KicsiVilág Fotográfiai Alkotótábor

0

2008. augusztus 9 és 17. között Cserhátszentinvánon rendezik meg azt a fotográfiai alkotótábort, melynek középpontjában a fényképezőgép „őse” a camera obscura, vagyis lyukkamera áll. A látogatók megismerkedhetnek a camera obscura építésének, és természetesen használatának rejtelmeivel, valamint egyedi technikákat tanulhatnak neves mesterek mellett.

SAJTÓKÖZLEMÉNY

„FaluKÉP(e)zés” a CAMERA OBSCURA jegyében

2008. augusztus 9-17. Cserhátszentiván

Az ArtBázis Összművészeti Műhely, a Magyar Fotóművészek Szövetsége, a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója a Magyar Fotográfusok Házával, Cserhátszentiván község önkormányzatával és az Élhető Cserhát Világa KKH Alapítvánnyal való együttműködésben fotográfiai alkotótábort szervez a CAMERA OBSCURA jegyében a Reneszánsz Év keretében.

A fényképezőgép őseként emlegetett camera obscura a reneszánsz év több programjában is szerepel. A címben említett intézmények, szervezetek és alkotói tömörülések célja, hogy a létrehozandó programok az elmélyült szakmai munkát, az alkotók és a műfajok közti együttműködéseket, új alkotások létrehozását, a kreatív, kutató és kísérletező szemlélet népszerűsítését szolgálják.

A cél egy olyan fotográfiai alkotótábor megvalósítása, ahol a reneszánsz korban újra felfedezett, eszközzé alakult természeti jelenség, a camera obscura kerülne az alkotói tevékenység, műhelymunka középpontjába.

Augusztus 9 és 17 között fotósok „szállják meg” Cserhátszentivánt, különféle hozott és talált anyagokból camera obscurákat építenek, és persze amit csak lehet, camera obscurává alakítanak, majd az elkészült eszközökkel a helyszínen fényképeznek.

A tábor résztvevői két nagyobb csoportból tevődnek össze. Az egyik csoportba azok a meghívott, tapasztalt művészek tartoznak, akik alkotói tevékenységük folyamán már mélyebben elmerültek az camera obscura világában. A másik csoportba azok tartozhatnak, akik szeretnék megismerni a camera obscurás fotográfiai módszereket.

A meghívott mesterek lehetőséget adhatnak arra, hogy velük mint alkotókkal ill. az általuk képviselt szemléletmóddal, eljárással, módszerrel közelebbi kapcsolatba kerüljenek az érdeklődők

Meghívott „mesterek”: Bozsó András, Bölcskey Miklós, Gábor Enikő, Fekete István, Kerekes Gábor, Tarjáni Antal

A táborba jelentkező résztvevők személyesen is felfedezhetik, kutathatják a camera obscura használatára épülő leképezési és képrögzítési technikákat, de előadások, bemutatók és konzultációk formájában folyamatos elméleti és gyakorlati támogatásban is részesülnek.

A táborvezető konzulens Telek Balázs Balogh Rudolf-díjas fotográfus, képzőművész, az ArtBázis művészeti vezetője.

A program koordinátor, Kasza Gábor fotográfus, a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának titkára.

Azok, akik élnek a lehetőséggel és részt vesznek a tábor alkotómunkájában, megtapasztalhatják, hogy minden amit a camera obscura világában hoznak létre, magán hordozza az alkotói egyéniségük, benső énjük lenyomatát és gyakran erőteljes kinyilatkoztatás a világról alkotott képükről, gondolkodásmódjukról, a külvilághoz való viszonyukról is.

Cserhátszentiván

A tábor helyszínéül szolgáló nógrádi falu nem csak festői hátteret, hanem kiváló, sokszínűen hasznosítható helyszíneket is biztosít. A tábor nem csak az elmélyült munkára de ezzel együtt a kikapcsolódásra is lehetőséget ad. Cserhátszentiván azért igazán izgalmas, mert önmagában is egy völgykatlanban helyezkedik el, egy külön kicsiny világ, mint ahogyan minden camera obscura is az. Egyedi, magán hordozza a funkciójából adódó jellegzetességeket.

A résztvevőknek lehetősége adódik egy amúgy ritkán fotózott motívumkincset, a falut egy ritkán használt leképező eszközzel megörökíteni és e mellett meríteni a kis közösség és helység atmoszférájából megfigyelve, és a szó nemes értelmében használva a helyi adottságokat.

KicsiVilág Fesztivál 2008

A táborban létrehozott alkotások és az azokat létrehozó eszközök (a camera obscurák) bemutatásra kerülnek az ugyancsak Cserhátszentivánon megrendezésre kerülő KicsiVilág Fesztiválon 2008. augusztus 16-án. A fesztivál ideje alatt világzenei koncertek és Cserhátszentiván ill. a környező falvak szervezésében FALUNAP szórakoztatja a jelenlévőket.

A tervezett programok valamint azok eredményei bemutatatásra kerülnek, és további nyilvánosságot kapnak:

KicsiVilág Fesztivál, Cserhátszentiván

A Magyar Fotográfusok Háza Kht. által a Mai Manó Házban a Reneszánsz Év jegyében rendezett Camera Obscura kiállítás részeként októbertől kezdődően decemberig.

A táborban folyó alkotómunkáról oktatási céllal dokumentumfilm készül.

További információk:

www.maimano.hu; www.fotomuveszek.hu; www.ffs.hu; www.artbazis.hu; www.reneszanszev2008.hu.