Panasonic Lumix DMC-FX60

0

A Panasonic Lumix DMC-FX40 utódja FX60 néven lát majd napvilágot és sok tekintetben az előd által hozott szolgáltatásokat kapta. Ugyanúgy 12,1 megapixeles felbontást és egy 25mm ekvivalens nagylátószögről induló, 5x zoomátfogású Leica DC optikát kapunk. A kisfilmes értéken mért gyújtótávolság 25-125mm-nek megfelelő, ami különösen nagy nyitó látószöget jelent. Az egyik legfontosabb fejlesztés az új stabilizátor, a POWER O.I.S rendszer, amely a gyártó szerint akár dupla hatékonyságot is adhat az egyel korábbi szériával szemben.

Szintén sikerült fejleszteni az élességállítás sebességén, amely átlagosan 0,3 mp-re csökkent. Ugyanígy az új feldolgozó rendszernek (Venus Engine V) köszönhetően a készenléti idő is 1,1 mp-re, a zárkésleltetés pedig 0,06 mp-re csökkent. A Panasonic többek között ebben a modellben alkalmazza először a 0,3 mm-es aszférikus és szférikus lencsetagokat, melynek köszönhetően csökkenthették az objektív és ezzel együtt a gép méretét is. A fémvázas készülék vastagsága mindössze 19,4 mm.

A DMC-FX60 elődjéhez hasonlóan, 1280 x 720 (HD) felbontású videók felvételére is használható, mono hanggal, 30 kocka/mp sebességgel. Az M-JPEG kódolással készült mozgóképek mentéséhez 40 MB belső memória áll rendelkezésre. Ez kibővítendő, SD, vagy SDHC kártyákat vásárolhatunk a géphez.

A készülék működése jórészt – főleg az expozíciós beállításokat illetően teljesen automatikus, főként az intelligens automatika módban, amely még a témaprogramok és a stabilizátor bekapcsolását is önállóan végzi. Az élességállítás szintén csak automatikus lehet, de használhatunk témakövető AF módot is. Makró állásban 3 cm távolságról képes fókuszálni a gép.

A hátsó LCD kijelző 2,7” méretű, felbontása pedig 230 000 képpont. A géphez saját töltő és akkumulátor is jár. Egy feltöltéssel a gyári mérések alapján kb. 360 felvétel készülhet.

A Panasonic Lumix DMC-FX60 ezüst, fekete, rózsaszín, lila, arany és kék színváltozatban lesz kapható.

A készülék főbb tulajdonságai:

  • 12,1 megapixeles tényleges felbontású CCD
  • 5x optikai zoom (25-125mm ekvivalens)
  • új POWER O.I.S stabilizátor
  • 3 cm makró közelpont
  • ISO100-1600 érzékenység (ISO1600-6400 nagy érzékenység módban)
  • Intelligens automatika
  • Gyorsabb AF rendszer, követő AF móddal
  • 0,3 mm-es (a)szférikus lencsetagok > kisebb váz és objektív
  • Gyorsabb bekapcsolás utáni készenlét (1,1 mp)
  • Arcfelismerés és arcfelismertetés
  • HD felbontású videofelvétel
  • Új High Dynamic mód
  • 2,7” LCD kijelző (230 000 képponttal)
  • Lítium-ion akkumulátor
  • 40 MB belső memória
  • Magyar menü
  • SD és SDHC kártyák támogatása

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Megdöbbentően gyors képkészítés az új Panasonic fényképezőkkel

