Négy új SD memóriás Canon kamera

0

A Canon olcsóbb szériás, SD kártyára rögzítő videokamerái négy új modellel gyarapodnak a közeljövőben. Közülük a magasabb szériás modellek (FS22. FS21 és FS20) nem csak külön kártyára, de 32, 16 és 8 GB-os belső memóriába is képesek menteni, míg az FS200 modell csak SD és SDHC memóriával használható. Az utóbbi készülék 41x Bővített zoom funkcióval, míg nagyobb testvérei 45x-ös zoommal rendelkeznek.

A Videó pillanatfelvétel és az Előzetes rögzítés szolgáltatások sokkal egyszerűbbé teszik a kezelhetőséget és segítségükkel nem maradunk le semmiről a gép lassabb bekapcsolási ideje miatt. A Gyorstöltés lehetőség a normál sebesség 3x-osával tölti az akkumulátort, így 20 perc töltés után kb. 1 óráig használhatjuk a készüléket.

Sajtóközlemény:

Még több szabadság és szórakozás a Canon új SD flash memóriás kameráival

Amstelveen, Hollandia, 2009. január 5. A Canon, a digitális képalkotási technológiák egyik vezető vállalata bemutatja normál felbontású kamera sorozatának legkisebb és legelegánsabb modelljeit. Az ultra kompakt, és energiatakarékos flash memóriával rendelkező videokamerák – a LEGRIA FS22, LEGRIA FS21, LEGRIA FS20 és a LEGRIA FS200 – egy feltöltéssel akár három és fél órán át használhatók.

A felvételkészítés során mindegyik kamera teljes szabadságot biztosító új lehetőségeket kínál a felhasználók számára. Az új Videó pillanatfelvétel funkciónak köszönhetően egy gombnyomással készíthetők rövid videoklippek, amelyek később akár sorozatban egymás után lejátszhatók. A szintén új Előzetes felvétel (Pre-Rec) funkció lehetővé teszi, hogy a felvétel gomb megnyomásakor a kamera a gombnyomás előtti három másodperc eseményeit is rögzítse, így nem marad le egyetlen fontos pillanatról sem. Az új Lejátszás gombbal a felvétel visszanézése pedig igen egyszerűvé válik. A felsőbb kategóriás Kettős flash memóriás modellek a memóriakártya mellett a beépített belső memóriára is rögzítenek. A memória mérete – modelltől függően – 32 GB, 16 GB illetve 8 GB. A négy színváltozatban elérhető LEGRIA FS200 közvetlenül memóriakártyára rögzít, így a felvételek később könnyedén megoszthatók családtagokkal és barátokkal.

„Az új LEGRIA FS sorozat flash memóriával és kifejezetten felhasználóbarát videorögzítési technológiákkal rendelkezik, így a kiváló minőségű felvételek készítése még soha nem volt ilyen egyszerű” – mondta Mogens Jensen, a Canon Consumer Imaging, Europe vezetője.

A videokamerák főbb jellemzői:

  • Könnyű és stílusos kialakítás, alig 230 g-os tömeg: a Canon legkönnyebb kamerái
  • Lehetőségek teljes választéka:
    • A Kettős flash memóriás modellek az SD/SDHC memóriakártya mellett a beépített belső memóriára is rögzítenek: a memória mérete 32 GB (LEGRIA FS22), 16 GB (LEGRIA FS21), illetve 8 GB (LEGRIA FS20)
    • Közvetlenül SD/SDHC memóriakártyára rögzítés (LEGRIA FS200)
  • A felvételt megkönnyítő új funkciók:
    • Videó pillanatfelvétel: video-montázsok készítése a kamera segítségével
    • Előzetes felvétel funkciónak köszönhetően nem marad le a fontos pillanatokról
  • Egyidejű fényképezés funkció: nem kell felvételi módot váltania a videók és fényképek rögzítése között, így a felhasználóként csak a témára kell koncentrálnia
  • A Bővített zoom-mal a téma az eddigieknél is közelebb hozható a képminőség romlása nélkül: 45x (LEGRIA FS22, LEGRIA FS21 és LEGRIA FS20), illetve 41x (LEGRIA FS200) zoom
  • Új Gyorstöltés funkcióval a normál sebesség 3-szorosával tölti fel az akkumulátort, így alig 20 perc töltés után egy óra üzemidő érhető el
  • A videokamerák a mikrofonbemenet és a fejhallgató csatlakozó segítségével kiváló minőségű hangot eredményeznek
  • Könnyű megosztás: kompatibilitás a Canon DW-100 DVD írójával; Software Solution lemez és PIXELA ImageMixer videószerkesztő szoftver mellékelve

Szórakoztató használat: a flash memória előnyei
A korábbi modelleknél – az FS11, FS10 és FS100 kameráknál – jelentősen kisebb LEGRIA FS sorozatú videokamerák kényelmesen elférnek akár egy zsebben vagy kisebb táskában is: az alig 230 g-os készüléket egész nap bárhova magunkkal vihetjük.

A kis tömeget a flash memóriának köszönhetjük. A hagyományos rögzítési formáknál kisebb és könnyebb flash memória számos egyéb előnnyel is rendelkezik. A gyorsabb indítású és nagyobb reakciókészségű flash memóriás kamerák kevesebb energiát fogyasztanak, és – a többi adathordozóval összehasonlítva – a memóriára jóval hosszabb felvétel rögzíthető. A flash memória kevésbé érzékeny: a kazettákkal, illetve lemezekkel ellentétben nincsenek mozgó alkatrészei, ezért a felvétel a kamera leejtése vagy rázkódása esetén sem sérül.

Az ultra hatékony flash memórián kívül az LEGRIA FS sorozatú modellek egy másik új funkcióval, a Gyorstöltéssel is rendelkeznek: egy hosszú nap után a lemerült akkumulátor alig 20 perc alatt feltölthető, és a kamera így még egy órán áthasználható.

Teljes választék
A maximális rugalmasságot igénylő felhasználók számára a belső memóriával és a memóriakártyával rendelkező Kettős flash memóriás kamerák jelentenek megoldást.

A csúcsmodell LEGRIA FS22 kamera 32 GB-os belső flash memóriával rendelkezik, amely 20 órányi felvétel rögzítésére elegendő 20, így nincs szükség egyéb adathordozóra. A hosszabb felvételeknél a belső memórián kívül memóriakártyára is bármikor rögzíthetők a felvételek, így a kapacitás sem okozhat problémát. A LEGRIA FS21 modell 16 GB-os belső memóriájának köszönhetően 10 órányi felvétel rögzítésére alkalmas. A 8 GB-os memóriájú LEGRIA FS20 több mint 5 órányi felvétel rögzítésére képes.

A LEGRIA FS200 a felvételeket közvetlenül SD vagy SDHC (nagy kapacitású) memóriakártyára rögzíti, így a videók igen könnyen megoszthatók, valamint az adathordozó is kedvezőbb áron érhető el.

Felvételek készítése könnyedén
Az új LEGRIA FS sorozat modelljei a flash memória előnyein túl, további hasznos funkciókkal is rendelkeznek.

Az új Canon kamerákban megjelenő Videó pillanatfelvétel funkció kiválóan alkalmas bonyolultabb felvételek készítésére, így nincs szükség utólagos szerkesztésre. A kamera egy gombnyomásra 4 másodpercnyi felvételt rögzít, így az egyes klipek összefűzésével, ezzel a funkcióval igen könnyen video-montázsokat is készíthetünk. A kész videó zenére is lejátszható: a kamera tartalmaz néhány szabadon felhasználható zenét, de akár számítógépről is letölthetők a kívánt dallam.

Az új Előzetes felvétel funkció segítségével a kamera folyamatosan három másodpercnyi felvételt tárol, amennyiben az LCD képernyő nyitva van. A Felvétel gomb megnyomásakor a kamera a megelőző három másodpercet is a felvétel elején hagyja, így egyetlen fontos pillanat sem maradhat ki, még akkor sem, ha váratlanul történik.

Videó vagy fénykép? Az egyidejű felvételkészítés megkönnyíti a választást
A külön videó és fénykép rögzítési opciókon kívül – amelyek manuális beállításokat is lehetővé tesznek – a funkciótárcsa egy harmadik állásában érhető el az Egyidejű fényképezés. Ebben a módban a kamera automatikusan elvégzi a beállításokat, így a felhasználónak csupán a videók és a fényképek készítésére kell koncentrálnia. Ilyenkor akár videofelvétel közben is bármikor készíthetők fényképek.

A Lejátszás mód használata is egyszerűbbé vált. A külön Lejátszás gomb megnyomására megjelenik a rögzített videók és fényképek indexképes menüje.

A nagy teljesítményű DIGIC DV II: 45-szörös Bővített zoom
A Canon saját gyártású DIGIC DV II processzora – amelyet eredetileg a HD felvételek rögzítéséhez terveztek – különösen nagy teljesítményt biztosít a LEGRIA FS sorozatú kameráknak. A Canon videó objektívek kiváló minősége lehetővé teszi a Bővített zoom használatát, amellyel a téma a képminőség romlása nélkül hozható közelebb. Az összetett zoom nagyítása 45-szörös (LEGRIA FS22, LEGRIA FS21 és LEGRIA FS20), illetve 41-szeres (LEGRIA FS200).

A Canon extrák
Más normál felbontású kamerákkal ellentétben a LEGRIA FS modellek alapkiépítésben tartalmaznak mikrofon bemenetet és fejhallgató csatlakozót, amelyek segítségével kiváló minőségű hang rögzíthető.

A mellékelt, könnyen használható szoftverrel a videók szerkesztése és megosztása, DVD-re írása és internetre feltöltése igen egyszerű. Ezen kívül a LEGRIA FS kamerák kompatibilisek a Canon DW-100 DVD íróval, amely megkönnyíti a videók archiválását.

Technológiai ismertető

Canon HD Kamera Rendszer
A HD kamerák kiváló minőségének biztosítása érdekében a Canon gyártja a képalkotó komponenseket: az egyedi Canon HD videó objektívet, a Full HD CMOS képérzékelőt, és a nagy teljesítményű DIGIC DV képfeldolgozó processzort.

A három összetevő egyedi tervezésű, és egymással harmóniában működik, így a Canon jelentős előnnyel rendelkezik a HD képalkotás terén.

A Canon Full HD CMOS képérzékelője
A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a Canon páratlan tapasztalattal rendelkezik a CMOS képérzékelők gyártása terén. A vállalaton belüli kutató-fejlesztő tevékenység iránti elhivatottság vezetett 2006-ban az első HD CMOS képérzékelő elkészítéséhez.

Az iparvezető technológia folyamatos fejlesztésének eredményeképpen megszületett a LEGRIA HF S sorozatú kamerákban megtalálható 8,0 megapixeles, 1/2,6” Full HD CMOS képérzékelő, valamint a LEGRIA HF modellek új, kompakt 3,3 megapixeles érzékelője.

A hagyományos CCD képérzékelőkkel szemben a CMOS érzékelőknek számos jelentős előnyük van a HD képalkotásban: biztosítják a képpontok többcsatornás kiolvasását, így lehetőség nyílik a nagyfelbontású adatok gyorsabb feldolgozására. A CMOS technológia azt is jelenti, hogy egyéb funkcióval rendelkező áramkörök is elhelyezhetők ugyanazon a lapkán, amely hatékonyabb elrendezést tesz lehetővé. Ezen túl a Canon Full HD CMOS lapkáján zajcsökkentő, és pixelerősítő áramkörök is megtalálhatóak. A CMOS kevesebb áramot fogyaszt, mint a CCD szenzorok, valamint kevesebb hőt és zajt generál, így hosszabb ideig működik az akkumulátorról. A CCD érzékelőkkel ellentétben a CMOS eszközök esetén nem lép fel a függőleges csíkozódás jelensége, amelyet a pixel túlcsordulás okoz fényes pontok jelenléte esetén.

A Bayer típusú RGB primer színszűrő kiváló színhűséget és nagy felbontást biztosít.

Azonnali autofókusz
A Canon új HD kamerái az Instant AF autofókusz rendszert használják.

Mivel a HD felvételek igen nagy felbontásúak, nagy jelentősége van a pontos autofókusz rendszernek, hiszen a legkisebb élességi hibák is észrevehetők.

A hagyományos TV AF rendszerek lassan reagálnak a tárgytávolság változásaira, és gyakran megzavarja őket a nagyobb frekvenciájú háttér. A Canon Instant AF rendszere a nagysebességű Külső AF szenzorokat használja a távolságváltozások gyors követésére, a TV AF szenzort pedig a szuperfinom fókuszálásra.

Super Range optikai képstabilizátor
A Canon Super Range optikai képstabilizátor rendszere két új módszert – a giroszkópos és vektor alapú érzékelést – használ a beremegés érzékelésére és a lencsék eltolására. A hagyományos képstabilizátor rendszerek a közepes és magas frekvenciákat, míg a Super Range képstabilizátor az olyan alacsony frekvenciájú mozgásokat is érzékeli, amelyek például az emberi lélegzésnél lépnek fel. Az ilyen mozgások a normál képstabilizátor rendszerek érzékelési hatókörén kívül esnek.

A Super Range optikai képstabilizátor fényképezésnél is kiválóan működik.

DIGIC DV III
A DIGIC DV III a Canon kamerák legújabb képfeldolgozó processzora a DIGIC DV II utódja, amelyet eredetileg az XL H1 kamerához terveztek a HD felbontás megnövekedett adatfeldolgozási igényéhez. A DIGIC DV III processzor a Full HD-nál nagyobb méretű képérzékelőkről származó adatok feldolgozását biztosítja, mivel Full HD adatok körülbelül ötször annyi teljesítményt igényelnek, mint a normál felbontású videók.

