Panasonic Lumix DMC-ZX1

0

A Panasonic nagy reményeket fűz a most bejelentett, 12,1 megapixeles Lumix DMC-ZX1-hez, hiszen a nemzetközi sajtóbemutatón is ezt a modellt emelte ki leginkább. Az előd nélküli ZX1 leginkább a TZ sorozat „nagy zoom, kis testben” hagyományait folytatja, de még kisebb vázban. Az új fejlesztésű, és világelső, 0,3 mm-es aszférikus lencséknek köszönhetően jóval kisebb objektívet sikerült építenie a gyártónak, ami 26 mm-es váz vastagságot, 8x-os zoomátfogást és ezzel összefüggésben 25mm-es ekvivalens nagylátószöget tett lehetővé.

A Leica DC Vario-Elmar zoomoptika 9 lencsét tartalmaz, ezen belül pedig 4 aszférikus tagot. A 25mm-es nagylátószög egészen 200mm (ekv.) tele tartományig állítható. A Panasonic gépéből nem maradhatott ki az optikai stabilizátor sem, ami itt az új POWER O.I.S rendszert jelenti, amely ideális esetben több mint 2x-es előnyt jelenthet a korábban alkalmazott MEGA O.I.S-hez mérten. Az autofókusz szintén jelentősebb ráncfelvarráson esett át, így sebessége átlagosan 0,3 mp. Az új, kétszálú feldolgozásnak és a Venus Engine V rendszernek köszönhetően a bekapcsolás utáni készenléti idő is csekély, mindössze 1,1 mp.

Hasonlóan a most bemutatott ultrakompaktokhoz a fémvázba „csomagolt” ZX1 is főként automatikus üzemmódban érzi otthon magát. A rekesz és záridő nem állítható manuálisan, de helyette tobzódhatunk a 28 féle témaprogramban, vagy rábízhatjuk magunkat az intelligens automatikára (iA), amely mindezt maga végzi. A gép fejlettebb arcfelismerő és felismertető szolgáltatást is kapott, valamint egy új High Dynamic témamódot, amely három beállításban használható.

Szintén hasonló a ma bejelentett gépekhez a ZX1 videofelvételi képessége. Legfeljebb 30 kocka/mp sebességgel készülhetnek a mozgóképek, 1280 x 720 pixeles maximális felbontás mellett, és persze hangfelvétellel egybekötve. Ha sorozatot szeretnénk készíteni, legnagyobb felbontásban 2,3 kép/mp sebesség érhető el, 3 megapixelen viszont akár 10 kép/mp is.

A videó és állóképek a készülék 50 MB-os belső memóriájába menthetők, amit külön kapható SD, vagy SDHC kártyákkal bővíthetünk. A hátsó LCD 100%-os lefedettségű, 2,7” képátlójú és 230 000 dot felbontású. A kijelzőn magyar nyelven is olvasható a menü.

A DMC-ZX1 áramellátása a hozzá adott lítium-ion akkumulátorral oldható meg. Egy feltöltéssel kb. 330 képet készíthetünk. A hálózati töltő szintén alaptartozék a gép mellé.

A készülék főbb tulajdonságai:

  • 12,1 megapixeles tényleges felbontású CCD
  • 8x optikai zoom (25-200mm ekvivalens)
  • új POWER O.I.S stabilizátor
  • 3 cm makró közelpont
  • ISO100-1600 érzékenység (ISO1600-6400 nagy érzékenység módban)
  • Intelligens automatika
  • Gyorsabb AF rendszer, követő AF móddal
  • 0,3 mm-es (a)szférikus lencsetagok > kis váz és objektív
  • Gyorsabb bekapcsolás utáni készenlét (1,1 mp)
  • Arcfelismerés és arcfelismertetés
  • HD felbontású videofelvétel
  • Új High Dynamic mód
  • 2,7” LCD kijelző (230 000 képponttal)
  • Lítium-ion akkumulátor
  • 50 MB belső memória
  • Magyar menü
  • SD és SDHC kártyák támogatása

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Megdöbbentően gyors képkészítés az új Panasonic fényképezőkkel

Négy új Lumix modellt (ZX1, FZ38, FX60, FP8) mutat be a Panasonic

A Panasonic bemutatta négy új Lumix fényképezőgép modelljét. A DMC-ZX1 25 mm-es széles látószögű optikával és 8-szoros zoommal érkezik, ráadásul minden eddiginél vékonyabb tokozásban, köszönhetően a világ első 0,3 mm vékony aszférikus lencséinek. A második versenyző a DMC-FZ38, a sikeres FZ-sorozat legújabb tagja, mely elődjeit is jócskán túlszárnyaló minőségben és hosszúságban képes nagy felbontású videók rögzítésére. A fény befogadására pedig 27 mm-es nagylátószögű, 18-szoros nagyításra képes Leica DC Vario-Elmarit optika hivatott. Ez a gép az egyszerűen használható intelligens automata mód mellett fejlett manuális beállítási lehetőségekkel is kecsegtet. A DMC-FX60 eközben ultra-nagylátószöget kínál 25-125 mm-es optikájával, ami mögé egy 12,1 megapixeles érzékelő került. A DMC-FP8 pedig az új Lumix FP sorozat egyik első, ami nemcsak a teljesítményével, de a megjelenésével és dizájnjával is hódít.

Mind a négy modellben közös, hogy rendelkeznek az új Power O.I.S. optikai képstabilizátorral, mely a korábbi modellekbe épített MEGA O.I.S. rendszerhez képest 2-szeres hatékonysággal képes dolgozni.

DMC-ZX1

A ZX1 kisméretű készülékházába 25 mm-es ultra-nagylátószögű 8-szoros optikai zoomátfogású Leica DC Vario-Elmar optikát, és 12,1 megapixel felbontású CCD-t rejtettek. Az optika 9 lencsetagot számlál 7 csoportban, melyek között 4 aszférikus lencsét is találunk. A keskeny tokozást lehetővé tévő 0,3 mm vékony aszférikus lencsék egyelőre az egész világon egyedülállóak, illetve az iparágon belül hagyományos, szférikus lencsékből is csak a Panasonic készített ilyen keskenyet. Mindkét megoldás nehezen kivitelezhető; a lencsék sorozatgyártása igazi kihívás, de az eredmény, azaz a 25-200 mm-es Leica standard szerint készülő objektív szuperkompakt vázba való beépítése megérte a fejlesztésbe fektetett tőkét és energiát.

Ezzel az zoomátfogással a ZX1 alkalmas átfogó tájképek megörökítésére, vagy a távolban lévő tárgyak közel hozásához. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy ez az optikai nagyítás a videófelvétel során is elérhető

Intelligens Auto mód új Power O.I.S. optikai képstabilizátorral, és továbbfejlesztett arcfelismeréssel

A most bemutatásra került mind a négy Lumix modell rendelkezik az új POWER O.I.S. optikai képstabilizátorral, mely a korábbi MEGA O.I.S. rendszerhez képest 2-szeres hatékonységú kézremegés-kompenzációra képes. Az új képstabilizátor működésének jótékony hatása különösen az alacsony frekvenciájú mozgásoknál jelentkezik, mint pl. a kioldó gomb lenyomása, vagy a hosszú záridővel készített felvételek esetén. Így olyan helyzetekben (pl. éjszaka, vagy gyengén megvilágított beltéri környezetben) is tiszta, éles képek születhetnek amelyekben az eredményes fotózás korábban reménytelennek tűnt.

Az új modellek egyúttal továbbfejlesztett Arcfelismerés funkcióval is rendelkeznek. Amennyiben egy személy arca már regisztrálásra került a fényképezőgép memóriájába, a készülék felismeri őt, ha az objektív látómezejébe kerül, és kijelzi a nevét az LCD-n. Ha a fotós azt az opciót választja, hogy adott személyre állítsa az expozíciót és az élességet, akkor a gép ezt is megteszi helyette automatikusan.

A kor kihívásainak, elvárásainak megfelelve minden új Lumix fényképezőgép képes 16:9-es képaránnyal is fotózni, a hagyományos 4:3, ill. 3:2 képarányok mellett. Az elkészült képek így tökéletesen jelenhetnek meg a szélesképernyős LCD- és plazmatévéken is. Ezen felül a DMC-ZX1 a széles képarányú WVGA (848×480) illetve normál VGA (640×480) felbontások mellett HD-minőségben is tud mozgóképet rögzíteni, 720p felbontásban 30 képkocka/másodperc sebességgel.