HD felbontású Canon videokamerák

0

Canon HF200

Canon HF200

A Canon Full HD minőségben rögzítő, digitális videokamera családja két új taggal a LEGRIA HF20 és HF200 modellekkel gyarapodik, melyek elődeiknél kisebb méretűek.

Az új modellek 15x-ös optikai zoomos objektívet és 3,3 megapixeles Full HD CMOS érzékelőt kaptak. A képfeldolgozásért a Digic DV III rendszer felel.

A készülékek főként tárolókapacitásukban térnek el egymástól, ugyanis a HF20 modell 32 GB beépített memóriája mellett SD és SDHC kártyákra is képes menteni, míg a HF200 csak utóbbiakra dolgozik.

A videózást mindkét modellnél Arcfelismerő szolgáltatás, Előzetes felvétel, Pillanatfelvétel, valamint Instant Af rendszer teszi könnyebbé.

Sajtóközlemény:

Kiváló képminőség és elegáns megjelenés az új Canon LEGRIA HF sorozattal

Amstelveen, Hollandia, 2009. január 5.: A Canon, a digitális képalkotási technológiák egyik vezető vállalata bejelentette eddigi legkisebb és egyben legelegánsabb nagyfelbontású (HD) kameráit. A Full HD 1920×1080 felvételeket rögzítő LEGRIA HF20 és LEGRIA HF200 modellek 17 százalékkal kisebbek, mint elődeik. Az új modellek a Canon HD Kamera Rendszer új verziójával és 15-szörös optikai zoommal rendelkeznek, így a felhasználó megtapasztalhatja a Canon Freecording kampánya által közvetített üzentet, hogy bárhol és bármikor készíthetők kiváló minőségű HD felvételek.

A LEGRIA HF20 kamera 32 GB-os belső memóriájára, valamint a memóriakártyára több mint 12 órányi felvétel rögzíthető. A LEGRIA HF200 pedig közvetlenül SDHC (nagykapacitású SD) kártyára rögzíti a videókat és a fényképeket. Az elegáns megjelenésű új modellek számos új, felhasználóbarát funkcióval rendelkeznek, amelyeket a Canon új generációs DIGIC DV III processzora működtet.

„Ezek a videokamerák két tekintetben is újdonságot jelentenek: az egyik a valóban kis méretük, a másik a fantasztikus képminőség. A kiváló minőségű, zsebben elférő Full HD kamera biztosítja a szabad felvételkészítést a nap bármely szakában” – mondta Mogens Jensen, a Canon Consumer Imaging, Europe vezetője.

Az új LEGRIA HF20 és LEGRIA HF200 legfontosabb jellemzői:

  • Új, ultra könnyű kialakítás – 340 g tömegükkel a Canon legkisebb HD kamerái
  • 1920×1080 Full HD felvételek rögzítése a Canon HD Kamera Rendszerrel
    • Új, 15-szörös optikai zoom Canon HD videó objektív Super Range optikai képstabilizátorral
    • Új ¼”, 3,3 megapixeles Full HD CMOS képérzékelő
    • Új DIGIC DV III képfeldolgozó processzor
  • A felvételkészítést megkönnyítő funkciók:
    • Új Arcfelismerés technológia
    • Új Videó pillanatfelvétel mód, amellyel video-montázsok készíthetők
    • Új Előzetes felvétel funkció, amellyel a váratlan pillanatok is megörökíthetők
    • Precíz és gyors Instant AF autofókusz
  • Kettős flash memória: A LEGRIA HF20 a videókat és fényképeket 32 GB-os belső memóriába vagy SDHC memóriakártyára rögzíti
  • A LEGRIA HF200 közvetlenül SDHC memóriakártyára rögzít
  • Modern fényképezési funkciók – 3,3 megapixeles fényképek, Egyidejű fényképezés és Fotósorozat funkció (2,07 megapixel)
  • Bővíthető és rugalmas: kiváló hangminőség a mikrofonbemenet és a kézi hangerővezérlés segítségével; Mini Advanced tartozékcsatlakozó; HDMI és komponens kimeneti aljzatok
  • Könnyen megosztható felvételek: kompatibilitás a Canon DW-100 DVD írójával; alapkiépítésben mellékelt PIXELA ImageMixer video-szerkesztő szoftver

A Canon HD Kamera Rendszer előnyei
A LEGRIA HF20 és LEGRIA HF200 kamerák számára újratervezett Canon HD Kamera Rendszer jobb minőségű és nagyobb színhűséggel rendelkező felvételek készítését teszi lehetővé. A tökéletes képminőség elérése érdekében a rendszer minden elemét – az objektívet, a CMOS képérzékelőt és processzort egyaránt – a Canon gyártja, és optimalizálja.

Az új Canon HD videó objektív kiváló minőségű gyártmány, amelyet HD felvételek felbontásához terveztek. A 15-szörös optikai zoom nagyításával a távoli témák is közelebb hozhatók. Az objektív része a Canon Super Range optikai képstabilizátor, amely a kiváló minőségű felvételek készítése érdekében kétféle technikával érzékeli és kompenzálja a különböző frekvenciájú rezgéseket. A 3,3 megapixeles képérzékelő nagyobb felbontásban rögzíti a felvételeket, mint ami a Full HD formátumhoz szükséges. Az új DIGIC DV III processzor dolgozza fel az adatokat, és az AVCHD szabványnak megfelelő maximális sebességen, 24 Mb/s-on rögzíti a képeket. Az eredmény a 1920×1080 Full HD felbontású videó, amely élénk színekkel és kiváló részletgazdagsággal rendelkezik. A DIGIC DV III processzor támogatja a bővített xvYCC színteret (x.v.Color) és az Arcfelismerés technológiát.

A nagyszerű felvételek készítéséhez
Az új DIGIC DV III processzornak köszönhetően most először használható az Arcfelismerés funkció a Canon videokamerákon is.

A Canon Arcfelismerés funkciója 35 arcot is képes érzékelni a képen, és ezeknek megfelelően optimalizálja beállításokat. Kilenc arc kijelölhető, és a jelenet fő referenciapontjaként az egyik kiemelhető. A modern Arckiválasztás és követés technológiával – a Canon kompakt digitális fényképezőgépeihez hasonlóan – az élességgel és a beállításokkal a kamera mozgás közben is követi a kiválasztott arcot.

Az Arcfelismerés AE (Automatikus expozíció) a DIGIC DV III processzor segítségével gyorsan beállítja a megfelelő expozíciót. Az Arcfelismerés AF (Autofókusz) a Canon egyedi Instant AF rendszerét alkalmazza az arcok nagy sebességgel és pontossággal történő követéséhez, és élességük megőrzéséhez. A Canon Arcfelismerés funkciója kivételesen gyors és hatékony, még akkor is, ha az arc mögötti háttér világossága jelentősen eltér.

Az Arcfelismerés a lejátszást is megkönnyíti: az Arc ugrás és Arc idősor funkciókkal a kívánt jelenet könnyedén és gyorsan megtalálható.

Az új Canon kamerákban megjelenő Videó pillanatfelvétel funkció jól használható bonyolultabb felvételek készítéséhez, így nincs szükség utólagos szerkesztésre. A kamera egy gombnyomásra 4 másodpercnyi felvételt készít, amelyekből később könnyedén összeállíthatók video-montázsok. A kész videó zenére is lejátszható: a kamera és a mellékelt CD öt szabadon felhasználható zeneszámot tartalmaz, valamint a felhasználó saját számokat is feltölthet.

Az új Előzetes felvétel funkció segítségével a kamera három másodpercnyi felvételt folyamatosan tárol, amennyiben az LCD képernyő nyitva van. A Felvétel gomb lenyomásakor a kamera rögzíti a gombnyomás előtti három másodpercet is. Az Előzetes felvétel funkció így lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy rögzítse váratlan és fontos pillanatokat.

Kiváló fényképek
A külön Videó és Fényképezés módokon túl a funkciótárcsa egy harmadik opciót, az Egyidejű fényképezést is tartalmazza. Ebben a módban a kamera automatikusan elvégzi a beállításokat, így a felhasználónak csupán a videók és a 3,3 megapixeles fényképek készítésére kell koncentrálnia. Ilyenkor videofelvétel közben is bármikor fényképezhetünk.

Egyszerűbbé vált a Lejátszás mód használata is: a külön Lejátszás gomb megnyomására megjelenik a rögzített videók és fényképek indexképes menüje. A Fotósorozat funkcióval a Fotó gomb megnyomására egy rögzített videofelvételből 25 állókép is készíthető.

A flash memória előnyei: ultra kompakt, és ultra nagy teljesítmény
Az új LEGRIA HF20 és LEGRIA HF200 modellek a Canon legkisebb HD kamerái: mindössze 340 grammos tömegük a flash memóriának köszönhető.

A más rögzítési formátumokhoz képest jelentősen kisebb és könnyebb flash memória számos előnnyel rendelkezik: ennek köszönhető többek között a kamera gyors reagálási ideje és alacsony energiafogyasztása. A flash memória kevésbé érzékeny: a kazettákkal és lemezekkel ellentétben itt nincsenek mozgó alkatrészek, így a felvétel a kamera leejtése vagy rázkódása esetén sem sérül.

