Adobe Photoshop Lightroom v2.1 és Camera RAW 5.1

0

Az Adobe elkészítette a Lightroom v2.1 végleges változatát, mely a 2-es verzióval rendelkező felhasználók számára ingyen elérhető.
Ezzel együtt megjelent a CameraRAW 5.1-es verziója, mely a Photoshop CS4 első CameraRAW frissítése. Az 5-ös verziójú CameraRAW modulok már csak a CS4-gyel lesznek használhatók. A CS3 változathoz készült CameraRAW utolsó frissítése a nemrég megjelelent 4.6-os változat, mely az 5.1-gyel azonos gépeket támogat. Ezt követően a CS3-hoz már nem készül CameraRAW frissítés.

Sajtóközlemény:

Megjelent az Adobe Photoshop Lightroom 2.1 és a Camera Raw 5.1 frissítés

Az Adobe frissítést adott ki a Photoshop Lightroom és a Photoshop Camera Raw beépülő modulokhoz. Mindkettő ingyenes frissítésként érhető el a Lightroom 2 és a Photoshop CS4 felhasználói számára.

Ezek a kiadások további 15 digitális fényképezőgép RAW-fájlját támogatják, többek között a Nikon D90, a Nikon D700, a Canon EOS 50D és a Canon EOS 1000D készülékekét. A Lightroom 2.1 frissítés emellett a Photoshop-integráció, a Microsoft Windows Vista rendszer 64 bites verzióin futó webes modul stabilitása, a 64 bites Mac OS X 10.5 Macintosh számítógépeken tapasztalható teljesítmény és a Lightroom kulcsszóátvitel terén tartalmaz fejlesztéseket. A javítások teljes listája a Lightroom frissítésének dokumentációjában található.

Emellett az Adobe új fényképezőgép-profilokat tett közzé az Adobe Labs webhelyen. A fényképezőgép-profilok célja, hogy javítsák az Adobe alapértelmezett RAW-feldolgozását és emulálják a fényképezőgép-gyártók színalkotási eljárásait. A frissítés a Leica M8, a Canon EOS 50D, a Canon G9, a Nikon D90 és a Pentax fényképezőgépekhez szükséges támogatást tartalmazza. A fényképezőgép-profilok a RAW-feldolgozási folyamat vizuális kiinduló pontjai. Mivel a fotósok mindegyike más és más képbeállításokat kedvel, az Adobe a lehető legkisebbre csökkenti a kellemetlen meglepetések lehetőségét az alapértelmezett fényképezőgép-profilokkal, amelyek pontosan emulálják azokat a vizuális hatásokat, amelyeket a fotósok a saját fényképezőgépükön megszoktak.

A Lightroom 2.1 és a Camera Raw 5.1 által támogatott 15 új fényképezőgép közé tartozik a Canon EOS 1000D, a Canon EOS 50D, a Fuji FinePix IS Pro, a Kodak EasyShare Z1015 IS, a Leaf AFi II 6, a Leaf AFi II 7, a Leaf Aptus II 6, a Leaf Aptus II 7, a Nikon D700, a Nikon D90, a Nikon Coolpix P6000, az Olympus SP-565 UZ, a Pentax K2000, a Sigma DP1 és a Sony A900. Emellett az Adobe nemrégiben kiadta a Camera Raw 4.6 szoftvert, amely ugyanezen RAW-fájlokat támogatja a Photoshop CS3 szoftverben.

Árak és elérhetőség
Az Adobe Photoshop Lightroom 2.1 a jelenlegi ügyfelek számára ingyenes letöltésként érhető el a www.adobe.com/downloads/updates weboldalról. A szolgáltatásokról, frissítésekről, az árakról és a nemzetközi verziókról további információkat az Adobe Hivatalos Disztribútoránál, a Trans-Europe Kft-nél talál a www.szoftver.hu címen. A frissített fényképezőgép-profilok külön letöltésként is elérhetők az Adobe Labs webhelyen, a labs.adobe.com címen.

A Photoshop Camera Raw beépülő modul ingyenes letöltésként érhető el a jelenlegi ügyfelek számára. A Photoshop CS4 felhasználóinak fejlesztett Camera Raw 5.1, valamint Photoshop CS3 felhasználóinak készült Camera Raw a www.adobe.com/downloads/updates címről tölthető le.