Egy lépéssel tovább: középformátum

0

Azért az élet nem áll meg a kisfilmes fullframe érzékelőnél. Szép számmal voltak jelen a közép, vagy nagyobb formátumok gyártói is. Közülük tényleg csak néhányat tudok kiemelni, amelyekbe éppen belebotlottam. Ilyen volt a Hasselblad, a Leaf és a PhaseOne.

Aranyozott Rolleiflex szépségek a PhaseOne standon (nem digitálisak!)

A középformátumú fényképezőgépek és digitális hátfalak gyártóinak többnyire egyrugóra jár az agyuk, hisz standjaik alapszíne az elegáns és visszafogott fekete volt. A Hasselblad stand is feketébe öltözött, szellős, üres felületekkel, kisbetűs feliratokkal, egyszóval olyan üzletemberes stílusban, hogy érzékeltesse, itt nem zsebkamerákról van szó. A kiállítótérben a H3D készülékeket lehetett állványra helyezve végigtapogatni és a velük készített képeket a közelben lévő monitorokon böngészni. Volt vakvilágba lövős és berendezett makroasztalkára irányított modell is. A nem túl nagy standon egy viszonylag méretes színpadot is berendezett a „Hassy”, ahol óriási méretű szoftbox alatt, és egy félbevágott nyárfaerdőt ábrázoló háttér előtt pózolt egy rettenetesen előnytelen kalapba bújtatott modell. Közben persze az említett digigép képességeit mutatták be, de a közönség jó része inkább saját kis masináival próbálkozott profi modellfotóssá válni.

Az elegáns Hassy stand

H3D makróban

H3D az ég felé

Fotózkodás a műhóban

A Leaf stand annyira fekete és sötét volt, hogy csak elemlámpával lehetett megtalálni a Fujifilm kiállítótér sarkában. Itt is a minimalista dizájn, a brutális méretű állványokra helyezett, brutális méretű hátfalak, és mellettük a monitorok (rajtuk a legfrissebb Leaf Capture konvertáló szoftver) uralták a terepet. Középre kis hajómakettet állítottak, melyet körbevettek fényképezőgépeikkel. A sláger itt a néhány hete bejelentett Afi-II középformátumú fényképezőgép és Aptus-II hátfal család volt. Fényképezőgépük egyik érdekessége a felhajtható LCD kijelző. Mind a gép, mind a hátfal család 3-3 tagból áll, és 44 x 33mm-56 x 36 mm-es képérzékelővel szerelik őket. Felbontásuk 28, 33 és 56 megapixel.

Leaf stand, nagyon feketében

Digitális hátfal munkában

Állványon az AFi-II hátfal és fényképezőgép változata

Távolban az AFi, előtérben az objektívek és kiegészítők

Nem sokkal távolabb a dán PhaseOne kínálta portékáit. Az egykori szkennergyártóból lett szoftverfejlesztő, majd középformátumú fényképezőgép gyártó standját is a fekete szín uralta. Ötletes módon azért némi lezserség is vegyült a komorságba, ugyanis munkatársaikat 1-es sorszámú focimezekbe bújtatták. A gyártó büszkesége a Mamiyával közösen fejlesztett PhaseOne 645-ös középformátumú digitális fényképezőgép, mely Mamiya változatban is kapható, 645DIII néven. A két cég elképzelése egy nyílt középformátumú rendszer volt, amelyhez nem csupán egy gyártó kiegészítőit használhatjuk. Éppen ezért a géphez, nem csak a kitalálói által kínált, de a Hasselblad V és Pentacon Six rendszerű objektívek is használhatók.

PhaseOne SC

A legjobb kezekben a PhaseOne 645

A cég másik ismert brandje a Capture One RAW feldolgozó szoftver, amely nem csak a középformátumú gépvázakat, de számos kisebb DSLR gépet is támogat, így hazánkban is eléggé ismert. Legújabb változatát a Capture One 4.1-et épp egy rögtönzött modellfotózás keretében mutatta be a fejlesztő.

Capture One bemutató