Jöhetnek az SDXC kártyák

0

A SD Association, vagyis az SD memóriakártyák ipari szabványát felállító szövetség a mai napon közzétette legújabb formátumának technikai adatait. Az SDXC névre keresztelt memóriakártya formátum a következő generációt képviseli a kis tárolóegység életében. A rövidítés a Secure Digital eXtended Capacity szavakból adódik és a kiadott specifikáció szerint ez a „kiterjesztett kapacitás” elérheti a 2 terabájt méretet is. Ez akár 60 óra HD minőségű videó, vagy 17 000 nagy felbontású fénykép tárolására is elegendő lehet.

Sebességben is mert nagyot álmodni a szervezet, hiszen a 2009-re előirányzott szabvány 104 MB/mp-et jelöl meg, amely később akár 300 MB/mp-ig is növekedhet.

A ma világszerte legelterjedtebbnek számító SD formátum maximális kapacitása a szabvány szerint 4 GB. Néhány éve jelentek meg az első, ezt meghaladó SDHC (Secure Digital High Capacity) kártyák, melyek 4-32 GB-os tárhelyet biztosítanak. Manapság már a 16, sőt a 32 GB-os SDHC-k is egyre elterjedtebbek, melyeket nem csak a digitális fényképezőgépek nagyobb méretű képformátumai, de az egyre gyakoribb HD és Full HD felvevők is indokolnak. Hamarosan tehát valóban életképes lehet az új SDXC szabvány.