Camera obscura rendezvénysorozat

0

Fiatalabb és idősebb fotósokat egyaránt várnak a Mai Manó Házban szervezett programokra. A Reneszánsz Év – 2008 keretében szervezett Camera Obscura rendezvénysorozaton kiállítások, előadások, és tanfolyamok várják az érdeklődőket.

Sajtóközlemény:

CAMERA OBSCURA PROGRAMOK A MAI MANÓ HÁZBAN

A Reneszánsz Év – 2008 keretében, a Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház szervezésében egyedülállóan sok rendezvény témája a camera obscura. Elmondhatjuk, hogy még soha ennyi camera obscurával kapcsolatos program, kiállítás, előadás, kurzus, tábor nem valósult meg hazánkban, mint most 2008-ban.

Camera obscura – kortárs sötét szobák
2008. október 21 – 2009. január 4.

Az október 20-án nyíló Camera Obscura – kortárs sötét szobák c. kiállítás a Mai Manó Ház által meghirdetett Camera obscura fotópályázat zsűrizett és díjazott anyagaiból és a cserhátszentiváni Fotográfiai Alkotótábor munkáiból mutat be válogatást.
A kiállítás igazi kuriózum, hiszen a képeket létrehozó eszközök és eljárások különleges képalkotói hozzáállást, felkészültséget igényelnek az alkotóktól. A falakon lógó képek a technika adottságaiból következően kivétel nélkül egy jól átgondolt alkotói folyamat végeredményeként születtek meg, ezért rendkívül összetett, sokszor filozofikus mélységű és kiemelkedően látványos tárlatot garantálnak. Külön érdekessége a kiállításnak, hogy a fotográfiák mellett a képeket létrehozó instrumentumokat is megmutatjuk, az eszköz és a fotográfiák készítésének részletes leírásával.

PROGRAMOK, RENDEZVÉNYEK
A Camera Obscura – kortárs sötét szobák és a Képmutogatók 2. A látás kultúrtörténete ’Kolta Magdolna (1958-2005) emlékére’ című kiállításokhoz kapcsolódóan számtalan rendezvényre kerül sor a Mai Manó Házban.
A Szerdai FotóSzabadegyetemen a nagyközönségnek szóló fotószakmai előadásokkal, a Camera Obscura és a Képmutogatók Hétvégéken rendszeres hétvégi családi programokkal, a reneszánsz jegyében szervezett múzeumpedagógiai és egyéb interaktív foglalkozásokkal, tárlatvezetésekkel, filmvetítésekkel, előadásokkal és koncertekkel, látványos fényképezési attrakciókkal, a legkisebbeket bábosokkal és egyéb látványosságokkal várjuk a látogatókat. Karácsony előtt FotóKarácsony címmel szakmai vásárt szervezünk a Mai Manó Házban, amelyen a Magyar Fotográfusok Háza a korábbi kiállításain szereplő kortárs alkotók műveit és több kereskedelmi galéria saját gyűjteményének darabjait árulja.

RÉSZLETES PROGRAM

SZERDAI FOTÓSZABADEGYETEM a Magyar Fotográfusok Házában
Október 29-től kezdődően szerdánként 17.00 órától FotóSzabadegyetem címmel – a magyar és egyetemes fotográfia történetét, kortárs trendeket áttekintő előadássorozatot szervezünk neves szakemberek közreműködésével.
Előadóink közül néhány név: Böröczfy Virág, Illés Barna, Munkácsy Gyula, Telek Balázs, Vékás Magdolna, Zalka Imre

RENESZÁNSZ MOTIVÁCIÓK ÉS MOTÍVUMOK A KORTÁRS MŰVÉSZETBEN C. SZIMPÓZIUM

November 13. 18.00 (csütörtök)
A cserhátszentiváni FaluKÉP(e)zés – KicsiVilág Fotográfiai Alkotótáborban részt vevő fotográfusokkal megrendezett nyilvános szimpózium egyrészt összegzi a cserhátszentiváni alkotótábor tapasztalatait, másrészt keresi a párhuzamokat a kortárs és a reneszánsz alkotói attitűdök, gondolkodásmódok között. A szimpóziumon levetítjük a Cserhátszentiván – Fotófaluról készült filmet, majd bemutatjuk a camera obscura oktatófilmet is, és beszélgetünk az oktatókkal és a résztvevőkkel, és a film készítőjével.

