Dráguló mikroelektronikai termékek

0

Az egyre erősebbé váló jen, a kevésbé, de mégis erősödő dollár, a gyengülő euró és a szintén gyengülő forint együttes hatása miatt egyre drágábbak a mikroelektronikai termékek, melyeket az USA-ban, vagy Japánban gyártanak.
A tendencia már jól megfigyelhető a kisebb készletekkel dolgozó számítástechnikai boltok árain, de ez hamarosan begyűrűzhet a digitális fényképezőgépek közé is. Raktárkészlettől függ, meddig maradhatnak meg a jelenlegi árak.

A Sony Hungária sajtóközleménye:

Bizonyos elektronikai cikkek drágulhatnak 2009 folyamán

Az erős yen és dollár a televíziók, laptopok és fényképezőgépek árát emelheti meg

Röviden
A szórakoztatóelektronikai gyártók szembesültek a ténnyel, hogy 2009-ben bizonyos termékek akár 10-15%-kal is drágulhatnak.

Az ok a japán yen szélsőséges erősödése az amerikai dollárral szemben, illetve az euro dollárhoz képest való leértékelődése, amely kettős hatás az Ázsiában gyártott alkatrészek árát emeli meg. Mindez az erős kereslettel kiegészülve az LCD TV-k és a notebook szegmensben tapasztalható árak növekedéséhez is vezethet.

Az erős yen és dollár az elektronikai termékek árát emeli
A japán szórakoztatóelektronikai és számítógép gyártók által felhasznált alkatrészek zöme Ázsiából származik: itt az kereskedelmi elszámolás alapja a yen, szemben a világpiacon jellemző dollárral. A tény, hogy a yen a dollárhoz képest 12%-kal, a dollár az euróhoz képest 16%-kal erősödött, az alkatrészek árainak jelentős emelkedését indukálja. A technológia-alapú termékek, mint például a fényképezőgépek esetén, ahol az alkatrészek csaknem 100%-a származik Ázsiából, a termék árának komponenseit szinte kivétel nélkül érinti. Ennek ellenére a verseny bizonyos mértékben lanyhul majd a túlértékeltség következtében, s az elektronikai termékek egy részében 10-15%-os emelkedéshez vezet.

A válság nem jelent csökkenő eladást és fordítva
A fejlett világban a rövid távú befektetési kedv mutatója az elektronikai fogyasztás mértéke. Más szóval, a krízis a nagyobb volumenű fogyasztások – mint pl. gépjármű vásárlása – mértékét csökkenti, s egyben az elektronikai termékek iránti keresletet növeli. „Amikor az embereknek nincs pénzük, a nagyobb kiadásokat visszafogva inkább életüket kényelmesebbé tévő dolgokba fektetnek, mint például a szórakoztatóelektronika,” – jelentette ki a navigációs megoldásairól ismert TomTom cég képviseletében Corinne Vigreuxová. A DisplayResearch jelentése alapján összes televíziós eladás a 2. negyedévben 26%-kal nőtt, amely az LCD TV-k esetében éves szinten 52%-os emelkedést jelent. A nyugat-európai piacok esetében a Reuters a következő években a jelenlegi, mintegy 170 millió televízió LCD vagy plazma készülékekre való cseréjét jósolja. “Annak ellenére, hogy Németországban a 2009-es évben az elektronikai üzletág stagnálást mutat majd, az olyan szegmensek esetében, mint a flat TV-k, Blu-ray lejátszók vagy digitális, tükörreflexes fényképezőgépek a kereslet jelentősen emelkedni fog“ – ismertette Rainer Hecker, a Loewe TV-k gyártójának elnöke. A világpiacokon a flat televíziók és laptopok iránt fellépő kereslet emelkedés lesz inkább az áremelkedés mögött.

A gyártók alacsonyabb profitot realizálnak hasonló forgalom mellett
A yen gyors felértékelődése elsősorban a japán cégeket érinti hátrányosan, akik a világ legjelentősebb szórakoztatóelektronikai-, és alkatrész exportőrei. A harmadik negyedévben a Toshiba vesztesége több, mint 270 millió dollár, a Fujitsu 40 %-kal csökkentette profitkilátásait, és a Sony, akinek forgalmának 80-át teszik ki a külföldi eladások, mintegy 40 millió dolláros veszteséget kénytelen elviselni a yen-dollárhoz és a dollár-euróhoz viszonyított erősödései miatt, és profitja 77 millió dollárral csökken. Ennek ellenére a piaci optimizmus a növekvő eladásokra épít. “Az emberek ugyanúgy szeretnek szórakozni még a nehezebb időkben is. Ha az utazási költségeket vissza kell vágniuk, a szórakoztatásban, – beleértve a játékokat – keresnek majd új lehetőségeket. Így nem félünk a visszaeső eladásoktól“ – jelentette ki Howard Stringer, a Sony elnöke.