényképez műemlékeket. Mindketten rendszeresen egy-egy fotót választanak ki és írásban a műemlékem.hu címoldalán elemzik annak erényeit, hibáit. Ezekből a szöveges értékelésekből valószínűleg nagyon sokat tanulhatnak az amatőr fotósok. A két szakember november 15-ig kiválasztja az éves kínálatból azt a képet, amit az „Év képének” tart. A két győztes játékos szintén tárgyjutalmat vehet át a Mustra alkalmából, és a fotóik is szerepelnek majd a tárlaton.