Négy új Lumix modellt (ZX1, FZ38, FX60, FP8) mutat be a Panasonic

A Panasonic bemutatta négy új Lumix fényképezőgép modelljét. A DMC-ZX1 25 mm-es széles látószögű optikával és 8-szoros zoommal érkezik, ráadásul minden eddiginél vékonyabb tokozásban, köszönhetően a világ első 0,3 mm vékony aszférikus lencséinek. A második versenyző a DMC-FZ38, a sikeres FZ-sorozat legújabb tagja, mely elődjeit is jócskán túlszárnyaló minőségben és hosszúságban képes nagy felbontású videók rögzítésére. A fény befogadására pedig 27 mm-es nagylátószögű, 18-szoros nagyításra képes Leica DC Vario-Elmarit optika hivatott. Ez a gép az egyszerűen használható intelligens automata mód mellett fejlett manuális beállítási lehetőségekkel is kecsegtet. A DMC-FX60 eközben ultra-nagylátószöget kínál 25-125 mm-es optikájával, ami mögé egy 12,1 megapixeles érzékelő került. A DMC-FP8 pedig az új Lumix FP sorozat egyik első, ami nemcsak a teljesítményével, de a megjelenésével és dizájnjával is hódít.

Mind a négy modellben közös, hogy rendelkeznek az új Power O.I.S. optikai képstabilizátorral, mely a korábbi modellekbe épített MEGA O.I.S. rendszerhez képest 2-szeres hatékonysággal képes dolgozni.

DMC-FX60

A 12,1 megapixeles felbontással rendelkező FX60 25 mm-es nagylátószögű 5-szörös optikai zoomos Leica DC VARIO-ELMARIT objektívet mondhat magáénak F2.8 induló fényerővel. Egy ilyen képességű objektív szuperkompakt készülékházba való építéséhez különösen keskeny szférikus és aszférikus lencsetagok előállítására ill. sorozatgyártására van szükség, melynek kivitelezése valóságos technológiai bravúr az iparágban. A végeredmény azonban jelentős előnyökkel kecsegtet a felhasználók számára. Adott távolságból 25 mm-es nagylátószöggel ugyanis csaknem 2-szer akkora területet képes befogni a fényképezőgép, mint a szokásos 35 mm-es nagylátószögű objektívvel rendelkező modellek.

Az FZ38 és az FX60 egyaránt képessé teszi a fotóst arra, hogy minden lényeges pillanatot megörökítsen. Teszik ezt a Panasonic által kifejlesztett nagysebességű autofókusz révén, ami nagyban csökkenti a képkészítés előtt szükséges várakozási időt. A zsebből előhúzott gép sem váratja sokáig használóját, ugyanis mindössze 1,1 másodpercre van szüksége a bekapcsoló gomb megnyomása után az első kép elkészítéséig.

Intelligens Auto mód új Power O.I.S. optikai képstabilizátorral, és továbbfejlesztett arcfelismeréssel

A most bemutatásra került mind a négy Lumix modell rendelkezik az új POWER O.I.S. optikai képstabilizátorral, mely a korábbi MEGA O.I.S. rendszerhez képest 2-szeres hatékonységú kézremegés-kompenzációra képes. Az új képstabilizátor működésének jótékony hatása különösen az alacsony frekvenciájú mozgásoknál jelentkezik, mint pl. a kioldó gomb lenyomása, vagy a hosszú záridővel készített felvételek esetén. Így olyan helyzetekben (pl. éjszaka, vagy gyengén megvilágított beltéri környezetben) is tiszta, éles képek születhetnek amelyekben az eredményes fotózás korábban reménytelennek tűnt.

Az új modellek egyúttal továbbfejlesztett Arcfelismerés funkcióval is rendelkeznek. Amennyiben egy személy arca már regisztrálásra került a fényképezőgép memóriájába, a készülék felismeri őt, ha az objektív látómezejébe kerül, és kijelzi a nevét az LCD-n. Ha a fotós azt az opciót választja, hogy adott személyre állítsa az expozíciót és az élességet, akkor a gép ezt is megteszi helyette automatikusan.

A kor kihívásainak, elvárásainak megfelelve minden új Lumix fényképezőgép képes 16:9-es képaránnyal is fotózni, a hagyományos 4:3, ill. 3:2 képarányok mellett. Az elkészült képek így tökéletesen jelenhetnek meg a szélesképernyős LCD- és plazmatévéken is. Ezen felül a DMC-ZX1 a széles képarányú WVGA (848×480) illetve normál VGA (640×480) felbontások mellett HD-minőségben is tud mozgóképet rögzíteni, 720p felbontásban 30 képkocka/másodperc sebességgel.