XXI. KÉPÍRÓ-KÉPOLVASÓ HÉTVÉGE

November 15-16. (szombat-vasárnap)
Mindkét napon 11 és 16 óra között utazás a camera obscurává alakított busszal és a fordított világ nézegetése az Andrássy út – Nagymező utca sarkán, illetve a Millenáris parkjában álló camera obscura szerkezetben.

November 15. (szombat)
XXI. Képíró-képolvasó hétvége – képzés Telek Balázzsal (1. nap) (A képzés fizetős! A résztvevők száma limitált! Jelentkezés és bővebb információ: laszlo.baki@maimano.hu)
A Magyar Fotográfusok Háza Hétvégéjén ezúttal Telek Balázs, Balogh Rudolf-díjas fotográfus, képzőművész 2 napos képzésen mutatja be a camera obscurát, mint fotográfiai eszközt. A két napos tanfolyamon a résztvevők elméleti és gyakorlati oktatásban részesülnek, egyéni érdeklődésnek megfelelően az előadó segítségével kamerát építenek, és fotografálnak.
13.00 Fényképezés a Nagymező utcai camera obscurával – Laczkó Péter közreműködésével
14.00 Mai Manó túra képzett vezetővel
15.00 Camera obscura performansz a Hólyagcirkusz Társulat művészeinek közreműködésével
17.00 Camera obscura tárlatvezetés fotográfusokkal, művészekkel November 16. (vasárnap)
XXI. Képíró-képolvasó hétvége Telek Balázzsal (2. nap)

KÉPMUTOGATÓK HÉTVÉGE – kisebbeknek és nagyobbaknak
December 6-7. (szombat-vasárnap) Mindkét napon 11 és 16 óra között utazás a camera obscurává alakított busszal és a fordított világ nézegetése az Andrássy út – Nagymező utca sarkán, illetve a Millenáris parkjában álló camera obscura szerkezetben.

December 6. (szombat)
11.00-17.00 Kreatív gyerekfoglalkozások a Manufaktor Műterem közreműködésével. A Manufaktor Műterem kiállítási anyagában perspektíva trükköket, rafinált papírrétegeket használó könyveket, papírszínházakat, valamint káprázatot szülő árnyékfüzeteket találnak a látogatók. Több papírjáték kipróbálható és megvásárolható a kiállítás ideje alatt. A kiállított tárgyak között lesz egy szabadon működtethető, speciális vetítőgép is, melynek segítségével az érdeklődők egy japán népmese egyszerre 2 és 3 dimenziós univerzumában bolyonghatnak.
11.00-17.00 Bábakukucs – a Bábakalács Bábszínház kandika színháza
14.00 Mai Manó túra képzett vezetővel
17.00 Képmutogatók tárlatvezetés Laczkó Péter vándorfényképész közreműködésével

December 7. (vasárnap)
11.00-17.00 Kreatív gyerekfoglalkozások a Manufaktor Műterem és Arany Gold Zoltán közreműködésével. A Manufaktor Műterem kiállítási anyagában perspektíva trükköket, rafinált papírrétegeket használó könyveket, papírszínházakat, valamint káprázatot szülő árnyékfüzeteket találnak a látogatók. Több papírjáték kipróbálható és megvásárolható a kiállítás ideje alatt. A kiállított tárgyak között lesz egy szabadon működtethető, speciális vetítőgép is, melynek segítségével az érdeklődők egy japán népmese egyszerre 2 és 3 dimenziós univerzumában bolyonghatnak. Arany Gold Zoltán a vetítőgép ősének, a zootropnak a működését szemlélteti gyermekek bevonásával.
18.00 Meglepetés produkció

FOTÓKARÁCSONY

December 20-21. (szombat-vasárnap)

December 20. (szombat)
11.00-17.00 Korabeli fotografálás Laczkó Péter és Zalka Imre közreműködésével a Napfényműteremben
11.00-19.00 Karácsonyi fotós vásár a Mai Manó Házban, amelyen a Magyar Fotográfusok Háza a korábbi kiállításain szereplő kortárs alkotók műveit és több kereskedelmi galéria saját gyűjteményének darabjait árulja.

December 21. (vasárnap)
11.00-17.00 Tintaló Társulás – Tintaló Cirkusz
11.00-19.00 Karácsonyi fotós vásár a Mai Manó Házban.

A rendezvénysorozat látogatása ingyenes!
Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház
1065 Budapest-Terézváros, Nagymező utca 20.
Telefon: +36 1 473 2666, fax: +36 2 473 2662
www.maimano.hu