LUMIX Fotópályázat és kiállítás 2008

0

Ismét útjára indul a Panasonic által megrendezett – immár hagyományosnak mondható – Lumix Digitális Fotópályázat. A hetedik alkalommal megrendezett megmérettetés négy témakörben várja az amatőr digitális fotósok műveit.

A fotók beküldési határideje: 2008. szeptember 5.

A pályaműveket szakemberekből álló zsűri bírálja el, a díjazottak pedig értékes tárgyjutalomban részesülnek. A legjobb fotó alkotója például egy Panasonic Lumix L10 digitális tükörreflexes gép és Leica objektív csomag nyertese lehet, a kategória és közönségdíj győztesei pedig kompakt Lumix fényképezőgépekkel lesznek gazdagabbak.

A közönségszavazás, a tavalyi évhez hasonlóan idén is a Fotózz.hu oldalon zajlik.

A legjobban sikerült alkotásokból most is, mint minden évben, kiállítást szervez a pályázat kiírója, mely 2008. szeptember 18 és október 19. között tekinthető meg a budapesti Millenáris Parkban.

További részleteket az alábbi hivatalos kiírásban olvashatnak az érdeklődők.

SAJTÓKÖZLEMÉNY

VII. LUMIX Digitális Fotópályázat és Kiállítás 2008

A pályázat kiírói, célkitűzései

Immár hetedik alkalommal hirdeti meg a Panasonic a kiállítással egybekötött Lumix Digitális Fotópályázatát, melynek célkitűzése ráirányítani a figyelmet a digitális fotózásban rejlő lehetőségekre, a digitális képalkotás előnyeire, egyúttal teret adni az alkotók egyéni és szakmai kibontakozásának.

Témakörök

  • „Természet” (környezet, környezetvédelem)
  • „Emberábrázolás, portré”
  • „Utazás” (Úti képek, melyek hűen ábrázolják a hazai, külföldi helyszínek hangulatát)
  • „Mindennapi életünk” (munka, szabadidő, kultúra, sport)

A témakörök értelmezésénél a pályázat kiírói kreatív elképzelést várnak a nevezőktől.

Minden egyes pályázó összesen 20 darab képet küldhet be. Sorozatot csak a „Mindennapi életünk” témakörnél fogadunk el, amely maximum 8 képből állhat. Sorozat esetében a sorozatban szereplő képek mindegyike külön képnek számolandó.

Díjak

Lumix díj (1 db)

Az abszolút győztes 1 db Panasonic DMC-L10-es digitális tükörreflexes fényképezőgépet + Leica objektív csomagot nyer.

Témakör győztes díjak (4 db)

Az egyes témakörök győztesei 1-1 db Panasonic Lumix DMC-FZ18-as digitális fényképezőgépet nyernek (összesen 4 db).

Közönség díjak (4db)

A közönség által témakörönként legjobbnak talált felvétel készítőjének díja 1-1 db Lumix DMC-TZ5-ös digitális fényképezőgép (összesen 4 db).

A témakör győztes díjak odaítéléséről neves fotóművészekből és szakemberekből álló zsűri dönt.

A zsűri tagjai:

  • Keleti Éva – fotóművész
  • Szamódy Zsolt – a Magyar Fotóművészek Szövetségének elnöke
  • Szigeti Tamás – MÚOSZ Fotóriporteri Szakosztály elnökségének tagja, a Figyelő c. hetilap képszerkesztője
  • Radisics Milán – a Magyar Természetfotósok Szövetségének elnöke
  • Irházy (Birdie) Róbert – a Pixinfo.com szakújságírója és szerkesztője, a Fotózz.hu társalapítója

A képek megítélésénél a zsűri számára elsőrendű szempont a pályázat kiíróinak szándéka szerinti legmagasabb szintű művek kiválasztása.

Közönség szavazásról további információt a pályázati és részvételi feltételekben olvashat.

