Kodak stand – magyar tárlatvezetéssel

0

A Kodak standon járva főként az újabb gépeket és termékeket kerestem, miközben magyar beszéd ütötte meg a fülemet. Gyors bemutatkozás után részletes „tárlatvezetést” kaptam Szvoboda úrtól, a Leitz-Hungária Kft. munkatársától.

Kodak stand

Első utunk a multifunkciós nyomtatók felé vezetett, melyekből az ESP7 és ESP9 a Photokinán kerültek bejelentésre. Az új készülékek WiFi és Ethernet vezérlővel is rendelkeznek, nyomtatási feladatokon kívül szkennelni és másolni is képesek. Az ESP9-be automatikus duplex is került a kétoldalas nyomtatáshoz. Ezek a termékek azonban Magyarországon egyelőre nem kaphatók.

Kodak ESP9 mindentudó nyomtató

Ezt követően az irányt a túloldal felé vettük, ahol a digitális fényképezőgépeket lehetett kipróbálni. Legújabb gépeik a júliusban bejelentett Z1015 IS és az M1093 IS. Előbbi egy dokkolóállomásba helyezve volt megtalálható, amely infravörös távirányítóval is rendelkezett, így téve lehetővé az igazán kényelmes képnézegetést.

Kodak M1093 IS

Kodak M1093 IS

Kodak Z1015IS

Kodak Z1015IS

Kodak Z1015IS

A Kodak minden megoldást megad ahhoz, hogy képeinket különböző formában visszakaphassuk. Az otthoni nyomtatókon és a fotokioszkokon túl arra is lehetőséget biztosít, hogy képeinkből naptárat készítsünk (erre a fotokioszkokat is felkészítették), majd ezeket a képeket összefűzzük, vagy összefűzessük.

Kodak naptár összefűzve

Sőt, arra is van lehetőség, hogy a naptár lapjait kétoldalasban készítsük el. Ehhez duplex nyomtató szükséges.

Kodak duplex nyomtató

Fotós boltoknak lehet remek szolgáltatás-bővítési lehetőség a Kodak szkennere, mely alapvetően dokumentumok beolvasására készült, de a fotók beszkennelésére is tökéletesen alkalmas. Egyszerre akár 20 fotót is behelyezhetünk az adagolójába, mely után 2 perc múlva már a számítógépünkön szerkeszthetjük a beolvasott papírképet. Azon sem kell aggódni, ha ferdén került a gépbe a kép, mivel ezt a készülék szoftveres elforgatással korrigálja.

Kodak gyorsszkenner

Megnéztük a teljesen vegyszer nélkül működő minilaborgépet is, amely hőszublimációs eljárással készíti a fotókat. Különleges lehetőség a hőszublimációs készülékeknél a különböző tárgyakra vasalás. Inverz kép nyomtatása után ugyanis van rá mód, hogy bizonyos felületekre rávasaltassuk képeinket, így készítve nem mindennapi ajándékokat, vagy használati tárgyakat.

Kodak hőszublimációs laborgép

Hőszublimációs nyomatok tárgyakra vasalva

Mint nagyon sokan, a Kodak is készít digitális képkereteket, melyeket hamarosan Magyarországon is forgalomba hoznak. A 8 és 10″-os hagyományos LCD-s képkeretek mellett ma már elérhetőek az OLED típusú kijelzővel szerelt komolyabb példányok is.

Kodak digitális képkeretek

Fényképezőgép kiegészítők terén is sokat nyújt a Kodak. Kodak feliratos memóriakártyáit a Lexar gyártja, így a minőség terén biztos nem érheti panasz ezeket a termékeket. Akkumulátorokból is többfélét készít a gyártó. Ezeket a fotósboltként berendezett területen tekinthettük meg.

Kodak Li-ion akku

Kodakos utunk végén még megcsodálhattam az új Ektar filmre készült fotók nagyméretű, 60×40 cm-es nagyításait, amelyen valóban jól látszott, hogy ennek az új filmnek igazán finom a szemcsézettsége. Egy bemutató példányt is kaptam a Kodak Ektar-ból, viszont filmes gép hiányában ezt nem tudnám elhasználni.

Ezen okból kifolyólag felajánlom egy lelkes fotozz.hu felhasználónknak, aki kipróbálná a Kodak új, ISO100-as színes negatívját (hagyományos C-41-es hívóval hívható). Egyetlen feltételünk van csupán: ígéretet kérünk arra, hogy egy hónappal később egy rövid beszámolóval jelentkezik majd nálunk, melyet itt a blogunkban jelenítünk meg. A filmet Budapesten az 1-es villamos Thököly út és Lehel út közötti szakaszán, a XIII. kerület Szegedi út környékén, illetve Cegléden lehet átvenni előzetes megbeszélés alapján. Az érdeklődők az ir kukac pixinfo.com címre írjanak, fotozz.hu-s felhasználói nevük megadásával. A film elkelt.