Nikon D3X

0

Egy és egynegyed évvel a D3 bejelentését követően a Nikon lerántotta a leplet az új, továbbfejlesztett profi vázáról, a D3X-ről.

Az új modell fejlesztésekor a legkomolyabb technológiákat alkalmazták, így jött létre a gyártó legnagyobb felbontású professzionális tükörreflexes fényképezőgépe, a 24,5 Mpixeles Nikon D3X.
A gépbe FX formátumú, vagyis teljes (Leica-)képkockás CMOS képérzékelőt építettek, amely 5 kép/mp sebességű sorozat készítésére is alkalmas 6048 × 4032 pixeles felbontásban (a Sony Alpha DSLR-A900 gépe szintén ilyen felbontású, szintén CMOS szenzoros, s szintén 5 kép/mp sebességre képes – a szerk.). Kisebb felbontásban 7 kép/mp is elérhető.

Az érzékenységet ISO100 és ISO3200 közé állíthatjuk, melyet kiterjeszthetünk ISO50 és ISO6400-ra. E téren kis visszalépést tapasztalhatunk a D3-mal szemben, legalábbis ha a maximális érzékenységet nézzük, ami a korábbi típusnál ISO25600 volt.
A képeket JPEG-en kívül TIFF és RAW formátumban is elmenthetjük, utóbbi esetén választhatunk 12 vagy 14 bit/csatorna színmélység, valamint tömörített és tömörítetlen mód közül. A nagyméretű fájlok gyors írásáról EXPEED képfeldolgozó processzor és UDMA CF kártyákat is kezelő vezérlő gondoskodik. Kártyafoglalatból kettő is került a gépbe, ennek köszönhetően megoldható, hogy a képek egyszerre két memóriakártyára kerüljenek (biztonsági másolat), vagy akár az is, hogy a fotókat különböző formátumba mentsük el (JPEG egyik kártyára, RAW másik kártyára).
Fotózáskor egyébként nem csak teljes méretű képeket készíthetünk, de rendelkezésünkre áll 5:4 oldalarányú (20,4 Mpixeles) és DX formátumú (10,5 Mpixel) is.

Ahogy a Nikon D3 is, úgy a D3X is igen gyors működésű. Bekapcsolása mindössze 0,12 mp alatt végbemegy, expozíció késleltetése pedig mindössze 0,04 mp.
A fénymérés 3D Matrix II elven működik, melyet 1005 pixeles RGB szenzor végez. A gép ezzeé a fotózandó témát is analizálja, s ennek megfelelően képes módosítani a fehéregyensúlyt és a fókuszálás folyamatát is. A megfelelő dinamikájú képek készítését az aktív D-Lighting is segíti, mely alacsony, normál, magas és extramagas értékre állítható be.

Az automatikus élességállítás Multi-CAM 3500FX modul segítségével végezhetjük el, melyen 51 fókuszpont található. Az 51 fókuszpontból 15 keresztszenzoros, 36 pedig vízszintes szenzorú. Az élesség ellenőrzését a 27×-es nagyítás teszi lehetővé, no és persze a 3″-os, 920.000 szubpixeles LCD. Ez a kijelző egyébként nem csak a kész képek visszanézésére és a menük használatára szolgál, de élőképet (LiveView) is megjeleníthetünk rajta.

A időjárásálló kivitelű, robusztus vázon kívül a zárszerkezet is masszív, hiszen 300.000 ciklusra tervezték. A gépet LCD TV-hez is kapcsolhatjuk HDMI kimenetének köszönhetően.
Opcionálisan GPS készüléket (GP-1), vagy vezeték nélküli átvitelre alkalmas kiegészítőt (WT-4a) is illeszthetünk a Nikon D3X-hez.

A professzionális Nikon D3X decembertől lesz megvásárolható, javasolt fogyasztói ára az USA-ban közelítőleg 8000 dollár.

SAJTÓKÖZLEMÉNY

A Nikon új etalont állít fel a professzionális D-SLR kategóriában

Megérkezett a 24,5 megapixeles D3X.

