Haladóknak: Canon LEGRIA HV40

0

A tavaly megjelent, díjnyertes HV30 utódja a Canon LEGRIA HV40 még több egyedi funkciót kínál felhasználója számára, ilyen a programozható funkciógomb, a kézi élességállítást támogató Fókuszsegéd, vagy az automatikusat könnyítő Instant AF. A készüléken külön CINE módot és mozifilm-hatású 25p képkockás módot is választhatunk. A kibővített tartozék csatlakozó egy sereg külső kiegészítőt (pl. mikrofont, kézi hangvezérlőt) fogad.

A felvételek természetesen most is Full HD-ben (1920 x 1080i) rögzíthetők a 2,96 megapixeles CMOS érzékelőnek és a Digic DV II rendszernek köszönhetően. A készülék „szeme” egy 10x optikai zoomátfogású objektív, Super Range képstabilizátorral felszerelve.

Sajtóközlemény:

Még több kreativitás az új Canon LEGRIA HV40 kamerával

Amstelveen, Hollandia, 2009. január 5.: A Canon, a digitális képalkotási technológiák egyik vezető vállalata az új LEGRIA HV40 modellel bővíti ki nagyfelbontású (HDV) kameráinak választékát. A HDV1080i felvételeket kazettára rögzítő LEGRIA HV40, a nagysikerű HV30 utódja, amely 2008-ban elnyerte az Európa legjobb HD kamerája címet az Európai Kép- és Hangszövetségtől (EISA).

A Canon népszerű HV sorozatának új tagjaként a LEGRIA HV40 a lehető legnagyobb szabadságot biztosítja a felhasználók számára. Az új Felhasználói gombbal a leggyakrabban használt funkciók hozzárendelhetők a kamera elején található kézi vezérlőtárcsához. A HDV formátum számos újdonságot hoz a lelkes videorajongóknak, és az elsőként próbálkozóknak egyaránt, mivel kiválóan integrálható a már létező munkafolyamatokba: szinte minden videoszerkesztő szoftverrel kompatibilis.

„Az új LEGRIA HV40 magas színvonalat és nagyobb szabadságot biztosít az ambiciózus videokészítők számára. Az új modellel a Canon ismét bizonyítja a kreatív filmkészítők és videorajongók iránti elhivatottságát” – mondta Mogens Jensen, a Canon Consumer Imaging, Europe vezetője.

A LEGRIA HV40 főbb jellemzői:

  • Kiváló HDV1080i képminőség
  • A Canon HD Kamera Rendszer előnyei
    • 2,96 megapixeles Full HD CMOS képérzékelő
    • Canon HD videó objektív 10-szeres optikai zoom-mal és Super Range optikai képstabilizátorral
    • DIGIC DV II processzor, HD-re optimalizálva
  • Hihetetlenül gyors és pontos Instant AF autofókusz; a Fókuszsegéd pedig a kézi élességállításban segít
  • Mozifilm-hatású 25p progresszív felvételkészítés, valamint külön CINE mód, amellyel a felvétel valóban mozifilmszerű lesz
  • Nagyobb irányítási szabadság a Felhasználói gombbal – a leggyakrabban használt funkciók hozzárendelhetők a kézi vezérlőtárcsához
  • Rugalmas rendszer: a bővített tartozékcsatlakozóhoz egy sor kiegészítő eszköz és tartozék csatlakoztatható; a kézi hangvezérlés, a mikrofonbemenet és a fejhallgató-csatlakozó kiváló minőségű hang rögzítését eredményezi; HDMI és komponens kimeneti aljzatok
  • A 2,7” Multiangle Vivid LCD képernyő, segítségével könnyű a felvételek beállítása és visszanézése
  • DV és AV bemenetek, valamint analóg-digitális átalakító a régi házi felvételek digitalizálásához
  • Bővített fényképezési funkciók, gombnyomásra megjeleníthető hisztogrammal és 2,07 megapixeles felvételek egyidejű rögzítésével
  • Beépített vaku és LED videólámpa

Filmkészítők számára
Elődje díjnyertes funkcióin és jellemzőin túl a LEGRIA HV40 a korábbinál még nagyobb kreatív szabadságot nyújt a filmkészítők számára. A LEGRIA HV40-nél bevezetett új Felhasználói gomb segítségével a leggyakrabban használt funkciók – a fókusz, az expozíció és a hangszint beállítás – hozzárendelhetők a kézi vezérlőtárcsához. A különböző képformátumok között a 25p Cinema mód a hagyományos filmhez hasonló eredményt kínál: másodpercenként 25 képkockát rögzít.

Canon HD Kamera Rendszer
A HD Kamera Rendszer minden elemét a Canon gyártja, amely garantája a kiváló képminőséget. Az objektív, a CMOS képérzékelő és a képfeldolgozó processzor együtt hozzák létre a kiváló színvisszaadású és részletgazdag HDV1080i képet.

Technológiai ismertető

Canon HD Kamera Rendszer
A HD kamerák kiváló minőségének biztosítása érdekében a Canon gyártja a képalkotó komponenseket: az egyedi Canon HD videó objektívet, a Full HD CMOS képérzékelőt, és a nagy teljesítményű DIGIC DV képfeldolgozó processzort.

A három összetevő egyedi tervezésű, és egymással harmóniában működik, így a Canon jelentős előnnyel rendelkezik a HD képalkotás terén.

A Canon Full HD CMOS képérzékelője
A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a Canon páratlan tapasztalattal rendelkezik a CMOS képérzékelők gyártása terén. A vállalaton belüli kutató-fejlesztő tevékenység iránti elhivatottság vezetett 2006-ban az első HD CMOS képérzékelő elkészítéséhez.

Az iparvezető technológia folyamatos fejlesztésének eredményeképpen megszületett a LEGRIA HF S sorozatú kamerákban megtalálható 8,0 megapixeles, 1/2,6” Full HD CMOS képérzékelő, valamint a LEGRIA HF modellek új, kompakt 3,3 megapixeles érzékelője.

A hagyományos CCD képérzékelőkkel szemben a CMOS érzékelőknek számos jelentős előnyük van a HD képalkotásban: biztosítják a képpontok többcsatornás kiolvasását, így lehetőség nyílik a nagyfelbontású adatok gyorsabb feldolgozására. A CMOS technológia azt is jelenti, hogy egyéb funkcióval rendelkező áramkörök is elhelyezhetők ugyanazon a lapkán, amely hatékonyabb elrendezést tesz lehetővé. Ezen túl a Canon Full HD CMOS lapkáján zajcsökkentő, és pixelerősítő áramkörök is megtalálhatóak. A CMOS kevesebb áramot fogyaszt, mint a CCD szenzorok, valamint kevesebb hőt és zajt generál, így hosszabb ideig működik az akkumulátorról. A CCD érzékelőkkel ellentétben a CMOS eszközök esetén nem lép fel a függőleges csíkozódás jelensége, amelyet a pixel túlcsordulás okoz fényes pontok jelenléte esetén.

A Bayer típusú RGB primer színszűrő kiváló színhűséget és nagy felbontást biztosít.

Azonnali autofókusz
A Canon új HD kamerái az Instant AF autofókusz rendszert használják.

Mivel a HD felvételek igen nagy felbontásúak, nagy jelentősége van a pontos autofókusz rendszernek, hiszen a legkisebb élességi hibák is észrevehetők.

A hagyományos TV AF rendszerek lassan reagálnak a tárgytávolság változásaira, és gyakran megzavarja őket a nagyobb frekvenciájú háttér. A Canon Instant AF rendszere a nagysebességű Külső AF szenzorokat használja a távolságváltozások gyors követésére, a TV AF szenzort pedig a szuperfinom fókuszálásra.

Super Range optikai képstabilizátor
A Canon Super Range optikai képstabilizátor rendszere két új módszert – a giroszkópos és vektor alapú érzékelést – használ a beremegés érzékelésére és a lencsék eltolására. A hagyományos képstabilizátor rendszerek a közepes és magas frekvenciákat, míg a Super Range képstabilizátor az olyan alacsony frekvenciájú mozgásokat is érzékeli, amelyek például az emberi lélegzésnél lépnek fel. Az ilyen mozgások a normál képstabilizátor rendszerek érzékelési hatókörén kívül esnek.

A Super Range optikai képstabilizátor fényképezésnél is kiválóan működik.

DIGIC DV III
A DIGIC DV III a Canon kamerák legújabb képfeldolgozó processzora a DIGIC DV II utódja, amelyet eredetileg az XL H1 kamerához terveztek a HD felbontás megnövekedett adatfeldolgozási igényéhez. A DIGIC DV III processzor a Full HD-nál nagyobb méretű képérzékelőkről származó adatok feldolgozását biztosítja, mivel Full HD adatok körülbelül ötször annyi teljesítményt igényelnek, mint a normál felbontású videók.

A képfeldolgozás során a Canon HD a DIGIC DV III egyedi zajcsökkentési rendszert alkalmazza, amely szinte zajmentes képet, kiváló színvisszaadást és széles tónustartományt eredményez. A DIGIC DV III támogatja a bővített xvYCC színteret (x.v.Color), és eléri a dinamikatartomány 25 százalékos növekedését a DIGIC DV II processzorhoz képest.

A DIGIC DV III az osztott jelfeldolgozási technológia révén lehetővé teszi a videók és az állóképek jeleinek egyidejű kezelését. A videó és állóképeknek különböző színkövetelménye vannak, így kétféle jel külön feldolgozása lehetővé teszi a minőség maximalizálását. Az eredmény: élénk színekben gazdag videók és képek, amelyek hűen visszaadják a témát, képernyőn és nyomtatásban egyaránt.

A DIGIC DV III működteti az Arcfelismerés technológiát is (lásd alább).

Arcfelismerés technológia
A DIGIC DV III processzor által működtetett Arcfelismerés technológia képes érzékelni egy képen akár 35 arcot, és ennek megfelelően optimalizálja a beállításokat. Kilenc arc kijelölhető, és az egyik kiemelhető, mint a jelenet fő referenciapontja. A modern Arckiválasztás és követés technológiával – a Canon kompakt digitális fényképezőgépekhez hasonlóan – a kamera az élességgel és a beállításokkal mozgás közben is követi a kiválasztott arcot.

Az Arcfelismerés technológia két fő komponensből áll. Az Arcfelismerés AE (Automatikus expozíció) a DIGIC DV III processzor segítségével először beállítja a megfelelő expozíciót. Ezután az Arcfelismerés AF (autofókusz) a gyorsaság és pontosság érdekében kétféle AF rendszert használó Instant AF autofókusz rendszert alkalmazza az arcok követéséhez és az élesség megőrzéséhez. A Canon Arcfelismerés funkciója kivételesen gyors és hatékony, még abban az esetben is, ha az arc mögötti háttér világossága jelentősen eltér.

Az Arcfelismerés a lejátszást is megkönnyíti. Az Arc ugrás és Arc idősor funkciókkal a megtalált arcok a lejátszás menüben indexképként megjelennek az LCD képernyőn. A felhasználónak csupán végig kell szaladnia a felvételen, és gyorsan kiválaszthatja a keresett arcot.

Előzetes felvétel funkció
Az Előzetes felvétel módban a kamera folyamatosan rögzít 3 másodpercnyi anyagot egy átmeneti tárban. A Felvétel gomb megnyomásakor az előző 3 másodperc is hozzáadódik a felvételhez, így biztosítva a váratlan, ám fontos pillanatok megörökítését.

Videó pillanatfelvétel
A Videó pillanatfelvétel funkció segítségével könnyen létrehozhatók video-montázsok.

A funkció bekapcsolását követően a Felvétel gomb megnyomásakor a kamera egy 4 másodperces felvételt készít, amely általában egy tipikus vágás hossza.

A Videó pillanatfelvételek készítése közben az LCD képernyő szélén egy kék sáv jelzi a felhasználónak, mennyi van hátra a 4 másodperces szegmensből.

A felvételkészítést követően a felhasználó kiválaszthatja és megtekintheti a pillanatfelvételeket, és lejátszólistát is készíthet belőlük. A video-montázsban a lejátszólista zenei aláfestéssel is párosítható: a kamerában öt szabadon használható zeneszám van, és még több található a mellékelt CD lemezen. Feltölthetők azonban a felhasználó saját kedvenc zeneszámai is a mellékelt Music Transfer Utility programmal (csak WAV formátumban).

Egyidejű fényképezés
Az Egyidejű fényképezés lehetővé teszi a fényképek készítését videófelvétel közben is, így nincs szükség a felvételi módok átváltására. Az Egyidejű fényképezés módban a beállításokat a kamera automatikusan elvégzi, így a felhasználónak elég a témára koncentrálnia.

A vezérlőtárcsa külön Fényképezés vagy Videó módba is állítható, ahol a manuális beállítások elérhetők.

Fotósorozat
Lejátszás közben a Fotósorozat funkció egy másodpercnyi videóból egy gombnyomásra kiragad 25 felvételt, ahonnan kiválasztható a tökéletes kép.

xvYCC színtér (x.v.Color)
Az xvYCC színtér (x.v.Color) szélesebb színtartományt, és majdnem kétszer annyi színt biztosít, mint az sRGB színtér: az eredmény mély, és valósághű színvisszaadás. A funkció lejátszáskor csak olyan megjelenítővel használható, amely támogatja az x.v. színteret.

Kattintson a lenti képre az új ablakban megnyitáshoz: