Olympus µ Tough-6000 és µ Tough-8000

0

Az Olympus 2009-től „Tough”, azaz „kemény, szívós, erős” néven illeti a különböző extrém környezeti hatásoknak is ellenálló ultrakompakt sorozatát. Az idei modellek a µ Tough-6000 és µ Tough-8000 nevet kapták és tökéletes folytatásai az elmúlt években megkezdett útnak.

Olympus µ TOUGH-6000

A kisebb gép 10 megapixeles felbontású CCD szenzort és 3,6x optikai zoomos objektívet kapott. Nagy előnye, hogy kezdő gyújtótávolsága 28mm kisfilmes értéknek megfelelő, vagyis kényelmes nagylátószöget biztosít. A véletlen bemozdítás ellen digitális és optikai stabilizátorral védekezhetünk.

mju TOUGH-6000

mju TOUGH-6000

A készülék kezelésénél a kényelem is fontos szerepet játszott, ezt bizonyítja az érintésvezérelt menü, vagy a 20-fél témaprogram használata. Az új Arcfelismerő rendszer egyszerre 16 személy arcvonásait képes detektálni a képmezőben, az Intelligens Auto szolgáltatás, pedig automatikusan választ a leggyakoribb témamódok között.

A µ Tough-6000-nél gondoltak a víz alatti fotózás kedvelőire, hiszen több víz alatti programmód is elérhető, sőt folyamatos, LED-es fényforrást is kínál a témák megvilágításához. A gép egyébként 3 méteres mélységig nyújt megfelelő víz elleni védelmet. Emellett ellenáll 1,5 méterről való leejtésnek és akár -10 fokos fagynak is.

mju TOUGH-6000

mju TOUGH-6000

Ha kedvünk tartja videókat is készíthetünk vele, legfeljebb 640 x 480 pixel méretben és 30 kocka/mp sebességgel. A mozgókép mellé hangot is rögzít a gép, melyet önállóan is felvehetünk. Hátulján egy 2,7” képátlójú, 230 000 pontos LCD kijelző található.

Az adatok tárolására 42 MB belső memória, illetve xD, vagy külön adapterrel microSD memóriakártya használható.

A mindössze 22 mm vastag fémházba pakolt Olympus µ Tough-6000 négyféle színváltozatban kerül majd a boltokba.

Olympus µ TOUGH-8000

Ezt a modellt már 12 megapixeles CCD képérzékelővel látta el gyártója, bár optikájának teljesítménye megegyezik az előző géppel. 3,6x zoomátfogást várhatunk tőle, 28 mm-nek megfelelő nagylátószöggel és optikai stabilizátorral. Az érzékenység ISO50 és 1600 között szabályozható, akár manuálisan is.

mju TOUGH-8000

mju TOUGH-8000

A élességállítást és a gép fontosabb beállításait az automatikára kell bíznunk. Szuper makró állásban például legfeljebb 2 cm közelponttal képes dolgozni a rendszer. Ide tartozik az arcfelismerő rendszer, valamint az intelligens auto mód is, amely maga dönt a rendelkezésre álló 19 témaprogram közül. Bekapcsolhatunk Szépség-automatikát is, mely portréalanyunk arcbőrét retusálja, a kényelmes használatot pedig az érintésvezérelt menü biztosítja.

Mozgókép módban 640 x 480 pixele az elérhető maximális felbontás, 30 kocka/mp sebesség mellett. A Film Előfelvétel mód segítségével nem maradunk le a fontos események megörökítéséről. A fényképek és videók a 45 MB-os belső memóriában tárolhatók, melyet xD kártyákkal bővíthetünk. Visszajátszásra, illetve az álló- és mozgóképek komponálására a 2,7” méretű 230 000 pontos LCD monitort használhatjuk. A géphez alaptartozék egy lítium-ion akkumulátor és a hozzá való töltő.

mju TOUGH-8000

mju TOUGH-8000

A µ Tough-8000 sem marad el „szívósságban” kisebb társa mögött, sőt! Ezt a gépet akár 2 méterről is leejthetjük anélkül, hogy baja esne, és 100 kg-os nyomást is elvisel törés nélkül. A víz alatt 10 méterig használható, hidegben pedig a -10 fokot is elviseli. Masszív, szigetelt fémváza miatt kissé nehezebb, mint a hasonló méretű gépek, de tömege így is alig haladja meg a 180 grammot, vastagsága pedig a 21 mm-t.

Sajtóközlemény:

Kemény fényképezőgépek kemény helyzetekre

A µ TOUGH-8000 és µ TOUGH-6000 – akcióhősök!

London, 2009. január 7. – Az Olympus vízálló, ütésálló és fagyálló TOUGH fényképezőgépeinek egyedülálló választéka tovább bővült a 12 megapixeles µ TOUGH-8000 és a 10 megapixeles µ TOUGH-6000 modellekkel. Mindkettő 3.6x-os nagylátószögű optikai zoom objektívje kiválóan alkalmas elképesztő nagylátószögű felvételek készítésére rázós terepen, valamint ráközelítésre olyan távoli témákra, amelyeknek nem tudunk a közelébe kerülni! A fényképezőgép bemozdulása által okozott életlenséget a kettős képstabilizátor segítségével gyakorlatilag megszünteti a két új TOUGH modell, és mivel mindkét fényképezőgép Érintésvezérléssel működtethető, egyszerűen kezelhetőek a burkolat megérintésével – nagyon praktikus funkció például síkesztyű viselése esetén. A µ TOUGH-8000 és µ TOUGH-6000 lehetővé teszik rendkívül jó fotók készítését és a tapasztalatszerzés élvezetét.

Az új, kategóriájában csúcsmodell µ TOUGH-8000 kemény felépítésének köszönhetően tökéletesen alkalmas azok számára, akik szeretik feszegetni a határokat. 10 méteres mélységig vízálló***, 2 méteres magasságig ütésálló**, 10°C hőmérsékletig fagyálló és 100 kg terhelésig törésálló****. Új társmodellje, a µ TOUGH-6000 is hasonlóan ellenálló. A szintén fagyálló modell 3méteres mélységig vízálló***, és 1.5méteres magasságig** ellenáll az ütéseknek.

Mindkét modell az első ízben az EISA díjas Olympus µ 1030 SW fényképezőgép sokoldalú 3.6x-es nagylátószögű optikai zoom objektívjét örökölte. Az objektív 28 mm-nél* kezdődő nagylátószögű beállítása alkalmas fantasztikus tájképek és épületfotók készítésére, míg az akár 102 mm-es* beállítás ideális távolabbi témák megörökítésére. A kettős képstabilizáló rendszer akkor is jelentősen csökkenti a fényképezőgép bemozdulása által okozott életlenséget, ha a µ TOUGH-8000 illetve a µ TOUGH-6000 modellt kihívást jelentő helyzetekben használjuk, például hullámokkal küzdve.

Az új modellek ellenálló képessége nem jelenti azt, hogy ne lennének érzékenyek. A µ TOUGH-8000 és a µ TOUGH-6000 olyan funkciókkal rendelkeznek, amelyekkel a gyönyörű fotók készítésében biztos lehet. A 12 illetve 10 megapixeles felbontóképesség eredményeképpen a kívánt méretig nagyíthatóak a felvételek. A 3 arc felismerésére alkalmas µ TOUGH-8000 arcfelismerő technológiája gondoskodik a fotóalanyok arcának mindenkor tökéletes élességéről és expozíciójáról. A továbbfejlesztett arcfelismerő technológiát alkalmazó µ TOUGH-6000 ennél több, akár 16 arcot képes felismerni. Található benne praktikus mosolyfotó funkció, amely automatikusan akkor készíti el a felvételt, amikor a fotóalany mosolyog, míg retusáló üzemmódban a felvétel elkészítése közben retusálható a fotóalany bőre, és a finoman sugárzó arcszín eléréséhez eltávolíthatóak az arcvonalak és a ráncok.

A képminőség további fokozását segíti az árnyékkompenzáló technológia, amely javítja az árnyékos részleteket, amelyek egyébként elvesznének. A maximális kényelem érdekében intelligens automata üzemmód elemzi az elkészített képet, és veti össze az öt leggyakrabban használt motívumprogram egyikével, amelyek közül automatikusan kiválasztja a legmegfelelőbbet.

A 6,9cm/2,7” átmérőjű HyperCrystal III LCD-kijelzőn megjelenő intuitív menük alternatívájaként a µ TOUGH-8000 és a µ TOUGH-6000 érintésvezérlés funkcióval is rendelkeznek. Ez egyszerű hozzáférést tesz lehetővé számos beállításhoz a váz megérintésével – kesztyű viselése esetén is, például síeléskor.

A vízálló, ütésálló és fagyálló µ TOUGH-8000 és a µ TOUGH-6000 modellek nagyszerű színekben kaphatóak – így a megfelelő kiválasztása is nehéz feladatnak bizonyulhat! A két modell 2009. január közepén, illetve február elején jelenik meg az üzletekben.

Olympus µ TOUGH-8000 – fő jellemzők:

  • Fotózás a legzordabb körülmények között is –2 méteres magasságig ütsálló**, 10 méteres*** mélységig vízálló, 100 kg terhelésig törésálló**** és -10°C-ig törésálló
  • Platinaezüst, éjfekete és acélkék színekben kapható
  • Precíziós, 3.6x-es nagylátószögű optikai zoom (28-102mm*) objektívvel extrém körülmények között is bármilyen fotó készíthető a tájképektől a lenyűgöző közeli felvételekig
  • Kettős képstabilizáló rendszer (mechanikus és digitális képstabilizáció) gondoskodik a fényképezőgép bemozdulásának és az életlen képek elkerüléséről
  • Az érintésvezérlés kesztyű viselése esetén is kényelmes kezelést biztosít
  • 12 megapixel poszter méretű nyomtatáshoz
  • A 6,9cm/2,7″ átmérőjű HyperCrystal III LCD-kijelző (230.000 képpont) ragyogó napsütésben és extrém szögekből is kiváló előnézeti képet biztosít
  • Az arcfelismerő technológia tökéletesen éles és exponált arcokat biztosít a képeken. Az árnyékkompenzáló technológiával kombinálva a kép egyéb részeit is megfelelően exponálja.
  • Tökéletes képek egyszerűen – Az Intelligens automata üzemmód érzékeli az öt leggyakrabban előforduló kompozíciót, és ezeknek megfelelően automatikusan végzi el a beállításokat, beleértve az élességet és az expozíciót is
  • Egyszerű légnyomás és víznyomás ellenőrzés a képernyőn megjeleníthető manométer segítségével
  • LED-es segédfénnyel világíthatóak meg a víz alatti és makró felvételek
  • Őrizze meg emlékeit hanggal rögzíthető filmfelvételen (VGA felbontás, 30 fps sebesség)
  • xD-Picture Card és microSD Card***** kompatibilis

Olympus µ TOUGH-6000 – fő jellemzők:

  • Fotózás nehéz, nedves és hideg körülmények között – 1,5 méteres magasságig ütésálló**, 3 méteres mélységig vízálló*** és -10 °C-ig fagyálló
  • Citromsárga, fehér, világoskék és narancssárga színekben kapható
  • A nagy pontosságú, 3,6x-es nagylátószögű optikai zoommal (28 – 102 mm*) extrém körülmények között is bármilyen felvétel rögzíthető a nagyszerű tájképektől az izgalmas közeli felvételekig
  • A kettős képstabilizáló rendszer megakadályozza az életlenséget (mechanikus és digitális képstabilizátor)
  • Az érintésvezérléses menü kesztyű viselése esetén is nagyfokú kényelmet biztosít
  • 10 megapixel poszter méretű nyomtatáshoz
  • 6,9 cm/2,7″ ármérőjű HyperCrystal III LCD-kijelző (230.000 képpont) ragyogó napsütésben és extrém szögekből is jól látható
  • A továbbfejlesztett Arcfelismerő technológia akár 16 személy arcának felismerésére, élességének és expozíciójának tökéletes beállítására alkalmas. Az árnyékkompenzáló technológiával kombinálva a kép egyéb részeit is megfelelően exponálja
  • Tökéletes képek egyszerűen – Az Intelligens automata üzemmód érzékeli az öt leggyakrabban előforduló kompozíciót, és ezeknek megfelelően automatikusan végzi el a beállításokat, beleértve az élességet és az expozíciót is
  • LED-es segédfénnyel világíthatóak meg a víz alatti és makró felvételek
  • Őrizze meg emlékeit hanggal rögzíthető filmfelvételen (VGA felbontás, 30 fps sebesség)
  • xD-Picture Card és microSD Card ***** kompatibilis

* 35 mm-es fényképezőgépre vonatkoztatva
** A MIL szabványnak megfelelően (az Olympus vizsgálati feltételei mellett)
*** Az IEC 529 IPX8 szabványának megfelelően
**** Az Olympus vizsgálati feltételei mellett
***** A microSD az SD Card Association védjegye