Amszterdam, Hollandia, 2008. december 1. – A Nikon Europe ma bemutatta új D-

SLR csúcskészülékét, a D3X nevű modellt. A díjnyertes D3 megbízhatóságát, kezelhetőségét és tartósságát megöröklő D3X képérzékelőjének felbontása jóval nagyobb az elődjénél, ezáltal a képalkotás új szintje válik elérhetővé. A vadonatúj, 24,5 megapixeles CMOS-képérzékelő révén a fényképezőgép kiválóan használható egy sor fényképezési helyzetben, stúdióban és kültéri helyszínen egyaránt; mindenekelőtt a megalkuvást nem ismerő természetfotósok, stúdiófotósok és divatfotósok elismerésére számíthat.

„Ez az a fényképezőgép, amire oly sok profi fotós várt” – mondta Robert Cristina, a Nikon Europe professzionális termékekért és szolgáltatásokért felelős menedzsere. „A D3 a profik kedvence lett a sportfotózásban, a D3X pedig rendkívüli felbontása révén új szintre emeli a kereskedelmi és divatfotózást. Az eredmények magukért beszélnek: kétségkívül ez a valaha gyártott legjobb minőségű modellünk.”

A világ az ön stúdiója

A D3X különleges fejlesztésű, FX-formátumú CMOS-képérzékelője 12 csatornás adatkiolvasással, teljes fedésű mikrolencse-elrendezéssel és a chipre integrált zajcsökkentéssel rendelkezik. Kategóriájának legjobb felvételi sebességét produkálja, zajcsökkentése pedig még a magas érzékenység-beállítások mellett sem jár a részletek elvesztésével.

A D3X a széles 100–1600 ISO érzékenységtartományban használható, ami tovább bővíthető ISO 50 és ISO 6400 értékig. Teljes felbontás esetén 5 kép/mp, 10 megapixeles DX-kivágás módban pedig 7 kép/mp sorozatfelvételi sebességre képes. Az elismert MultiCAM3500FX 51 pontos automatikus élességállítási rendszer rendkívül precíz egypontos élességállítást tesz lehetővé, és gyenge fényben is kiváló dinamikájú élességkövetést kínál.

A fényképezőgép Élő nézet módja jól illeszkedik a stúdiók munkafolyamatába, illetve olyan más helyzetekben is jól használható, amikor a kereső használatára nincs lehetőség. A gép remekül reagál: indítási ideje 12 ezredmásodperc, kioldási késedelme pedig 40 ezredmásodperc. A Kevlar/szénszálas kompozit záregységet a profikra jellemző, intenzív használatra tervezték, és 300 000 ciklusos tesztnek vetették alá.

Képek az X-faktor figyelembevételével

A D3X az érzékelőtervezés és a képfeldolgozási technológia legújabb vívmányait vonultatja fel. A fényképezőgép 50 MB-os, 14 bites NEF (Raw) fájljai már a holnap kereskedelmi és ügynökségi fotóigényeit tartják szem előtt. A Capture NX2 szoftverrel a NEF fájlok a középformátumú gépek képeinek megfelelő tartományban dolgozhatók fel (140 MB, 16 bites TIFF-RGB). A finom részletek elképesztő tisztasággal őrződnek meg, az árnyékok és a csúcsfények tónusátmenetei fantasztikusak. A születő képek kinézete és hangulata teljesen egyedi.

Értelemszerű kezelhetőség

A D3X ergonómiáját és kezelhetőségét a D3-tól örökölte, amelyet úgy terveztek, hogy bárki gyorsan és hatékonyan munkához láthasson vele. A fényes, letisztult kereső képfedése 100%-os, és jól megvilágított kijelzőket tartalmaz, a nagy felbontású, 7,62 centiméteres, 920 000 képpontos VGA TFT-monitor pedig kiváló minőségű visszajátszással segíti az elkészített képek helyszíni ellenőrzését. A D3X magnézium váza, amelyet szigetelés véd a nedvesség és a por ellen, támogatja a Nikon vezeték nélküli rendszerét (WT-4), valamint HDMI-kimenettel és kettős CF-kártyafoglalattal rendelkezik, továbbá kompatibilis az új GP-1 GPS-egységgel is.