Jártamban-keltemben I: Állványgyártók

0

A hatos pavilon volt a „állványosok” fészke. Nem célzottan, csak amolyan kószálás jelleggel jártam végig, de jó pár gyártó akadt az utamba. A teljesség igénye nélkül: Cambo, Cullmann, Manfrotto, Vanguard, Velbon, Hama. Kezdjük névsor szerint a Camboval! A holland alapítású cég, a professzionális, főleg nagyobb formátumú fényképezőgépek és filmkamerák állványainak gyártásában érdekelt. Kis standján égbe nyúltak a nem ritkán 10 méternél is hosszabb gémek. A cég nem csak a stúdióállványokban, de a nagy formátumú fényképezőgépek piacán is érdekelt. Újdonsága a Wide-széria RS-1000-es készüléke, mely több középformátumú digitális hátfallal is kompatibilis, de nagy formátumú műszaki kameraként is használható.

Égig nyúlnak a Cambo-k

A Cullmann neve talán ismerősebben cseng, hiszen a német cég az átlag vásárló számára is megfizethető állványokat kínál. Az olcsóbb termékei közül kiemelkedőbb minőséget képvisel a jelenleg 7-tagú Magnesit állványfej sorozat, de a cég akkumulátorok és vakuk gyártásában is érdekelt.

A Cullmann az „alaptőkéjét” is kállította

A Hama itthon is ismert állványai főleg az olcsóbb kiegészítőket keresők körében népszerűek. A német cég azonban ki akar törni az olcsó gyártó skatulyából így nemrég a komolyabb vevőkör felé is megpróbált utat találni. Az egyszerű alu állványok mellett igen masszív felépítésű, középkategóriás darabokat is találtunk, sőt a cég legfrissebb Omega Carbon III állványa a szénszálas erősítésű tripodok piacán próbálkozik. Mondjuk szerencsétlen módon a kiállított példányra ráaggattak egy olyan nehéz fejet, amitől a karbon könnyedség egycsapásra tovatűnt.

Méretes Hama stand

Leláncolt Prométeusz, helyett…Hama állványok

Hama Omega Carbon III közelebbről

A Manfrotto-t valószínűleg senkinek sem kell bemutatnom. A közép és profi kategória ismert gyártójáról van szó. Az olasz alapítású cég teljes árukészletét kiállította szellős, világos standján. Kiemelt helyet kapott a TIPA díjas Modosteady 585 „vállálvány�?, mellyel testünkhöz szorítva stabilizálhatjuk a fényképezőgépet, vagy kamerát, valamint a valóban zsebben is hordható Modopocket asztali állvány.

Manfrotto világ

A Manfrottonál állványból van a kerítés is

Modosteady 585 és Modopocket

A rikító narancsszínben pompázó Vanguard standot nehéz volt nem észrevenni. Az állványgyártás mellett fotós táskák és tokok gyártásával is foglalkozik a luxemburgi cég, de hazánkban kevésbé ismert a nevük, mint mondjuk a tengerentúlon. Persze létezik hazai forgalmazójuk is. Állványai közül a karbonszálas erősítésű Alta-széria számít a legnagyobb újdonságának, mely kis méretével és az átlagnál könnyebb tömegével tűnik ki a sorból. Profi alumínium állványai közül a 6-10 kg teherbírású Tracker-B családot ajánlotta figyelmünkbe a gyártó.

Vanguard stand, narancsban

És a kínálat

A japán Velbon termékei idehaza is könnyedén beszerezhetők. Az olcsó állványoktól a félprofi és profi szintig terjed a kínálatuk, melyeket alumínium, magnézium és karbon kivitelben is megvásárolhatunk. A cég ismert profi sorozata a Sherpa széria, melyből már szénszálas erősítésű, magnézium állványokat is árul. Kiállított újdonságai között találtuk a kisebb DSLR gépekhez ajánlott DF-40, 50 és 60 állványokat.

Nehéz kérdéseink: Hogy hívják a gyártót? Mikor és hol alapították?

Előtérben a karbon büszkeségek

Velbon állványerdő