A kettős flash memóriás LEGRIA HF20 maximális rugalmasságot biztosít a felhasználó számára: A 32 GB-os belső memóriába akár 12 órányi HD felvétel is rögzíthető, amely a memóriakártya segítségével meghosszabbítható.

A LEGRIA HF200 kiváló eszköz a videók megosztására is: a nagy kapacitású memóriakártyára rögzített felvételek könnyedén megoszthatók a barátokkal és családtagokkal.

Technológiai ismertető

Canon HD Kamera Rendszer
A HD kamerák kiváló minőségének biztosítása érdekében a Canon gyártja a képalkotó komponenseket: az egyedi Canon HD videó objektívet, a Full HD CMOS képérzékelőt, és a nagy teljesítményű DIGIC DV képfeldolgozó processzort.

A három összetevő egyedi tervezésű, és egymással harmóniában működik, így a Canon jelentős előnnyel rendelkezik a HD képalkotás terén.

A Canon Full HD CMOS képérzékelője
A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a Canon páratlan tapasztalattal rendelkezik a CMOS képérzékelők gyártása terén. A vállalaton belüli kutató-fejlesztő tevékenység iránti elhivatottság vezetett 2006-ban az első HD CMOS képérzékelő elkészítéséhez.

Az iparvezető technológia folyamatos fejlesztésének eredményeképpen megszületett a LEGRIA HF S sorozatú kamerákban megtalálható 8,0 megapixeles, 1/2,6” Full HD CMOS képérzékelő, valamint a LEGRIA HF modellek új, kompakt 3,3 megapixeles érzékelője.

A hagyományos CCD képérzékelőkkel szemben a CMOS érzékelőknek számos jelentős előnyük van a HD képalkotásban: biztosítják a képpontok többcsatornás kiolvasását, így lehetőség nyílik a nagyfelbontású adatok gyorsabb feldolgozására. A CMOS technológia azt is jelenti, hogy egyéb funkcióval rendelkező áramkörök is elhelyezhetők ugyanazon a lapkán, amely hatékonyabb elrendezést tesz lehetővé. Ezen túl a Canon Full HD CMOS lapkáján zajcsökkentő, és pixelerősítő áramkörök is megtalálhatóak. A CMOS kevesebb áramot fogyaszt, mint a CCD szenzorok, valamint kevesebb hőt és zajt generál, így hosszabb ideig működik az akkumulátorról. A CCD érzékelőkkel ellentétben a CMOS eszközök esetén nem lép fel a függőleges csíkozódás jelensége, amelyet a pixel túlcsordulás okoz fényes pontok jelenléte esetén.

A Bayer típusú RGB primer színszűrő kiváló színhűséget és nagy felbontást biztosít.

Azonnali autofókusz
A Canon új HD kamerái az Instant AF autofókusz rendszert használják.

Mivel a HD felvételek igen nagy felbontásúak, nagy jelentősége van a pontos autofókusz rendszernek, hiszen a legkisebb élességi hibák is észrevehetők.

A hagyományos TV AF rendszerek lassan reagálnak a tárgytávolság változásaira, és gyakran megzavarja őket a nagyobb frekvenciájú háttér. A Canon Instant AF rendszere a nagysebességű Külső AF szenzorokat használja a távolságváltozások gyors követésére, a TV AF szenzort pedig a szuperfinom fókuszálásra.

Super Range optikai képstabilizátor
A Canon Super Range optikai képstabilizátor rendszere két új módszert – a giroszkópos és vektor alapú érzékelést – használ a beremegés érzékelésére és a lencsék eltolására. A hagyományos képstabilizátor rendszerek a közepes és magas frekvenciákat, míg a Super Range képstabilizátor az olyan alacsony frekvenciájú mozgásokat is érzékeli, amelyek például az emberi lélegzésnél lépnek fel. Az ilyen mozgások a normál képstabilizátor rendszerek érzékelési hatókörén kívül esnek.

A Super Range optikai képstabilizátor fényképezésnél is kiválóan működik.

DIGIC DV III
A DIGIC DV III a Canon kamerák legújabb képfeldolgozó processzora a DIGIC DV II utódja, amelyet eredetileg az XL H1 kamerához terveztek a HD felbontás megnövekedett adatfeldolgozási igényéhez. A DIGIC DV III processzor a Full HD-nál nagyobb méretű képérzékelőkről származó adatok feldolgozását biztosítja, mivel Full HD adatok körülbelül ötször annyi teljesítményt igényelnek, mint a normál felbontású videók.