Pályázati és részvételi feltételek

A pályázaton csak digitális fényképezőgéppel készült minimum 4 megapixel felbontású fényképekkel lehet részt venni.

A pályázaton csak olyan fotók vehetnek részt, amelyek a pályázat benyújtásának időpontját megelőzően más fotóversenyen nem értek el eredményt, valamint 2006. január 1-je után készültek.

A kép tartalmához nem tartozó díszítő elemeket mellőzék. (keret, aláírás)

Pályázók törekedjenek a legjobb alkotásaik kiválasztására. Nem a mennyiség, hanem a minőség számít!

A pályázaton való részvétel módja:

A Panasonic South-East Europe Kft. honlapjára, a www.panasonic.hu/fotopalyazat címre, a fenti feltételeknek megfelelő fényképek feltöltése.

A pályázati oldal 2008. augusztus 1-től aktív, azaz ettől az időponttól kezdődően 2008. szeptember 5-én 24 óráig lehet a felvételeket feltölteni. A pályázaton való részvétel előfeltétele, hogy a pályázó elfogadja a nevezési feltételeket és regisztrálja magát a www.panasonic.hu/fotopalyazat oldalon, majd ezután tudja elküldeni fotóit a kiválasztott témakör megjelölésével.

2008. szeptember 6-7-8-án a zsűri egy előválogatást tart. Az itt kiválasztott képeket a zsűri közönség szavazásra bocsátja. A közönség szavazás a Fotózz.hu weboldalon lesz megrendezve, 2008. szeptember 9-től 11-ig. Szavazás részleteit, feltételeit a Fotózz.hu weboldalon olvashatják

2008. szeptember 9-én kerül megszervezésre a zsűrizés, melynek folyamatát online is követhetik a pályázók a www.fotoklikk.hu weboldalon.

A nyertes képek valamint a zsűri által kiválasztott kiállításra szánt alkotások 2008. szeptember 18. és október 19. között megtekinthetők lesznek a World Press Photo kiállítással párhuzamosan a Millenáris Parkban. (1024 Budapest, Kis Rókus u. 16-20.)

Díjátadás

A zsűri 2008. szeptember 12-én tart eredményhirdetést. A nyerteseket levélben és telefonon értesítjük.

Díjak átadására a 2008. szeptember 19-én a VII. LUMIX Digitális Fotókiállítás 2008 megnyitó rendezvényén kerül sor a Millenáris Parkban. A megnyitót követően a nyertes képek a kiállítás mellett megtekinthetők lesznek a pályázat weboldalán is.

Szerzői és szomszédos jogok

Tekintettel arra, hogy a pályázaton a kiírás feltételei alapján csak első felhasználásúnak minősülő fotók vehetnek részt, a pályázók tudomásul veszik, hogy szerzői jogdíj őket a pályázaton résztvevő fotókkal kapcsolatban nem illeti meg.

A pályázó kijelenti, hogy rendelkezik a fotókon ábrázolt személyek nyilvános megjelentetéshez való hozzájárulásával.

A pályázó tudomásul veszi továbbá, hogy amennyiben személyiségi vagy szerzői jogok vonatkozásában harmadik személynek a képekkel kapcsolatban bármilyen kifogása felmerülne, az ezzel kapcsolatos felelősséget teljes egészében vállalja.

A nyertes pályázók hozzájárulnak, hogy a díjazott pályaműveket a pályázat kiírói ellenszolgáltatás nélkül felhasználhassák a www.panasonic.hu weboldalon, sajtóban valamint az VII. Lumix Digitális Fotópályázat Kiállításon.

A pályázónak a zsűri esetleges kérésére az eredeti file-t be kell mutatnia. A szakmai zsűri tagjai, hozzátartozóik és a Panasonic South-East Europe Kft. alkalmazottai valamint hozzátartozóik nem nyújthatnak be pályázatot.

A pályázó tudomásul veszi, hogy amennyiben a szakmai zsűri tudomására kerül bármilyen szabálytalanság elkövetése, elfogadja az azonnali kizárás jogát.