Zoombajnok: Olympus SP-590UZ

0

Olympus SP-590UZ

A két nappal ezelőtt bemutatott (és hivatalosan még be sem jelentett) 24x-es zoomrekorder hírén még szinte meg sem száradt a virtuális tinta, de az Olympus máris megdöntötte a rekordját. Ahogy tavaly, úgy idén is az SP-sorozatból kerül ki a csúcstartó. Tavaly ámultunk a 20x-os átfogáson, most ámuljunk a 26x-oson, hiszen az SP-590UZ ennyire képes, kisfilmes értéken 26-676 mm-nek megfelelő gyújtótávolsággal. Ehhez a teljesítményhez természetesen dukál a kettős stabilizáció, mely az optikai stabilizátort ötvözi a digitálissal.

Nem elhanyagolható a készülék felbontása sem a maga 12 megapixelével. Mindehhez olyan szolgáltatások társulnak, mint az arcfelismerés, az árnyék kompenzáció, a két kép egymásra fényképezését is lehetővé tevő multi-expozíció, vagy a retus üzemmód. A gép azonban nem csak automatán de kézi beállításokkal is használható és az Olympus saját rendszervakujaival vezeték nélkül képes kommunikálni.

Olympus SP-590UZ

Olympus SP-590UZ

Videofelvétel terén átlagos teljesítményt kapunk, 640 x 480 pixeles felbontással és 30 kocka/mp sebességgel. Állókép sorozatnál viszont 10 kép/mp sebsség is elérhető alacsonyabb felbontásokban.

A gép hátuljára egy 2,7” méretű, 230 000 képpontos HyperCrystal II LCD kijelző került, oldalára pedig HDMI kimenet. Az adatok tárolásához xD, vagy microSD kártyára lesz szükségünk.

Sajtóközlemény:

26x-os zoom és maximális sokoldalúság

Az Olympus SP-590UZ: világvezető ultra zoom

Hamburg, 2009. január 7. – Új vezető került ki a kompakt ultra-zoom kategóriából: az Olympus SP-590UZ. Hihetetlen 26x-os nagylátószögű optikai zoomja elképesztő 26 – 676 mm-es* gyújtótávolság-tartományt fed le, messze maga mögött hagyva versenytársait. Ez a fényképezőgép a távoli témákról készített közeli felvételektől a beltéri csoportképek készítéséig mindenre különösebb erőfeszítés nélkül alkalmazható. A fényképezőgép által okozott életlenség miatt is jelentősen kevesebb az aggódnivaló: a Kettős képstabilizáció mindig éles és tiszta képeket eredményez. Hogy soha ne maradjon le az eseményekről, a modell ultra nagysebességű 10 fps** sorozatfelvételi lehetőséget kínál. Kellemes a képmegjelenítés a világos és tiszta 6,9cm/2,7” HyperCrystal II LCD kijelzőn – akár közvetlen napfényben is. Bár az SP-590UZ a teljesen manuális vezérlés szabadságát kínálja a fotósok számára, ugyanakkor a pillanatfotózás egyszerűségét is biztosítja. Az SP-590UZ 2009. márciusában kerül az üzletekbe €369 ajánlott fogyasztói áron.

Nagy teljesítmény és sokoldalúság
Akár beltérben, akár kint a természetben vagy nyaralás alkalmával, az SP-590UZ minden szempontból ideális fényképezőgép a környezet megörökítésére anélkül, hogy terjedelmes felszerelést kellene magunkkal cipelnünk. Egyedülálló azt a képességét tekintve, hogy világos, 26x-os nagy látószögű optikai zoom objektívjének (35 mm-es megfelelője 26-676 mm) köszönhetően képes nagy távolságra elhelyezkedő témák megörökítésre. A versenypálya mellett egyszerűen készíthetőek impresszív közeli felvételek a győzelmüket ünneplő kedvenc pilótákról – akár a tribün magaslatáról is. Mindemellett a nagy látószög lehetővé teszi a fotósok számára, hogy az eseményt nagyobb részletét örökítsék meg egyetlen fotón. Opcionális TCON-17 telekonverter és CLA-11 adaptergyűrű használatával az SP-590UZ páratlan nagyításra képes, egészen 1149 mm-ig*. Ehhez társul az 5x-ös digitális zoom és az összességében rendkívüli zoom átfogás 130x-os vagy 3380 mm*.

Az SP-590UZ hírneve azonban nem csak zoom teljesítményének tulajdonítható. A sebességet igénylő felhasználók számára az SP-590UZ ultra nagy felvételi sebességet tartogat: az akár 10 fps** lehetővé teszi a „célfotó” elkészítését! Mindemellett lent a boxutca mellett a fotósok igazán értékelni fogják a modell Szuper Makró üzemmódját, mellyel részletes közeli felvételek készíthetőek mindössze 1cm távolságról.

Ragyogó, kiváló minőségű fotók
A 12 megapixeles SP-590UZ a funkciók széles választékával javítja a képi eredményt – és a fotózás egész élményét. A Kettős képstabilizáció kompenzálja a fénykép bemozdulását, agy a lehető legjobb képélességet eredményezi tele állásban és a fókusztávolság végén is. Mindemellett a Továbbfejlesztett arcfelismerő technológia felismeri a fotóalanyok arcát a tökéletes élesség és expozíció eléréséhez, míg az Árnyékkompenzáló technológia gondoskodik a kép optimális kontrasztjáról. Multi-expozíció üzemmódban két kép egymásra fotózásával egy összetett fotó készíthető. A Retus üzemmód automatikusan kisimítja a fotóalanyok bőrét, így az arcok bőrtónusai egyenletesebbek és élettelibbek.

Tökéletes egyensúlyban az egyszerű kezelhetőség és az alkotási szabadság
Az automatikus üzemmód egyszerűsége és kényelme, valamint a 18 felvétlei program mellett az SP-590UZ teljesen manuális vezérlési lehetőséget is nyújt a maximális rugalmasság eléréséhez. A P/A/S/M expozíció-vezérlési üzemmódok azok számára nyújtanak előnyt, akik kreativitásuknak szabad utat kívánnak adni. Mindemellett a Beállítás előnézet funkció segítségével a fotósoknak lehetőségük van bizonyos beállítások hatásának előnézetére az LCD kijelzőn a tényleges felvétel elkészítése előtt. Számos opció létezik továbbá a tökéletes megvilágítás eléréshez: a beépített vakun kívül az SP-590UZ alkalmas az Olympus FL-50R és FL-36R vezeték nélküli vakuk távvezérlésére – így teljesen új lehetőségeket tár fel.

A 39 nyelven elérhető menü szinte bárki számára érthető. A dioptriakorrekció annyit jelent, hogy a szemüveget viselő felhasználók is kényelmesen használhatják a keresőt. A fotók xD Picture Card vagy – a mellékelt tartozék segítségével – microSD Card memóriakártyán tárolhatóak.

Az SP-590UZ 2009. március elején jelenik meg.

Olympus SP-590UZ – fő jellemzők:

  • A legnagyobb optikai teljesítmény a legkisebb méretben: 26x-os nagylátószögű optikai zoom (26-676mm*) – extrém közeli felvételektől a lenyűgöző tájképekig, a digitális zoommal kombinálva 130x-os nagyítás érhető el
  • A kettős képstabilizáló rendszer megakadályozza az életlenséget (mechanikus és digitális képstabilizátor) Ne maradjon le egyetlen pillanatról sem a 10fps sebességű sorozatfelvétel üzemmód jóvoltából**
  • A P/A/S/M expozíció-vezérlési üzemmódok alkotási szabadságot biztosítanak
  • A nagyfelbontású multimédiás interfész (HDMI™) technológia segíti a képek nagyfelbontású megjelenítését HDMI TV-ken
  • 12 megapixel a poszter méretű nyomtatáshoz
  • A továbbfejlesztett Arcfelismerő technológia akár 16 személy arcának felismerésére, élességének és expozíciójának tökéletes beállítására alkalmas, plusz a kép egyéb területein is javítja az expozíciót
  • A 6,9cm/2,7″ HyperCrystal II LCD kijelző ragyogó napsütésben és extrém szögekből is (230.000 képpont)
  • Beépített vaku és vezeték nélküli vakuvezérlés közvetlenül a fényképezőgépvázról
  • Őrizze meg emléket hanggal rögzíthető filmfelvételeken (VGA felbontásban, 30fps sebességgel)
  • Nagyfelbontású Multimédiás Interfész (HDMI™) technológia
  • xD-Picture Card és microSD memóriakártyákkal kompatibilis

35 mm-es fényképezőgépre vonatkoztatva
** 3.0 megapixeles üzemmódban
A microSD az SD Card Association védjegye

Továbbfejlesztett arcfelismerő technológia
Az emberi arc felismerésére alkalmas technológia, amely főtémaként azonosítja az arcot a kompozícióban. Az arcot automatikusan élesre állítja, és beállítja az optimális expozíciót, így a megfelelő területeken éles, ideálisan exponált kép az eredmény. A Továbbfejlesztett arcfelismerő technológia akár 16 arcot is képes érzékelni.

Retus üzemmód
Ez az üzemmód felvételkészítés közben retusálja a fotóalany megjelenését. Ez a funkció felismeri az arcokat, és az arc illetve a környező területek bőrét automatikusan kisimítja, ragyogóbbá és fiatalosabbá teszi.

Kettős képstabilizáló
Ez a kétszeres védelmet biztosító speciális funkció segíti a fényképezőgép bemozdulása és a gyorsan mozgó témák által okozott életlenség elkerülését. Magas ISO érzékenységet és CCD alapú mechanikus képstabilizátort alkalmaz, amelynek beépített gyro-szenzora érzékeli a fényképezőgép mozgását, és ennek megfelelően állítja be a CCD-t.

HyperCrystal
A kiváló minőségű, teljesen áteresztő technológiával készült LCD kijelzők alsó részén elhelyezett plusz réteg visszaveri a külső fényforrásokból érkező fényt. Ez javítja az LCD fényerejét, így akár a közvetlen napfényben megjelenített képek is élesek, és a hagyományos kijelzőkhöz képest jobb kontraszttal jelennek meg. Különösen nagy látószöget is lehetővé tesznek becsillanás és árnyék nélkül, így a képek több szögből is megkomponálhatóak és egyszerre több személlyel megoszthatóak.

microSD kompatibilitás
A fényképezőgéphez mellékelt speciális tartozék jóvoltából a fényképezőgép az xD-Picture Card memóriakártyákon kívül microSD memóriakártyákkal is kompatibilis.

Multi-expozíció
Ez a beállítás többszörös expozíciót tesz lehetővé a fényképezőgépen, melynek segítségével két fotó egymásra szuperponálásával összetett kép készíthető.

Beállítás előnézet
Lehetővé teszi különböző beállítások előnézetét a felvétel elkészítése előtt. Így a felhasználó biztos lehet abban, hogy a rögzített felvétel tökéletes lesz.

Árnyékkompenzáló technológia
A sötét részeket tartalmazó képek expozícióját javító technológia. Az emberi szemhez hasonlóan működő szenzor alkalmazásával a kompozíciók sötét részeit (pl. fa árnyéka) a fényképezőgép azonosítja, majd beállítja az expozíciót. Az eredmény egy realisztikusabb és részletes kép.

Vezeték nélküli vakuvezérlés
A felhasználónak lehetősége van vezeték nélküli vakuk távvezérlésére –kábelek nélkül – a beépített vakut használva a rendszer főegységeként. A vezérlési lehetőségek között megtalálható a függetlenül szabályozható villantási üzemmód és kompenzációs beállítások, míg a négy csatorna beállítás segít elkerülni a zavart, továbbá a fényerő is széles tartományban állítható.