A képfeldolgozás során a Canon HD a DIGIC DV III egyedi zajcsökkentési rendszert alkalmazza, amely szinte zajmentes képet, kiváló színvisszaadást és széles tónustartományt eredményez. A DIGIC DV III támogatja a bővített xvYCC színteret (x.v.Color), és eléri a dinamikatartomány 25 százalékos növekedését a DIGIC DV II processzorhoz képest.

A DIGIC DV III az osztott jelfeldolgozási technológia révén lehetővé teszi a videók és az állóképek jeleinek egyidejű kezelését. A videó és állóképeknek különböző színkövetelménye vannak, így kétféle jel külön feldolgozása lehetővé teszi a minőség maximalizálását. Az eredmény: élénk színekben gazdag videók és képek, amelyek hűen visszaadják a témát, képernyőn és nyomtatásban egyaránt.

A DIGIC DV III működteti az Arcfelismerés technológiát is (lásd alább).

Arcfelismerés technológia
A DIGIC DV III processzor által működtetett Arcfelismerés technológia képes érzékelni egy képen akár 35 arcot, és ennek megfelelően optimalizálja a beállításokat. Kilenc arc kijelölhető, és az egyik kiemelhető, mint a jelenet fő referenciapontja. A modern Arckiválasztás és követés technológiával – a Canon kompakt digitális fényképezőgépekhez hasonlóan – a kamera az élességgel és a beállításokkal mozgás közben is követi a kiválasztott arcot.

Az Arcfelismerés technológia két fő komponensből áll. Az Arcfelismerés AE (Automatikus expozíció) a DIGIC DV III processzor segítségével először beállítja a megfelelő expozíciót. Ezután az Arcfelismerés AF (autofókusz) a gyorsaság és pontosság érdekében kétféle AF rendszert használó Instant AF autofókusz rendszert alkalmazza az arcok követéséhez és az élesség megőrzéséhez. A Canon Arcfelismerés funkciója kivételesen gyors és hatékony, még abban az esetben is, ha az arc mögötti háttér világossága jelentősen eltér.

Az Arcfelismerés a lejátszást is megkönnyíti. Az Arc ugrás és Arc idősor funkciókkal a megtalált arcok a lejátszás menüben indexképként megjelennek az LCD képernyőn. A felhasználónak csupán végig kell szaladnia a felvételen, és gyorsan kiválaszthatja a keresett arcot.

Előzetes felvétel funkció
Az Előzetes felvétel módban a kamera folyamatosan rögzít 3 másodpercnyi anyagot egy átmeneti tárban. A Felvétel gomb megnyomásakor az előző 3 másodperc is hozzáadódik a felvételhez, így biztosítva a váratlan, ám fontos pillanatok megörökítését.

Videó pillanatfelvétel
A Videó pillanatfelvétel funkció segítségével könnyen létrehozhatók video-montázsok.

A funkció bekapcsolását követően a Felvétel gomb megnyomásakor a kamera egy 4 másodperces felvételt készít, amely általában egy tipikus vágás hossza.

A Videó pillanatfelvételek készítése közben az LCD képernyő szélén egy kék sáv jelzi a felhasználónak, mennyi van hátra a 4 másodperces szegmensből.

A felvételkészítést követően a felhasználó kiválaszthatja és megtekintheti a pillanatfelvételeket, és lejátszólistát is készíthet belőlük. A video-montázsban a lejátszólista zenei aláfestéssel is párosítható: a kamerában öt szabadon használható zeneszám van, és még több található a mellékelt CD lemezen. Feltölthetők azonban a felhasználó saját kedvenc zeneszámai is a mellékelt Music Transfer Utility programmal (csak WAV formátumban).

Egyidejű fényképezés
Az Egyidejű fényképezés lehetővé teszi a fényképek készítését videófelvétel közben is, így nincs szükség a felvételi módok átváltására. Az Egyidejű fényképezés módban a beállításokat a kamera automatikusan elvégzi, így a felhasználónak elég a témára koncentrálnia.

A vezérlőtárcsa külön Fényképezés vagy Videó módba is állítható, ahol a manuális beállítások elérhetők.

Fotósorozat
Lejátszás közben a Fotósorozat funkció egy másodpercnyi videóból egy gombnyomásra kiragad 25 felvételt, ahonnan kiválasztható a tökéletes kép.

xvYCC színtér (x.v.Color)
Az xvYCC színtér (x.v.Color) szélesebb színtartományt, és majdnem kétszer annyi színt biztosít, mint az sRGB színtér: az eredmény mély, és valósághű színvisszaadás. A funkció lejátszáskor csak olyan megjelenítővel használható, amely támogatja az x.v. színteret.

Kattintson a lenti képre az új ablakban megnyitáshoz: