Hipergyors Pretec CFast kártya

0

Lassan eljön az ideje a hagyományos CompactFlash memóriák megújulásának is. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az új technológiák terén élenjáró Pretec friss bejelentése, a SATA csatolófelületű CFast memóriakártya. A CFast technológia a CompactFlash Szövetség új szabványa, mely kb. háromszoros sebességnövekedést jelenthet a hagyományos formátumhoz képest.

A jelenlegi CompactFlash kártyák elméleti sebesség maximuma 133 MB/mp, köszönhetően a PATA csatolásnak. Közülük a jelenleg elérhető leggyorsabbakat éppen a Pretec forgalmazza. Ezek a kártyák jelenleg 50 MB/mp-es max. átviteli sebességre képesek, így még van hová fejlődniük, de a technológia gyors léptékű iramában a 133 MB/mp-es határ sincs olyan messze. A CompactFlash Szövetség új szabványa a CFast, SATA felülettel 375 MB/mp-es elméleti maximumot is hozhat.

A Pretec most bemutatott Cfast memóriája 32 GB-os kapacitású és 160 MB/mp átviteli sebességre képes, ami háromszorosa a jelenlegi leggyorsabb CompactFlash kártyának. A dolog szépséghibája csupán annyi, hogy jelenleg még nem létezik SATA csatolófelülettel ellátott fényképezőgép, így a digitális fotózásban való elterjedésére egyelőre várnunk kell.