A képfeldolgozás során a Canon HD a DIGIC DV III egyedi zajcsökkentési rendszert alkalmazza, amely szinte zajmentes képet, kiváló színvisszaadást és széles tónustartományt eredményez. A DIGIC DV III támogatja a bővített xvYCC színteret (x.v.Color), és eléri a dinamikatartomány 25 százalékos növekedését a DIGIC DV II processzorhoz képest.

A DIGIC DV III az osztott jelfeldolgozási technológia révén lehetővé teszi a videók és az állóképek jeleinek egyidejű kezelését. A videó és állóképeknek különböző színkövetelménye vannak, így kétféle jel külön feldolgozása lehetővé teszi a minőség maximalizálását. Az eredmény: élénk színekben gazdag videók és képek, amelyek hűen visszaadják a témát, képernyőn és nyomtatásban egyaránt.

A DIGIC DV III működteti az Arcfelismerés technológiát is (lásd alább).

Arcfelismerés technológia
A DIGIC DV III processzor által működtetett Arcfelismerés technológia képes érzékelni egy képen akár 35 arcot, és ennek megfelelően optimalizálja a beállításokat. Kilenc arc kijelölhető, és az egyik kiemelhető, mint a jelenet fő referenciapontja. A modern Arckiválasztás és követés technológiával – a Canon kompakt digitális fényképezőgépekhez hasonlóan – a kamera az élességgel és a beállításokkal mozgás közben is követi a kiválasztott arcot.

Az Arcfelismerés technológia két fő komponensből áll. Az Arcfelismerés AE (Automatikus expozíció) a DIGIC DV III processzor segítségével először beállítja a megfelelő expozíciót. Ezután az Arcfelismerés AF (autofókusz) a gyorsaság és pontosság érdekében kétféle AF rendszert használó Instant AF autofókusz rendszert alkalmazza az arcok követéséhez és az élesség megőrzéséhez. A Canon Arcfelismerés funkciója kivételesen gyors és hatékony, még abban az esetben is, ha az arc mögötti háttér világossága jelentősen eltér.

Az Arcfelismerés a lejátszást is megkönnyíti. Az Arc ugrás és Arc idősor funkciókkal a megtalált arcok a lejátszás menüben indexképként megjelennek az LCD képernyőn. A felhasználónak csupán végig kell szaladnia a felvételen, és gyorsan kiválaszthatja a keresett arcot.

Előzetes felvétel funkció
Az Előzetes felvétel módban a kamera folyamatosan rögzít 3 másodpercnyi anyagot egy átmeneti tárban. A Felvétel gomb megnyomásakor az előző 3 másodperc is hozzáadódik a felvételhez, így biztosítva a váratlan, ám fontos pillanatok megörökítését.

Videó pillanatfelvétel
A Videó pillanatfelvétel funkció segítségével könnyen létrehozhatók video-montázsok.

A funkció bekapcsolását követően a Felvétel gomb megnyomásakor a kamera egy 4 másodperces felvételt készít, amely általában egy tipikus vágás hossza.

A Videó pillanatfelvételek készítése közben az LCD képernyő szélén egy kék sáv jelzi a felhasználónak, mennyi van hátra a 4 másodperces szegmensből.

A felvételkészítést követően a felhasználó kiválaszthatja és megtekintheti a pillanatfelvételeket, és lejátszólistát is készíthet belőlük. A video-montázsban a lejátszólista zenei aláfestéssel is párosítható: a kamerában öt szabadon használható zeneszám van, és még több található a mellékelt CD lemezen. Feltölthetők azonban a felhasználó saját kedvenc zeneszámai is a mellékelt Music Transfer Utility programmal (csak WAV formátumban).

Egyidejű fényképezés
Az Egyidejű fényképezés lehetővé teszi a fényképek készítését videófelvétel közben is, így nincs szükség a felvételi módok átváltására. Az Egyidejű fényképezés módban a beállításokat a kamera automatikusan elvégzi, így a felhasználónak elég a témára koncentrálnia.

A vezérlőtárcsa külön Fényképezés vagy Videó módba is állítható, ahol a manuális beállítások elérhetők.

Fotósorozat
Lejátszás közben a Fotósorozat funkció egy másodpercnyi videóból egy gombnyomásra kiragad 25 felvételt, ahonnan kiválasztható a tökéletes kép.

xvYCC színtér (x.v.Color)
Az xvYCC színtér (x.v.Color) szélesebb színtartományt, és majdnem kétszer annyi színt biztosít, mint az sRGB színtér: az eredmény mély, és valósághű színvisszaadás. A funkció lejátszáskor csak olyan megjelenítővel használható, amely támogatja az x.v. színteret.

Kattintson a lenti képre az új ablakban megnyitáshoz: