Nikon mikroszkóp modul

0

A Nikon a napokban egy új mikroszkóp kiegészítőt jelentett be, amely DSLR fényképezőgépekhez használható, apró tárgyak, élőlények fotózásához, megfigyeléséhez. A Fabre Photo EX nevű mikroszkóp feltét a 2006-ban kiadott Fabre Photo modell utódja. A korábbi készüléket kompakt digitális gépekhez tervezte a gyártó, míg a most bejelentett EX változatot már DSLR-ekhez szánják.

Felhelyezéséhez szükségünk lesz a NAS-L1 adapterre is, valamint egy DX, vagy FX érzékelős tükörreflexes fényképezőgépre. A készülékben LED-es fényforrást is találunk, amely három állásban (kikapcsolt, egy irányú fény, két irányú fény) biztosítja a mikroszkóp tárgylemezére helyezett téma lehetőleg árnyékmentes megvilágítását. A Fabre Photo EX egy darab AA méretű alkáli elemmel, vagy akkumulátorral üzemeltethető, kb. 10 óra időtartamig. Az optikai rendszer alapból 20x-os nagyításra képes, amely 45x-ig növelhető. A mikroszkóp modul és a fényképezőgép között közgyűrűket is használhatunk a nagyítás további növelésére. Ezek méretétől és számától (1-2 db) függően 56x, de legfeljebb 66x-os (66:1) nagyítás is elérhető, egy Nikon DX szenzorméretű fényképezőgépen.

A készülékhez használható lesz a február 20-án megjelenő FSB-U1 kompakt digitális fényképezőgép csatlakozó, amellyel számos Coolpix típusú fényképezőgépen távcsőként (tele feltétként) használható az eszköz.

A Fabre Photo EX mikroszkóp modul szintén 2009. február 20-án jelenik meg, kb 108 000 japán yenes bevezető áron, amely jelenlegi árfolyamon nagyjából 285-290 ezer forint. A NAS-L1 fényképezőgép adapter külön lesz megvásárolható bruttó 34 800 yenért (kb. 100 000 Ft).